Р Е Ш Е Н И Е  6

Гр. Разград, 27. 01. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесети януари през две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Лазар Мичев

                                        2. Валентина Димитрова

 

при секретаря С. Л. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 371 по описа за 2013 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С  Решение  № 126/ 22. 10. 2013 г. по гр. д. № 237/ 13г. по описа на КРС , е отхвърлен предявения от Х.И.К. и И.А.К. иск за прогласяване на осн. чл. 26, ал. 2 ЗЗД нищожността на сключения между тях и починалата им дъщерря Зюхре Х. Местан договор за дарение на недвижим имот с нот. акт № 14, т. 9, рег. № 9252, нот. дело № 844/ 06 г. на Нотариус С. Садък, като неоснователен и недоказан. Ищците са осъдени да заплатят на ответника по иска А.С.М. разноски по делото в размер на 600 лв., а по сметка на РС Кубрат разноски по делото в размер на 30 лв.

Недоволни от решението са останали Х.И.К. и И.А.К.. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи противоречат събраните по делото доказателства и на закона.

            Въззиваемата страна А.С.М. е депозирала писмен отговор на жалбата, в който се излага довод, че въззивната жалба е неоснователна.

            Въззиваемата страна Д.А.С. не е подал писмен отговор на жалбата. Не се явява в съдебно заседание и не заявява становище.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 26, ал. 2 от ЗЗД за установяване на нищожност на сключения между ищците Х.И.К. и И.А.К. от една страна и от друга Зюхре Х.М. договор за дарение на недвижим имот, обективиран с нот. акт № 14, т. ІХ, рег. № 9252, дело № 844/ 2006г. на нотариус  с рег. № 004 с район на действие РС Кубрат.  Приобретателят по сделката Зюхре Х.М., видно от мотивите на Решение № 14/ 18. 02. 2013 г. по гр. д. № 82/ 12 г. по описа на КРС, за което страните не спорят, е починала на 10. 06. 2011 г. Според същото решение, както и от нот. акт за покупко-продажба № 15, т. ІІ, рег. № 1164, дело № 124/ 12 г. на нотариус  с рег. № 004 с район на действие РС Кубрат, се установява, че Зюхре Х.М. е оставила законни наследници А.С.М. – неин съпруг и деца Д.А.С., Зафер А.М. и Виждан Ахмедова С..

            При спор за обявяване нищожността на договор, участници в процеса са страните по атакувания договор.  Приобретателката по процесния договор за дарение на недвижим имот Зюхре Х.М. е починала преди завеждане на иска и като страна в процеса следва да участват нейните законни наследници. Атакуването на сделката като нищожна с оглед на естеството на спорното право, е действие, което рефлектира върху правата на всички наследници по закон на дарената Зюхре  Х.М., предвид това, че нищожността има действие спрямо всички. Когато се оспорва придобиването на правото на собственост върху общия имот от техния наследодател, наследниците имат процесуалното положение на необходими задължителни другари и общите факти трябва да бъдат установени еднакво спрямо всички тях, тъй като спорът следва да има идентичен резултат, обвързващ всички участници в материалното правоотношение. Искът е предявен само срещу  двама от наследниците по закон А.С.М. и Д.А.С.. Предявяване на иска срещу всички задължителни другари е условие за допустимост на процеса, за което съдът следи служебно, като при неотстраняване на дефекта съдът прекратява делото, а решението, постановено без участие на задължителен другар подлежи на обезсилване, като недопустимо.

            Въз основа на изложеното, въззивната инстанция приема, че обжалваното решение е процесуално недопустимо, поради което следва да бъде обезсилено. Делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на районния съд. При новото разглеждане на делото, съдът следва да прецени редовността на предявената искова молба, предвид изложените твърдения в обстоятелствената част и заявения петитум.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ОБЕЗСИЛВА  Решение № 126/ 22. 10. 2013 г. по гр. д. № 237/ 13г. по описа на РС Кубрат и ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

 

 

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:         

 

 

                                                          ЧЛЕНОВЕ:   1.       

 

 

                                                                                 2.

                                                                                                                    

 

СЛ