РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  21.01.2014 г.

 

 

Разградски окръжен съд  на двадесет и първи януари две хиляди и четиринадесета година в закрито заседание в състав :

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                 ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                              ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр. дело № 17 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 435, ал. 3 и сл. от ГПК.

         Постъпила е жалба вх. № 09892 / 16.12.2013 г., подадена от С.М.М. ***, против Постановление за възлагане на недвижим имот от 11.12.2013 г. на Д. Д. – Частен съдебен изпълнител, рег. № 762 на КЧСИ, Район на действия – ОС – Разград, по изп. дело № 20127620400597. В жалба се сочи, че наддаването при проведената на 06.12.2012 г. публична продан не е извършено надлежно. В изготвения Протокол от същата дата липсват подписи срещу всяко едно от направените устно от участниците в наддаването наддавателни предложения, в нарушение на разпоредбата на чл. 492, ал. 2 от ГПК. В заключение се отправя молба за отмяна на обжалваното  постановление за възлагане на недвижим имот, като незаконосъобразно.

         Преписи от жалбата са връчени на взискателя по изпълнителното дело “ БГ АГРО РАЗГРАД “ ООД гр. Разград и на длъжника Г.В.А., на 06.01.2014 г. В предоставеният им тридневен срок и двете страни не са подали възражения.

         В писмени обяснения ЧСИ Д.Д. рег. № 762, район на действие ОС – Разград, развива съображения за неоснователност на жалбата. Счита, че изготвеният протокол е надлежно подписан от всички наддавачи в проданта, които с подписите си потвърдили съдържанието на протокола в неговата цялост и никой от тях не направил възражения по написаното в протокола.

         Съдът намира, че жалба е процесуално допустима, като подадена в срок от взискател, участвал като наддавач в публична продан, по смисъла на чл. 435, ал. 3 от ГПК. Разгледана по същество същото се явява и основателна по следните съображения:

         Изпълнително дело № 20127620400597, по описа на Д. Д. – Частен съдебен изпълнител, рег. № 762 на КЧСИ, Район на действия – ОС – Разград е образувано по молба на взискателя “ БГ АГРО РАЗГРАД “ ООД “ гр. Разград, ЕИК 116581120 срещу длъжниците Г.В.А.  и ЕТ “ С.М. – Галина Александренко, ЕИК 116556105.

         На 06.12.2013 г. е проведена публична продан в сградата на РС – Кубрат от Д. Д. – Частен съдебен изпълнител, рег. № 762 на КЧСИ, Район на действия – ОС – Разград, на недвижим имот, собственост на длъжника Г.В.А. Съдебният изпълнител обявил постъпилите шест наддавателни предложения, които били вписани в протокола. За купувач бил обявен наддавача, предложил най – високата цена, което също било отразено в протокола. След това съдебният изпълнител приканил наддавачите към процедурата от чл. 492 от ГПК. Последвали няколко устни предложения от участващите наддавачи, които също били отразени в протокола, но без да бъдат подписвани от наддавачите, които са ги направили. След изчерпване на предложенията, за купувач на имота бил обявен наддавача, който предложил най – висока цена – ЕТ “ Шампион – Хюсеин Фейзулов “ с. Равно, обл. Разград , ЕИК 149294700. В края на протокола участвалите наддавачи го подписали. Вследствие на проведената публична продан съдебният изпълнител издал на 11.12.2013 г. обжалваното постановление за възлагане на недвижим имот.

         При тези фактически констатации Разградският окръжен съд прие, че в случая наддаването при публичната продан не е извършено надлежно. В разпоредбата на чл. 492, ал. 2 от ГПК законодателят е предвидил изрично, че всяко устно наддавателно предложение се отразява в протокола и след като наддавача го подпише, съдебният изпълнител пита три пъти има ли желаещи да предложат по – висока цена. Ако постъпи предложение, то също се отразява в протокола и наддавача го подписва. В случаят този ред не е спазен. Видно от приложеният протокол от проведената публична продан, никой от наддавачите не е подписвал предложението, което е записано, че е направил, а това е нарушение на процедурата. Полагането на подписи в края на протокола от участвалите в проданта наддавачи, не замества изискването за полагане на подпис за всяко постъпило устно предложение.

         Поради изложеното следва да се приеме, че наддаването при публичната продан не е извършено надлежно, а това се явява основание за отмяна на постановлението за възлагане на недвижим имот, по аргумент на чл. 435, ал. 3 от ГПК.

         Воден от горното съдът

 

РЕШИ:

 

         ОТМЕНЯ, на основание чл. 435, ал. 3 от ГПК, постановление за възлагане на недвижим имот от 11.12.2013 г., издадено от  Д.Д. – Частен съдебен изпълнител, рег. № 762 на КЧСИ, Район на действия – ОС – Разград по изпълнително дело № 20127620400597.

         Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                                           Председател:

                                                                                  Членове: 1.

                                                                                                  2.

 

 

 

ГО/СП