РЕШЕНИЕ №118

 

       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                   гр.Разград , 23.10.2013 год.

 

Разградският окръжен съд в публичното заседание на двадесет и трети  септември ,  две хиляди и тринадесета година в състав:

 

                                      Председател:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                            Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                          ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                               

При секретаря Н.Р. , като разгледа  докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА в.гр.дело №27 по описа за 2013 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

                          Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК.

                          Депозирана е въззивна жалба от Д.А.Б. и М.И.Б.,*** против Решение №I/05.11.2012 год.,постановено по гр.дело №936/2009 год. по описа на РРС , с което в производство по допускане на делба съдът е допуснал до делба между жалбоподателите и тримата въззиваеми четири самостоятелни обекта в сграда ,находящи се в гр.Разград,подробно о писани ,като е отхвърлил иска за делба по отношение на обект със съответен идентификатор и дворно място със съответен такъв.Решението се атакува в отхвърлителната му част,касаеща дворното място.Навеждат се доводи за незаконосъобразност и неправилност на решението в тази му част.Прави се искане за отмяната му в същата и постановяване на ново решение ,с което  искът за делба на тези имоти да  бъде уважен.Не се правят доказателствени искания.

                          Въззиваемите  С.А.Б.,К.С.Б. и Б. С. Б.,последните двама ,представлявани от особен представител не са депозирали писмен отговор на жалбата.

                          В писмена защита , приложена по делото  жалбоподателите  поддържат изцяло подадената въззивна жалба.Молят постановеното решение да бъде отменено в частта с която РС е отказал  да допусне до делба дворното място ,в което  са построени обектите в етажна собственост и вместо него да бъде постановено друго с което това дворно място да бъде допуснато до делба при съответните права между двамата жалбоподатели в СИО,първият от тях на самостоятелно правно основание и съделителят С.Б..

                          Последният като въззиваем заявява становище за неоснователност на жалбата.

                          Останалите двама въззиваеми не заявяват становище.

                           За да се произнесе,РОС съобрази следното:Жалбата е процесуално допустима , като подадена в срок от легитимирана страна в процеса против акт подлежащ на разглеждане по реда на въззивното производство.Разгледана по същество същата се явява неоснователна .

                           Ищците ,съпрузи са подали искова молба против тримата ответници за  съдебна делба на съсобствени недвижими имоти, подробно описани,находящи се в гр.Разград,както и дворното място в което са построени.

Както се твърди и в жалбата РС е изяснил напълно фактическата обстановка по делото ,която РОС не намира за нужно да преповтаря в цялост ,тъй като решението се атакува само в частта ,касаеща недопускане до делба на дворното място.

По отношение на него РОС намери следното:

Същото е дворно място с идентификатор 61710.505.4987 по кадастралната карта на гр.Разград с адм.адрес гр.Разград,ул.”Ал.Стамболийски” №21 с площ 593.00 кв.м.В него са построени обектите в ЕС ,допуснати до делба при съответните за страните права.

Това дворно място майката и наследодателка на съделителите С.Б. и Д.Б. ,Б. Б. /поч.1975 год./ е получила по дарение от своите родители през 1964 год.През 1965 год. тя учредява в полза на съпруга си Андрей Б. право на строеж ,в изпълнение на което е построена триетажната жилищна сграда с гаражи.Безспорни са извършените разпоредителни сделки ,приживе на наследодателя А. Б. ,поч.2010 год. ,като той е продал през 2008 год. на сина си Д.Б.  1/3 идеална част от това дворно място ,съответно и част от жилищната сграда, като не го е считал за свое собствено , а за такова останало по наследство от покойната му съпруга. Безспорно е в случая ,че дворното място се явява съсобствено по наследство между Д.  Б. , С.Б. и Д. и М. Б./в СИО/ по силата на наследяване и придобивна сделка,за последните двама.

В случая следва да се отбележи също така ,че двама от съделителите в производството Б.Б. и К.Б. ,са само етажни собственици ,но не и собственици на дворното място ,поради което същото не може са се счита за обща обслужваща сградата част както неправилно е приел РС./В този смисъл е налице практика на ВСК по реда на чл.290 ГПК/.

Ето защо решението на РС следва да бъде отменено в атакуваната му част  и вместо него постановено друго с което това съсобствено дворно място да бъде допуснато до делба при права  по 1/3 иделна част за Д.Б. , С.Б. и Д.  и М. Басаркови в СИО.  

Воден от изложеното,Разградският окръжен съд,

 

                             Р   Е   Ш   И   :

 

ОТМЕНЯВА Решение I /05.11.2012 год.,постановено по гр.дело №936/2009 год. по описа на Разградски РС В АТАКУВАНАТА МУ ЧАСТ И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА дворно място с идентификатор 61710.505.4987 по кадастралната карта на гр.Разград с адм.адрес гр.Разград,ул.”Ал.Стамболийски” №21 с площ 593.00 кв.м. между съделителите  Д.А.Б. , С.А.Б.  и М.И.Б. при права по 1/3 иделна част за Д.Б. , С.Б. и Д.  и М. Басаркови в СИО.  

   Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

                         

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.

 

 

НР