РЕШЕНИЕ №29

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 12.04.2014 г.

Година 2014

Град Разград

Разградски окръжен съд

на двадесет и четвърти февруари

2014 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:   

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:Анелия Йорданова

 

                                          ЧЛЕНОВЕ:  Лазар Мичев

 

                                                          Валентина Димитрова

 

 При секретаря М.Н. ,като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №379 по описа за 2013 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                          Депозирана е въззивна жалба от Ш.Ю.А. *** ,представляван от пълномощника му адв.Я. П. от АК-Р. против Решение №123/18.10.2013 год.,постановено по гр.дело №253/2008 год. по описа на КРС , което съдът е отхвърлил искането на жалбоподателя да  признае за установено ,че Решение №43/15.04.2010 год. ,постановено по делото във фазата по извършване на делбата е обезсилено по право.Навеждат се доводи за незаконосъобразност на атакуваното решение ,поради допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон.

                          Съделителителят  Х. Х.А. *** не е депозирала отговор на въззивната жалба.Депозира такъв чрез своя повереник адв.П.Д. от АК-Шумен след връчването на екземпляр от РОС.В нея и в съдебно заседание поддържа становище за неоснователност на подадената жалба.Моли за отхвърлянето й и потвърждаване на атакуваното решение на КРС. 

          В съдебно заседание жалбоподателят А. не се явява и не се представлява.Повереникът му адв.Я. П. от АК-Русе депозира писмена молба ,в която заявява ,че поддържа продадената жалба и моли за уважаването й.

За да се произнесе,Разградският окръжен съд ,съобрази следното:

Ищецът, сега жалбоподател Ш.А. е депозирал пред КРС молба за прогласяване обезсилването по право на Решение №43/15.04.2010 год. постановено по гражданско дело №253/2008 год. , с което в производство по извършване на делба между двама бивши съпрузи  , на съделителката  А.А.   е възложен, по реда на чл.353 от ГПК, един от имотите предмет на делба. Прави искане този имот да бъде  изнесен на публична продан , тъй като  в дадения й шест месечен срок А.  не му е заплатила сумата от 13 105.00 лева, присъдената като уравнение на дела му.

Ответницата А. ,сега въззиваема счита молбата за неоснователна.

С  Решение №43/15.04.2010г. по гр.д.№253/2008г. Кубратски РС е извършил делбата между двамата бивши съпрузи чрез способа на разпределение ,а не чрез този на възлагане на неподеляем имот по реда на чл.349 от ГПК.В дял на Ш.А.  са поставени две празни дворни места находящи се в  с.Т., обл. Р., с площ от 705 кв.м. и 635 кв.м. за които са отредени съответно УПИ ІV-121 и  УПИ VІ-121 по плана на селото.Съответно в дяла на А.А. е поставен урегулиран поземлен имот ,  с площ 1500 квадратни метра, находящ се  също в с. Т., заедно с построената в същото дворно място жилищна сграда от две стаи и салон, както и новопостроената масивна жилищна сграда.

Поради неравенството в дяловете,  със същото решение,  А.А. е  била осъдена да заплати на Ш.А.  сума в размер на 13 105.00 лева за уравнение на дела му. Ш.А. от своя страна е бил осъден да заплати на А.А. сума за извършени подобрения в размер на  6 250.00 лв. Страните не спорят ,че А.А. не е заплатила дължимата от нея сума за уравнение.

Въз основа на изложеното до тук от фактическа страна ,РОС направи следните правни изводи :

 Постановеното от КРС решение е допустимо,валидно и правилно.

В настоящият случай не може да бъде уважена молбата на съделителя А. за прогласяване нищожността на решението по извършване на делбата,поради това ,че съделителката А. не му е заплатила сумата ,дължима като уравнение.В случая не се е развила процедурата по чл.349 от ГПК , а тази по чл.353 от него ,като делбените имоти са били повече от един и  съдът ги е разпределил между двамата бивши съпрузи,като предвид неравностойността на същите е постановил и уравнение в пари .То безспорно не е заплатено ,но това не е основание за прогласяване обезсилването по право на решението и изнасянето на този имот на публична продан.  

Ето защо решението на КРС не страда от сочените в жалбата пороци и следва да бъде потвърдено.

Предвид изхода на спора жалбоподателя А. следва да бъде осъден да заплати на въззиваемата А.А. направените разноски пред тази инстанция в размер на 300 лв.,представляващи заплатено адвокатско възнаграждение.

Воден от изложеното ,Разградският окръжен съд,

 

РЕШИ :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №123/18.10.2013 год.,постановено по гр.дело №253/2008 год. по описа на Кубратски районен съд.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и   не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2. 

MH