РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  07.08.2014 г.

 

 

Разградски окръжен съд  на седми август две хиляди и четиринадесета година в закрито заседание в състав:

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ : РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ : ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                          ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                                                                                         

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр. дело № 97 по описа за 2013 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 251 от ГПК.

         С молба вх. № 4497 / 28.05.2014 г. на РС – Разград, С.Д.П. иска от съда тълкуване на влязло в сила Решение № 50 / 22.04.2013 г., постановено по в. гр. дело № 97 / 2013 г. по описа на ОС – Разград, в частта досежно разноските. В молбата се изразява становище, че с оглед изхода на спора е отменен целия диспозитив на Решение № 7 8 24.01.2013 г. по гр. дело № 1207 / 2012 г. по описа на РС – Разград, включително и в частта , с която молителя С.П. е осъден да заплати по сметка на РС – Разград сумата от 50 лв., представляваща доплащане на дължимата държавна такса по предявения иск.  

         В предоставения и по чл. 251, ал. 3 от ГПК срок, насрещната по молбата страна Кооперация “ Трудово производителна кооперация Мир “ гр. не депозира отговор и не ангажира становище по допустимостта и основателността й.. 

         Молбата за тълкуване на решението е с правно основание чл. 251 от ГПК  и е допустима, тъй като се явява депозирана от   страна по делото и е за тълкуване на решение, което в тази си част все още не е изпълнено.

         Съдът приема, че в случаят не се налага призоваване на страните в открито заседание съгласно разпоредбата на чл. 251, ал. 4 от ГПК, поради което се произнася с решение в закрито заседание.

         Разгледана по същество молбата за тълкуване се явява неоснователна по следните съображения:

         След проверка на делото съдът констатира, че с влязло в сила на 14.04.2014 г. Решение № 50 / 22.04.2013 г. ОС – Разград отменя Решение № 7 / 24.01.213 г., постановено по гр. дело № 1207 / 2012 г., в частта с което Разградският районен съд отхвърлил като неоснователен и недоказан предявеният от С.Д.П. иск на правно основание чл. 58, ал. 1 от ЗК за отмяна, като незаконосъобразни, на всички взети решения от Общо събрание на Кооперация “ Трудово производителна кооперация Мир “ гр. Разград, представлявана от Г А Г – Председател, проведено на 27.07.2012 г. както и в частта досежно разноските, като вместо това ПОСТАНОВЯВА: ОТМЕНЯ решението, взето на общо събрание на Кооперация “ Трудово производителна кооперация Мир “ гр. Разград, проведено на 27.07.2012 г. за изключване на С.Д.П., ЕГН **********, като член-кооператор. С решението Кооперация “ Трудово производителна кооперация  Мир “ гр. Разград е осъдена да заплати на С.Д.П. *** сумата 45 / четиридесет и пет лева / за деловодни разноски пред двете инстанции.

         За да са налице основания за тълкуване на влязло в сила решение е необходимо същото да е постановено от съда по начин, който го прави неясно. Неяснотата на решението следва да произтича от противоречие между фактическите и правни изводи, както и когато от самото решение не може да бъде изведена действителната воля на съда. В настоящия случай диспозитива на решенето, който в действителност се желае да бъде разтълкуван, е постановен от съда достатъчно ясно и конкретно. Отграничена е частта от обжалваното решение, която се отменя и в тази част е постановено ново решение по същество.

         Независимо, че с оглед изхода на делото се предполага и отмяна на решението в частта, с която въззивника С.П. е осъден да заплати по сметка на РС – Разград сумата от 50 лв., представляваща доплащане на дължимата държавна такса по предявения иск, такова произнасяне липсва във въззивното решение. Този пропуск на въззивния съд е следвало да бъде отстранен по искане на страните по реда на чл. 248 от ГПК, но в предвидените за това срокове, които към настоящия момент се явява отдавна изтекли, подобно искане не е постъпвало.

         С оглед горното съдът счита, че постановеното по делото решение е достатъчно ясно като подлежащо на изпълнение, поради което не се нуждае от тълкуване и депозираната за това молба   следва да бъде отхвърлена.

         Воден от изложеното Разградския окръжен съд   

                                             Р Е Ш И:

         ОТХВЪРЛЯ като неоснователна молба вх. № 4497 / 28.05.2014 г. на РС – Разград, подадена от С.Д.П., с която се иска  тълкуване на влязло в сила Решение № 50 / 22.04.2013 г., постановено по в. гр. дело № 97 / 2013 г. по описа на ОС – Разград, в частта досежно разноските.

         РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                 Председател:                        Членове: 1.                  2.