Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   №5

 

гр.Разград , 04.03.2014 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският окръжен съд в публичното заседание на пети февруари , две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

при участието на секретаря С.Л. , като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова в.гр.дело №253 по описа за 2013 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

     Производството е по реда на чл.49 във вр.с чл.45 от ЗЗД.

     Ищецът Х.С.Ч. *** моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника „Лудогорие Лес”АД ,гр.Разград да му заплати сумата от 70 000 лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди - болки и страдания, в резултат усложнение-т.н.”ексцес” на получено професионално заболяване”вибрационна болест  2ри-3-ти стадий”, ведно със законна лихва, считано от 15.08.2006 год. до окончателното заплащане. Претендира и разноски по делото.

      Ответникът ,чрез своя процесуален представител оспорва иска ,като недопустим ,съответно като неоснователен.Моли за отхвърлянето на исковата претенция.

За да се произнесе Разградският окръжен съд съобрази следното:

 Първоначално претенцията си ищецът Ч. е предявил като такава по чл.200 от КТ пред Разградски РС , пред който е било образувано гр.дело №162/2012 год.С Определение от 25.04.2013 год.след приключване на устните състезания и в срок за произнасяне по същество РС е прекратил производството по делото пред себе си и изпратил същото по подсъдност на настоящия съд ,съобразявайки се с Тълкувателно решение № 45 / 19.04.1990 г., според което при влошаване на здравословното състояние на пострадал от трудова злополука или професионално заболяване при действието на КТ, но като последица от увреждане, настъпило преди влизането му в сила, следва да намерят приложение разпоредбите на ЗЗД ,както и с цената на предявеният иск.Това определение на РС е потвърдено от РОС с Определение №723/10.07.2013 год. ,постановено по гр.дело №229/2013 г

Безспорно е по делото ,че ищецът е работил по трудов договор на длъжността „секач-моторист по дърводобива” в Горско Стопанство , гр. Разград. за времето от 11.09.1976  год. до 09.11.1981 год. С решение № 374 от 26.09.1983 год.,постановено  по гр. д. №762/19983 год. по описа на РРС е прието за установено, че през  периода от време  в който е работил  В ДГС той е получил професионално заболяване „Вибрационна болест -1-2  стадий”. С протокол от 26.04.1988 год. Диагностична комисия по професионални заболявания - гр. Разград е потвърдила диагнозата вече като 2-ри стадий. С решение по гр. дело №37/1990 год. г. по описа на РРС , Горско  Стопанство гр.Разград е осъдено да заплати на ищеца обезщетение за неимуществени вреди в размер на  4 000 лева.Правото си за обезвреда от „ексцес” на професионално заболяване ищецът претендира представяйки Експертно решение №3139/10.09.2009 год. на ТЕЛК за професионални болести - гр. Варна , в което заболяването вече е определено като вибрационна болест 3-ти стадий.

Установено е също така по делото ,че Държавно Горско Стопанство ,гр.Разград,където ищецът е работил от 1976 до 1981 год.е прекратено като правен субект.Със Заповед №РД 41-41 от 22.01.1999 год. г. на Министъра на земеделието и горите и аграрната реформа, издадена на основание § 5 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите/ДВ бр.125/1997г./, Горско  Стопанство Разград е преструктурирано в Държавно  Лесничейство–Разград. и „Лудогориелес”ЕАД - гр. Разград,като дейността по дърводобива ,развивана от ГС е преминала в новообразуваното дружество Лудогориелес”ЕАД - гр. Разград,а не към Държавно  Лесничейство–Разград или неговият правоприемник,какъвто се явява  ДП Държавно Горско Стопанство,сега ТП на Северноцентрално държавно предприятие”,гр.Габрово.

                  Пред РС е депозирана и приета съдебно-медицинска експертиза,вещото лице по която  е изслушано в съдебно заседание и от настоящата първа инстанция.Същото установява ,че  въпреки проведеното лечение и премахване на вредни фактори,тъй като ищецът е престанал да работи като секач, заболяването му е следвало своя прогресиращ ход и с посоченото вече ЕР на ТЕЛК за професионални болести - гр. Варна заболяването вече е определено като вибрационна болест 3-ти стадии. През последните  10 години оплакванията на ищеца се засилили, болките и тръпненето в горните крайници станали с постоянен характер, ирадирали към двете лакетни и раменни стави. Увреждането на нервите на ръцете е довело до промяна в кожата и костите на горните крайници и намалена е хватателна способност и на двете ръце. От  3-4 години са започнали оплаквания от изстиване и изтръпване на ходилата на долните крайници, със схващане на мускулите и клаудикацио на 50-100 метра. Ищецът е получил двустранен неврит на слуховите нерви със звукоприемно намаление на слуха, до степен на практическа глухота с двете уши. Вещото лице пояснява в съдебно заседание, че заболяването на ищеца не търпи обратно развитие, обратно възстановяване не може да има нито на ръцете и краката, нито на слуха.При Ч. са констатирани хипертонична и исхимична болест на сърцето, които нямат причинна връзка с вибрационната болест, но усложняват състоянието му.

                  Заключението не е оспорено от страните ,същото е компетентно и обосновано и съдът го възприема изцяло.  

                   Събрани са и гласни доказателства,сочещи на състоянието на ищеца Ч. понастоящем,като водените от него свидетели допълват установеното от медицинската експертиза влошаване състоянието на Ч.,вследствие именно на установеното професионално заболяване,а именно-настъпилата постепенно пълна глухота ,изтръпването на крайниците ,съпроводено с болка.

                  Въз основа на така изложеното от фактическа страна,Разградският окръжен съд направи следните правни изводи:

                Предявеният иск се явява допустим ,като такъв с правно основание чл.49 във вр.с чл.45 от ЗЗД,предвид на това ,че ищецът е получил професионално заболяване „Вибрационна болест -1-2  стадий”,установено с решение на РС преди влизането  в сила на КТ ,по време на работата си при прехвърлителя-праводател на ответника Държавно Горско Стопанство ,гр.Разград.Това заболяване е претърпяло развитие,което е установено ЕР на ТЕЛК за професионални болести гр.Варна и е достигнало  3-ти стадий.

               Искът е предявен преди изтичане на 5-годишният давностен срок,предвид посоченото по-горе ЕР на ТЕЛК от 2009 год.,когато е и установено преминаването на заболяването в по-горен стадий.

                      Претендира се обезщетяване за понесени при непозволено увреждане вреди ,предвид на влошаване на здравословното състояние на ищеца Ч. в сравнение със състоянието, при което е присъдено  първоначалното обезщетение за професионално заболяване.РОС намира ,че на същия се  дължи ново обезщетение за самото влошаване , тъй като то  се намира в причинна връзка с увреждането, а не се дължи на други фактори и причини.В този смисъл съдът съобрази заключението на вещото лице по съдебно-медицинската експертиза,според което заболяването на ищеца няма обратен ход  и при ищеца са налице след установяване на заболяването ,през последните 10 години засилване на болките и изтръпването в горните и долни  крайници , двустранен неврит на слуховите нерви със звукоприемно намаление на слуха, до степен на практическа глухота с двете уши.

                   РОС също така съобрази ,че при определяне на първоначалното обезщетение за обезвреда съдът не е имал предвид последващото развитие на болестта и е присъдил такова само за първоначалното страдание,когато заболяването е било в първи стадий, които безспорно пречат на нормалното му общуване и съществуване.

                 Съобразявайки принципа за справедливост ,залегнал в чл.52 от ЗЗД , РОС намира ,че за обезщетяване на ищеца е достатъчна сумата 15 000 лв.Същата следва да бъде присъдена , ведно със законната лихва върху нея , считано от датата на издаване на ЕР на ТЕЛК-10.09.2009 год.,а не така както е   поискано с исковата молба  от 15.08.2006 год.В останалата му част искът следва де се отхвърли като неоснователен и недоказан.

                     Ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените от него разноски върху уважената част от иска в размер на 128.57 лв.

                                                   Воден от изложеното,Разградският окръжен съд

Р   Е   Ш  И   :

 

                ОСЪЖДА „Лудогорие-Лес”ЕАД ,гр.Разград ,ЕИК 16045279 ДА ЗАПЛАТИ на  Х.С.Ч. ***,ЕГН-**********  сумата 15 000.00 лв. представляваща обезщетение за претърпяни от влошено здравословно състояние при професионално заболяване- за ексцес-неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 10.09.2009 год. до окончателното й изплащане ,както и сумата 128.57 лв.разноски.

                       ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част , над уважения размер.

             Решението подлежи на въззивно обжалване в 2- седмичен срок от връчването му на страните пред Варненски апелативен съд.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СЛ