РЕШЕНИЕ №21

 

                                      гр.Разград , 07.03.2014 год.

                                        

                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският окръжен съд в откритото заседание на седемнадесети  февруари , две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                        Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                            Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                         ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                     

При секретаря Д.Г. , като разгледа  докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА в.гр.дело №3 по описа за 2014 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

          Депозирана е въззивна жалба от „Гранекс България”,ООД,гр.София,клон Разград ,подадена чрез повереника  адв.Татяна Бойчева  от АК - Русе против Решение №326/07.11.2013 год.,постановено по гр.дело №792/2013 год. по описана  РРС ,с което съдът е уважил частично предявения от дружеството  иск срещу  ответника А.Д.А. от гр.Тутракан на правно основание чл.207 от КТ за заплащане на липсващи части  и неотчетени служебни аванси  и е отхвърлил същия в частта за претендирана сума в р-р на 930.75 лв.,представляваща стойността на 363 литра дизелово гориво като недоказан.По отношение на отхвърлителната част на решението се навеждат се доводи за неправилност  и  незаконосъобразност.Иска се отмяна неговата и постановяване на друго по същество на спора,с което предявения иск да бъде уважен  и в тази част , ведно със всички законови последици.Претендира се присъждане на разноски.

Ответника в първоинстанционното производство  не е депозирал писмен отговор на въззивната жалба.

          В съдебно заседание дружеството-жалбоподател ,чрез своя повереник поддържа подадената жалба ,като моли за отмяна на решението на РС в отхвърлителната му част  и осъждане на ответника да заплати стойността на липсващото дизелово гориво.

          Въззиваемият А.А. от гр.Тутракан не се явява и не се представлява.                           

          Съдът , като съобрази доводите на жалбоподателя и събраните по делото доказателства  , намери за установено следното:

      Решението ,постановено от Разградски РС е валидно и допустимо.Подадената срещу неговата отхвърлителна част  жалба се явява неоснователна и не следва да бъде уважавана.

             Фактическата обстановка по делото е правилно изяснена от РС и  инстанция не следва да бъде преповтаряна.Безспорно е съществувалото трудово правоотношение прекратено с дисциплинарното уволнение на работника.

          Във връзка с ангажирането отговорността на работника за липсващото гориво  ищецът сочи писмени и гласни доказателства , а именно протокол от 03.04.2012 год.,подписан за работодателя и работника за предаване и приемане на автомобил,в който е изписано 600 литра ,неуточнено какви са тези литри.Представя също така и  протокол за констатирани липси и повреди от 23.01.2013 год. ,в който в т.2 е вписана липса на 363 литра дизелово гориво за управлявания от А. автомобил.Този протокол е подписан от трима служители на ищеца.Няма  доказателства същия да е връчван на ответника във връзка с производство за установяване на липси.За също такова количество липсващо гориво свидетелства и св.Неделчева.

От тези доказателства не може да бъде направен един несъмнен и категоричен извод ,че при предаването на автомобила на ответника е предоставено твърдяното  дезилово гориво от 600 литра и той дължи заплащането на стойността на неотчетено такова от 363 литра.

       По тези съображения в атакуваната му част решението на РС следва да бъде потвърдено.

       Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  на осн. чл. 272 ГПК

 

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение 326/07.11.2013 год.,постановено по  гр. дело792/ 2013 г.  по описа на РС Разград В ОБЖАЛВАНАТА МУ  ЧАСТ , касаеща отхвърлянето претенцията на ищеца към ответника за 363 литра писващо дизелово гориво.

В останалата част, като необжалвано решението е влязло в сила.

Решението подлежи е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                   ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.

 

ДГ