РЕШЕНИЕ №20

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                      15.05.2014г., гр.Разград

Разградски окръжен съд

На  петнадесети април , две хиляди и четиринадесета година

В открито съдебно заседание в следния състав:

 

СЪДИЯ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Секретар:Д.Г.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА

Гражданско дело № 120 по описа на съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл.274 от КЗ .

                          Депозирана е искова молба от “Булстрад Виена Иншурънс Груп”АД”АД, ЕИК 000694286, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.”Позитано” №5, чрез  процесуален представител адв.Георги Вълков от САК, с която претендира съдът да осъди ответниците  В.И.В.,И.И.В. и В.И.В. ***,в качеството им на наследници на И. В.И.,*** му заплатят  обща сума в размер на 127 434.27 лв.,от които главница 105 000 лв. и  мораторна лихва в размер на 22 434.27,формирана за  общо за изплатени от дружеството  три застрахователни обезщетения,всяко едно в размер на 35 000 лв. на наследниците на В.Г. В.,***,починал на 24.09.2009 год.,съответно Г.В. В.,дъщеря,С.М.Д.,фактическа съжителница и Г.В.И.,***.В исковата молба ищецът твърди ,че  на 24.09.2009 год. по път II-49 /Разград-Кубрат/ на км.57+050 наследодателят на ответниците И. В.И. при управление на МПС „Форд Екскорт” с ДК№РР38 23АК ,след употреба на алкохол е причинил ПТП,нарушавайки правилата за движение,визирани в Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на В.Г. В..Предвид на това ,че и водача И. е починал при произшествието ,то воденото ДП №Зм-Их-222-09 год.по описа на РУ на МВР Разград е било прекратено на основание чл.243,ал.1,т.1 във вр.с чл.24,ал.1,т.4 от НПК с Постановление на ОП-Разград от 06.08.2010 год.

                   Предявеният иск намира своята правна квалификация в разпоредбите на чл. 274 КЗ и чл.86 ЗЗД.

           Тримата ответници са депозирали такъв чрез своя пълномощник в който заявяват становище за недопустимост ,съответно и неоснователност на предявените искове ,като оспорват твърденията в исковата молба ,касаещи противоправността на деянието ,авторството на същото и наличието на вина.Представят доказателства да направен от тяхна страна и вписан отказ от наследството оставено от техния наследодател И. В. ***.Правят и съответни доказателствени искания.

Съдът е намерил направените с отговора възражения за недопустимост на предявените искове   за неоснователни.Изпратил е препис от отговора на ищеца с цел отделяне на спорното от безспорното по делото и изготвяне на доклад по същото.В становище от 23.09.2013 г. ищецът заявява ,че отказите от наследство са направени 3 години след открИ.е на наследството на И. и целят увреждането му като кредитор,както и ,че същите са недействителни.

В съдебно заседание ищецът чрез поверениците си поддържа предявените искове.Ответниците чрез пълномощниците си  поддържат направените с отговора възражения.Молят за отхвърляне на предявените искове.

Съдът ,като съобрази доводите и становищата на страните ,с оглед събраните по делото доказателства ,намери за установено от фактическа страна следното:  

На 24.09.2009 год. по път II-49 /Разград-Кубрат/ на км.57+050    е било причинено ПТП ,при което в запален автомобил „Форд Екскорт” с ДК№РР38 23АК  са намерени обгорени телата на И. В.И. и  В.Г. В. ,вуйчо и племенник ,двамата ,б.ж.на с.Топчии.По повод ПТП е било образувано и водено ДП №Зм-Их-222-09 год.по описа на РУ на МВР Разград ,което е било прекратено прекратено на основание чл.243,ал.1,т.1 във вр.с чл.24,ал.1,т.4 от НПК с Постановление на ОП-Разград от 06.08.2010 год.В същото прокурорът е приел ,че  И. В.И. при управление на посочения по-горе автомобил ,след употреба на алкохол е причинил ПТП , нарушавайки правилата за движение,визирани в Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на В.Г. В. ***.

Ищецът в качеството си на застраховател по застраховка „гражданска отговорност” при подадени молби от Г.В. В.,дъщеря,С.М.Д.,фактическа съжителница и Г.В.И., майка на починалия В.Г. В. *** изплатил на всяка от тях обезщетение за неимуществени вреди в размер на 35 000 лв.,без преди това от името на тези три лица да е било водено дело за установяване на престъпно обстоятелство ,което да е от значение за едно гражданско правоотношение.

По делото са назначени съдебно –медицинска , авто-техническа и пожаро-техническа експертизи.

Съдебномедицинската експертиза е изготвена по писмени данни.Вещото лице по същата заключава ,че  смъртта на Владимир В. е в резултат на  остро отравяне с въглероден диоксид при възникналия пожар в лекия автомобил при възникването на пожара ,тежки изгаряния на 100 % от повърхността на тялото  ,на места от четвърта степен , до овъгляване на части от трупа в резултат от действието на  пламък ,което е продължило и след смъртта .При Владимир В. е установена  2.03 %о алкохол в кръвта  и 2.28 %о алкохол в урината ,което отговаря на средна степен на алкохолно повлияване във фаза на излъчване от организма.

Смъртта на И. В.И.   също е в резултат на  остро отравяне с въглероден диоксид ,изгаряне на 100 % от повърхността на тялото  на места до четвърта степен до овъгляване на меки тъкани и оголване на кости и изгаряне на крайните участъци на горен и долен крайници.Наличие на алкохол в кръвта 1.98 %о и в урината 2.35%о., отговарящ на средна степен на алкохолно повлияване.Горенето на тялото е продължило и след смъртта ,като вещото лице е установило и инфаркт на предната стена на лявото стомахче на сърцето ,който отговаря на срок на развитие второ-трето денонощие преди смъртта.

Заключението не е оспорено и съдът го възприема изцяло.

Вещото лице по пожаро-техническата експертиза заключава ,че причината за възникналото запалване на процесния автомобил  е в резултат на разхерметизиране на горивоподаващата система на автомобила вследствие на ПТП.Изтеклото гориво/бензин/ се е възпламенило от фрикционни искри ,получени в резултат на триенето в асфалтовата настилка или метал в метал.

Заключението не е оспорено от страните и съдът го възприема изцяло.

Вещото лице по авто-техническата експертиза определя скорост на автомобила преди настъпването на ПТП в порядъка на 77-80 км.ч. ,както и механизма на настъпване на ПТП.Като най-вероятна причина за настъпване на ПТП вещото лице счита загубата на контрол върху управлението на автомобила от страна на водача ,поради наличието на алкохолно опиянение у същия.След обсъждане на събраните на ДП свидетелски показания ,протоколи за оглед и други вещото лице заключава ,че водач на автомобила и причинител на ПТП е бил наследодателят на ответниците И. И. , а Владимир В. е бил пътник в автомобила ,стоящ на дясната предна седалка.

Сочени са гласни доказателства от които се установява ,че покойният В.Г. е живеел  с лицето С.М.Д. ,с което имат общо дете Г.В. В. ,р.на 29.06.2009 год., а Г.В.И. ,която понастоящем се грижи за детето е негова майка.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна ,РОС направи следните правни изводи:

По инцидентно предявеният иск за установяване на престъпно обстоятелство по чл.124,ал.5 от ГПК съдът намира същият за доказан.Установи се от събраните по делото доказателства , най-вече авто-техническата експертиза , че автомобила ,с който е причинено ПТП ,вследствие което е настъпила смъртта на В.Г. В. е бил управляван от наследодателят на ответниците И. В.И..Безспорно същия е управлявал МПС при наличие на алкохол в кръвта над позволеното в закона-0.5%о.И. И. е изгубил управление над автомобила ,същия се е блъснал ,впоследствие и възпламенил при който пожар вътре в него са загинали и водача и пътника.

Ищеца в качеството си на застраховател два месеца след прекратяване на ДП изплаща три обезщетения за настъпилата смърт на Г.,на неговата малолетна дъщеря ,на неговата майка и неговата фактическа съжителница ,без да изследва колко време са съжителствали и какви болки и страдания е търпяла последвана вследствие на тази смърт.Сега встъпвайки в правата на обезщетените лица претендира наследниците на И. В.И. да му заплатят общо заплатената сума по трите обезщетения ,както и законната лихва върху тях.

Така предявеният регресен иск следва да бъде отхвърлен като неоснователен по съображения ,че тримата ответници - наследници на покойния И. В. *** са направили отказ от наследство ,вписан в РС на 19.09.2012 год. ,преди завеждане на настоящият иск.Ищецът не обори действителността на този отказ ,поради което същия следва да бъде съобразен от съда ,предвид разпоредбите на чл.50 и 60 от ЗН,като постанови отхвърляне на предявените иск.

Предвид изхода на спора ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответниците направените от тях разноски в производството в размер на 3 050 лв.,представляващи адвокатско възнаграждение.

Воден от изложеното ,Разградският окръжен съд,

 

РЕШИ :

 

ОТХВЪРЛЯ като НЕОСНОВАТЕЛЕН предявеният от Булстрад Виена Иншурънс Груп”АД”АД, ЕИК 000694286, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.”Позитано” №5, чрез  процесуален представител адв.Георги Вълков от САК против ответниците  В.И.В.,И.И.В. и В.И.В. *** с правно основание чл.274 от КЗ.

ОСЪЖДА Булстрад Виена Иншурънс Груп”АД”АД, ЕИК 000694286, със седалище и адрес на управление: гр.София ДА ЗАПЛАТИ на  В.И.В.,И.И.В. и В.И.В. *** по делото разноски в размер на 3 050 лв.

Решението подлежи на въззивно обжалване в 2-седмичен срок от връчването му на страните пред Варненски апелативен съд.

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: