Р Е Ш Е Н И Е 

Гр. Разград 21. 03. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито заседание на двадесет и първи март  през две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                                            Съдия: Анелия Йорданова

                                                           

разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова гр. дело № 163 по описа за 2013 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 247 от ГПК.

            Постъпила е молба от Община Разград, в която моли съда да допусне поправка на явна фактическа грешка в постановеното по делото решение в частта за разноските, които следва да бъдат заплатени от ответника по иска Д.Х.К..

            Ответникът не заявява становище по молбата.

            Третото лице – помагач „Р.” ООД не заявява становище по молбата.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка, констатира следното:

            С Решение № 66/ 30. 10. 2013 г. по гр. д. № 163/ 2013 г. по описа на РОС съдът е осъдил ответника по иска Д.Х.К. *** сумата 1282 лв. разноски по делото за държавна такса и юрисконсултско възнаграждение. В мотивите към решението, съдът е приел, че на осн. чл. 78 от ГПК ответникът К. следва да заплати на ищеца Община Разград разноските по делото за държавна такса в размер на 1665, 46 лв. и юрисконсултско възнаграждение в размер на 1282 лв.

            Въз основа на така изложеното, съдът намира, че молбата е допустима и основателна. Безспорно се установява, че е допусната очевидна фактическа грешка в един от елементите на решението, посочени в чл. 236, ал. 1, т. 6 от ГПК, а именно в тежест на кого се възлагат разноските по делото. Очевидно е, че произнасяйки решението си, съдът е формирал воля ответникът по иска Д.Х.Д. да заплати на ищеца Община Разград  разноските по делото, които са за държавна такса в размер на 1665, 46 лв. и юрисконсултско възнаграждение в размер на 1282 лв., като погрешно е изписал в диспозитива на решението „…а също така да заплати и сумата 1282 лева , разноски по делото за държавна такса и юрисконсултско възнаграждение”, като е пропуснал да посочи размера на сумата за държавна такса – 1665, 46 лв. Ето защо, следва да бъде допусната поправка в този смисъл.           

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка на Решение № 66/ 30. 10. 2013 г. по гр. д. № 163/ 2013 г. по описа на Разградския окръжен съд, като в диспозитива на решението на деветия ред след думите „ разноски по делото за ” се чете „ юрисконсултско възнаграждение и 1665, 46 лв. /хиляда шестстотин шестдесет и пет лева и 46 ст./ за държавна такса”.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Варненския апелативен съд.

 

Съдия:

 

                                                                           

 ГО/СП