Р Е Ш Е Н И Е  9

Гр. Разград, 04. 02. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесети януари през две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Лазар Мичев

                                        2. Валентина Димитрова

при секретаря С. Л. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 374 по описа за 2013 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С  Решение 306/ 23. 10. 2013 г. по гр. д. № 538/ 13г. по описа на РС Разград е признато за установено по отношение на Н.Р.М., С.Х.М., Л.Н.Р. и Р.Н.Р., че Н.Р.М. е собственик по наследство на 1/3 ид. част на недвижим имот с административен адрес с. Ясеновец, общ. Разград, ул. „Иван Вазов” № 29 и е отменен нот. акт за собственост върху поземлен имот, придобит по наследство и давностно владение № 67, т. 3, рег. № 2318, дело № 230/ 12 г. на нотариус Р. Кирилова до размера на 1/3 ид. част, а също така е постановено да бъдат заплатени на Н.Р.М. разноски по делото в  размер на 597, 71 лв. от  Н. М., С. М., Л. Р. и Р. Р., както и сумата 392, 30 лв. от С. М. и Л. Р.. Недоволен от решението е останал Р.Н.Р. и го обжалва в срок. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи противоречат на събраните по делото доказателства и на закона.

            Въззиваемата страна Н.Р.М. е депозирала писмен отговор на жалбата, в който се излага довод, че въззивната жалба е неоснователна. Същото становище се поддържа и в съдебно заседание.

            Въззиваемите Н.Р.М., С.Х.М. и Л.Н.Р. не са подали писмен отговор на въззивната жалба и не излагат становище по нея.

     Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК.

Съгласно чл. 124, ал.1 от ГПК , всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено или да установи съществуването или несъществуването на едно право, когато има интерес от това. Според ТР № 8 от 27.11.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 8/2012 г., ОСГТК, от установителен иск за собственост или друго вещно право ще е налице правен интерес, когато конкретното засягане на правната сфера на ищеца изисква защита чрез установяване на правото със сила на пресъдено нещо. Жалбоподателят Р. – един от ответниците по иска, е владеещ съсобственик на процесния имот с планоснимачен № 180, за който е отреден парцел ІІ-180, 181 от кв. 26 по плана на с. Ясеновец, общ. Разград, придобит чрез дарение с нот. акт № 108, т. 5, рег. № 4444, дело № 508/ 2012 г.  на нотариус с рег. № 380 на НК от Н.Р.М. и С.Х.М.. Праводателят на жалбоподателя Р. – Н.Р.М. се е легитимирал като собственик на имота с нот. акт № 67, т. 3, рег. № 2318, дело № 230/ 2012 г. на нотариус с рег. № 380 на НК. При издаването на този нотариален акт, самият молител в охранителното производство по издаването му се е позовал на придобивно основание - наследство и давностно владение. Факта на придобивното основание не се оспорва от него и в съдебното производство, в което същия е страна в процеса, като ответник по предявения положителен установителен иск, по отношение, на който не е заявил писмен отговор по реда на чл. 131 ГПК и становище. Положителния установителен иск за собственост срещу ответниците Н.М. и С.М. е уважен от районния съд в резултат, на което е последвала и отмяната до размера на 1/3 ид. част на нот. акт № 67, т. 3, рег. № 2318, дело № 230/ 2012 г. на нотариус с рег. № 380 на НК по реда на чл. 537, ал. 2 ГПК. Срещу решението в тази част не е подадена въззивна жалба от последните двама ответници и същото е влязло в сила.След като е прието за установено с влязло в сила решение, че праводателите на жалбоподателя – Н.М. и С.М. не са станали собственици на процесната идеална част от имота, която е собственост на  Н Р.М., то и дарението на същата идеална част от имота няма вещноправен ефект, не прехвърля право на собственост. С оглед на това и жалбоподателят Р. не е станал собственик на  идеалната част от имота, прехвърлена му чрез дарение с нот. акт № 108, т. 5, рег. № 4444, дело № 508/ 2012 г.  на нотариус с рег. № 380 на НК. Изложените доводи във възивната жалба се отнасят за пороци на решението, досежно доказателствения материал по делото, установяващ правото на собственост на въззиваемите Н.М. и С.М. по отношение на Н Р.М.. Спорът за собствеността между същите страни е решен с влязло в сила решение, както бе изложено по-горе, поради което са ирелевантни доводите на жалбоподателя и не следва да се обсъждат.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателя е довело районния съд до неправилен извод,че предявения установителен иска за собственост спрямо него е основателен, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил много подробно и задълбочено обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи.

На осн. чл. 78 от ГПК жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати на въззиваемата страна разноските по делото пред въззивната инстанция, съгл. приложения списък и договор за правна защита в размер на 225 лв.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение № 306/ 23. 10. 2013 г. по гр. д. № 538/ 13г. по описа на РС Разград.

            ОСЪЖДА  Р.Н.Р., ЕГН ********** *** да заплати на Н.Р.М., ЕГН ********** *** сумата 225 /двеста двадесет и пет/ лева за адвокатско възнаграждение пред въззивната инстанция.

     Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ:   1.                                       2.

                                                                                                                   

 

СЛ