РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  02.01.2014 г.

 

 

Разградски окръжен съд  на втори януари две хиляди и четиринадесета година в закрито заседание в състав :

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                 ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                              ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. ч. гр. дело № 378 по описа за 2013 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 435 и сл. от ГПК.

         Постъпила е жалба от “ Енерго-Про Продажби “ АД гр. Варна, ЕИК 103533691, чрез юрисконсулт Г.З.  против  действията на ДСИ при РС - Исперих, извършени по изпълнително дело № 86 по описа на същия за 2013 год., а именно постановление от 06.11.2013 год., с което е оставено без уважение възражението на длъжника,сега жалбоподател за намаляване на разноски за възнаграждение за адвокат от 350 лв.

Взискателите в изпълнителното производство Б.В. и Д.Д. не са депозирали отговор на жалбата.

ДСИ при РС - Исперих е изложил писмени съображения за неоснователност на жалбата, като счита своя отказ за правилен и законосъобразен, позовавайки се на Наредба № 1 от 09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Разградският окръжен съд, в този си състав, като обсъди наведените оплаквания в жалбата, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е допустима, а разгледана по същество и основателна.

 Изпълнителното производство е образувано по молба на взискателите Б.В. и Д.Д. въз основа на  издаден в тяхна полза изпълнителен лист от 18.07.2013 г. по гр. дело № 511 / 2012 год.на РС-Исперих, за дължими от дружеството - жалбоподател разноски в размер на  1 209.76 лв.

С разпореждане  на ДСИ при начисляване на такси и разноски, дължими от „Е.ОН България Продажби”АД,, се определя и сумата 350 лв. адвокатско възнаграждение. Поканата за доброволно изпълнение, в която е посочена и тази стойност на възнаграждението е връчена на длъжника на 29.10.2012 г. На 05.11.2012 г. същия подава възражение за прекомерност на възнаграждението спрямо чл. 10, т. 2 от НМРАВ. С обжалваното постановление е приета дължимост на възнаграждението от 350 лв.

 Разградският окръжен съд намира, че при направено възражение за прекомерност, съобразно препращането на чл. 78, ал. 5 ГПК, уговореното адвокатско възнаграждение може да се намали до размера, посочен в чл. 36, ал. 1 от Закона за адвокатурата, а именно до минимума на Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения. На органите на адвокатурата са делегирани правомощия да определят минималните размери на адвокатските възнаграждения. Те обаче не могат да  определят размер на възнагражденията в хипотезите на чл. 78, ал. 5 ГПК, което е в правомощията на съда. Ето защо, не следва да се прилага правилото на § 2 от ДР на Наредбата, ограничаващо намаляването на разноските за адвокатско възнаграждение до трикратния размер на посочения в наредбата, а размерът може да се намали до регламентирания с наредбата минимум.

 В случая, намира приложение чл. 10, т. 2 от Наредбата, според която за водене на изпълнително дело и за извършване на действия с цел удовлетворяване на парични вземания възнаграждението е ½ от съответните възнаграждения, посочени в чл. 7, ал. 2 от същата наредба. От представения препис на изпълнителното дело се установява, че с молбата за образуване на изпълнителното дело е поискано и налагане на запор върху банкови сметки на длъжника. Въз основа на това искане ДСИ е изпратил запорно съобщение до съответната банка. Това означава, че в случая са налице извършени действия, с цел удовлетворяване на парично вземане. Като се вземе предвид размера на претенцията от 1209.76 лв. и по правилата на чл. 10, т. 2 вр. с чл. 7, ал. 2 от НМРАВ минималният размер на възнаграждението е 103.15 лв. Към тази сума следва да се прибавят още 100 лв., съгласно чл. 10,т. 1 от Наредбата, които са дължими  за образуване на изпълнително дело. Съдът не констатира наличие на фактическа и правна сложност по изпълнителното дело. Така общият размер на минималното възнаграждение следва да бъде определен на 203.15 лв., до който размер следва да бъде намалено адвокатското възнаграждение по изпълнителното дело. При тези обстоятелства, определеното от ДСИ адвокатско  възнаграждение  следва да се намали от 350.00 лв. на 203.15 лв. До този размер, действията на съдебния изпълнител за определяне на разноски, като незаконосъобразни, следва да се отменят.

 Водим от горното и на основание чл. 437 от ГПК Разградският окръжен съд,

 

РЕШИ:

 

 ОТМЕНЯ по жалба на длъжника “ Енерго-Про Продажби “ АД гр. Варна, ЕИК 103533691, постановление от 06.11.2013 г. по изпълнително  дело № 86 / 2013 г. на ДСИ при РС - Исперих, с което е оставено без уважение възражение на жалбоподателя за намаляване на разноски за адвокатско възнаграждение  до размера от 203.15 лв.

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване..

 

                                                                   Председател:                       

 

                                                                           Членове: 1.

 

                                                                                           2.

 

 

ГО/ЛС