Р Е Ш Е Н И Е  99

Гр. Разград, 17. 06. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на втори юни през две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Лазар Мичев

                                        2. Валентина Димитрова

при секретаря М. Н. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 221 по описа за 2012 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

 

С  Решение  12/ 03. 05. 2012 г. по гр. д. № 860/ 2010 г. Исперихският районен съд е отхвърлил предявения от М.А.К. *** иск с правно основание чл. 108 от ЗС против А.С.З. *** да бъде осъдена да му отстъпи собствеността и да му предаде владението на следния недвижим имот: ***, цялото от 1125 кв. м. , представляващ пл. № 521, съставляващ парцел VІІІ-521 в кв. 52 по плана на с. Йонково, ведно с построените в имота жилищна сграда от 43 кв. м. , жилищна сграда от 12 кв. м., гараж от 16 кв. м. и второстепенна сграда от 9 кв. м.  , съгл. нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 70, т. І, рег. № 453, дело № 57/ 2000 г. , като неоснователен и недоказан. Със същото решение е отхвърлен предявения от М.А.К. иск с правно основание чл. 537, ал. 2 от ГПК да бъде отменен нот. акт № 28, т. VІІ, рег. № 7863, дело № 1000/ 2010 г. за собственост на недвижим имот, придобит по давностно  владение в полза на А.С.З., като неверен и неистински, като неоснователен и недоказан. М. К. е осъден да заплати на А.З. сумата от 500 лв. деловодни разноски.

Недоволен от решението е останал М.А.К. и го обжалва в срок. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на закона.

            В хода на въззивното производство въззиваемата страна  А.С.З. е починала. Според издаденото удостоверение за наследници въз основа на акт за смърт № 0047/ 03. 04. 2014г. , А.З. е починала на 27. 08. 2012 г. и е оставила законни наследници: А.К.З. – съпруг и три деца – К.А.К., Р.А.К. и М.А.К.-настоящия въззивник.   А.К.З., К.А.К. и Р.А.К. на осн. чл. 227  от ГПК са конституирани, като страни в процеса на мястото на починалата А.С.З.. Въззиваемата Р.А.К. чрез повереника си заявява становище, че жалбата е неоснователна и моли обжалваното решение да бъде потвърдено.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

            Ищецът М.А.К. твърди в предявената от него искова молба, че е собственик на процесния недвижим имот, който е купил с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 70, т. І, рег. № 453, дело № 57/ 2000 г.  и го предоставил за ползване на майка си – ответницата А.С.З.. Последната живеела в имота, но ищецът никога не й бил давал повод да счита имота за нейна собственост. Ответницата А.З. се снабдила с нот. акт № 28, т. VІІ, рег. № 7863, дело № 1000/ 2010 г. за собственост на недвижим имот, придобит по давностно  владение и ищецът завел настоящото дело за ревандикация на процесния имот.

            Така предявеният от ищеца срещу починалата А.С.З. иск е с прано основание чл. 108 от ЗС. Видно от приложеното удостоверение за наследници на последната, същата е оставила като наследник съпруг – А.К.З.. Видно и от събраните по делото гласни доказателства, в процесния имот, приживе, ответницата З. е живяла със своя съпруг и снабдявайки се с нотариален акт за собственост, се е позовала на изтекла придобивна давност. Придобивна давност, изтекла по време на брака при осъществено владение от двамата съпрузи, е основание за възникване на съпружеска имуществена общност. Спорното правоотношение е от такъв характер, че решението трябва да е еднакво за съпрузите като ответници и същите имат положението на необходими другари по чл. 216, ал. 2 ГПК. Общото предявяване на иска срещу всички другари е условие за допустимост на процеса. Съвместната собственост при съпружеската общност обуславя съвместна процесуална легитимация и необходимо другарство по иска за собственост. По силата на възникналата съпружеска имуществена общност, А.К.З. е следвало да бъде конституиран като задължителен другар в производството по ревандикационния иск, но това не е било сторено.

            Според приетото в т. 6 от Тълкувателно решение № 1 от 9.12.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 1/2013 г., ОСГТК, когато правото на участие в процеса на задължителния необходим другар е нарушено и първоинстанционното решение е постановено без неговото участие, порокът на съдебния акт не може да се санира чрез конституирането му във въззивното производство, с оглед въведените в ГПК преклузии, в условията на ограничен въззив и забраната за събиране на доказателства във въззивното производство, освен предвидените изключения. Ако задължителният необходим другар е ищец /активно другарство/, искът не може да бъде предявен без неговото участие. Ако задължителният другар е ответник /пасивно другарство/, производството по отношение на него следва да започне с връчване на препис от исковата молба и даване на срок за отговор по чл. 131 ГПК, за да реализира правото си на защита. Когато въззивният съд констатира, че първоинстанционното решение е постановено без участието на задължителен другар, следва да обезсили обжалваното решение и да върне делото на първоинстанционния съд за ново разглеждане с участието на задължителния необходимия другар.

            Предвид изложеното, обжалваното решение на районния съд следва да бъде обезсилено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда след конституиране на А.К.З., като ответник по ревандикационния иск.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

 

 

 

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

            ОБЕЗСИЛВА Решение  12/ 03. 05. 2012 г. по гр. д. № 860/ 2010 г. по описа на Исперихския районен съд.

     ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

     Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              

 

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ:   1.      

       

 

 

                                                                                  2.

MH