РЕШЕНИЕ № 26

Гр. Разград  20.03.2014 г.

 

 

В ИМEТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на двадесет и четвърти февруари две хиляди и четиринадесета година в публично заседание в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                  ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                              ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                

Секретар: М.Н.                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр.  дело № 30 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда чл. 258 и сл. от ГПК.

         С Решение  № 338 / 26.11.2013 г. постановено по гр. д. № 703 / 2013 г. РС - Разград отхвърлил като неоснователни, предявени от К.К. искове, против “ Райфайзенбанк / България / “ ЕАД гр. София, за признаване за нищожни, като противоречещи на закона - чл. 143, т. 3, т. 10, т. 12, чл. 146, ал. 2 от Закона за защита на потребителите, на следите клаузи от Договор за банков кредит № 095275 / 24.10.2006 г.: чл. 4.3;чл. 4.6; чл. 5.3; чл. 5.7; от чл. 9 до чл. 10.4 включително; чл. 11.1; чл. 11.2 и чл. 11.3, както и за връщане на сумата 7830.78 лв., включваща сумата 7805.28 лв., представляваща разликата от предварително договорените анюитетни вноски и заплатените такива  в периода от 30.04.2008 г. до 30.04.2013 г. и платените суми за месечни такси в размер на 25.50 лв. в периода от 01.02.20009 г. до 30.05.2013 г., като неоснователни и осъдил ищцата да заплати на ответника разноските по делото.

         Недоволна К.К. обжалва изцяло решението като необосновано и незаконосъобразно. Счита, че неправилно районният съд приел, че посочените в исковата молба клаузи от договора не са нищожни, като неравноправни такива, по смисъла на ЗЗП. Моли за отмяна на решението и постановяване на ново, с което предявените искове да бъдат уважени изцяло, като й бъдат присъдени и разноските за двете инстанции.

         Въззиваемата страна “ Райфайзенбанк / България / “ ЕАД гр. София е депизирала отговор на въззивната жалба, в който изразява подробни съображения за нейната неоснователност. Моли за потвръждаване на решението, като правлино и законосъобразно.

         Жалбата се подържа в съдебно заседание от жалбоподателката и от процесуалният й представител на същите основания и със същите искания.

         Въззиваемата страна, в съдебно заседание, подържа отговора чрез процесуален представител.

         Разградският окръжен съд, обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на решенията, констатира следното:

         Обжалваното решение на районния съд е валидно и допустимо, а жалбата депозирани срещу него е неоснователна.

         Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд, се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на основание чл. 272 от ГПК.

         Между страните по делото не е спорно, че същите се намират в облигационни отношения по силата на сключен между тях Договор за банков кредит от 24.10.2006 г., като задължението по същия е обезпечено с ипотека. Договорът за банков кредит е търговска сделка от категорията банкови сделки, имащи за предмет предоставяне на финансова услуга, свързана с дейността на кредитни институции, по смисъла на пар. 13, т. 12 от ДР на ЗЗП,  обн. в ДВ, бр. 99 от 09. 12. 2005 г., в сила от 10. 06. 2006 г. Като търговска сделка за предоставяне на финансова услуга, той попада в приложното поле на ЗЗП, вкл. нормите на чл. 143 - 146 от ЗЗП. Както вече бе посочено по – горе Договора за банков кредит е сключен на 24.10.2006 г., т.е. преди приемането на §13а от ДР на ЗЗП / ДВ бр. 64/2007 г. /, с който се въвеждат разпоредбите на  Директива 93/13/ЕИО на Съвета относно неравноправните клаузи в потребителските договори. Към този момент действа Законът за потребителския кредит /отм/, обн. в ДВ бр. 53 от 30.06.2006 г., в сила от 01.10.2006 г., от приложното поле на който съгласно чл. 3, ал. 3, т. 5 и ал. 5, т. 1 от същия са изключени договорите за кредит с размер на кредита над 40 000 лв., както и тези обезпечени с ипотека върху недвижим имот, а процесният договор е за сума в размер на 58 000 лв. и е обезпечен с ипотека върху недвижим имот.

         Съгласно чл. 143 от ЗЗП неравноправна клауза в договор, сключен с потребител, е всяка уговорка в негова вреда, която не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца или доставчика и потребителя, като законодателят е изброил в 18 точки различни хипотези. Измежду тях са т. 3 - при която се поставя изпълнението на задължението на търговеца или доставчика в зависимост от условие, чието изпълнение зависи единствено от неговата воля;  т. 10 – която позволява на търговеца или доставчика да променя едностранно условията по договора въз основа на непредвидено в него основание и 12 – която предвижда цената да се определя при получаването на стоката или услугата или при предоставено право на търговеца или доставчика да увеличава цената, без потребителят да има право в тези случаи да се откаже от договора, ако окончателно определената цена е значително завишена в сравнение с цената, уговорена при сключването на договора.

         Съгласно чл. 145, ал. 1 от ЗЗП неравноправната клауза в договор с потребител се преценява, като се вземат предвид видът на стоката или услугата - предмет на договора, всички обстоятелства, свързани с неговото сключване към датата на сключването, както и всички останали клаузи на договора или на друг договор, от който той зависи.

         Съгласно чл. 146, ал. 1 от ЗЗП неравноправните клаузи в договорите са нищожни, освен ако са уговорени индивидуално. Съгласно чл. 146, ал. 3 от ЗЗП не са индивидуално уговорени клаузите, които са били изготвени предварително и породи това потребителят не е имал възможност да влияе върху съдържанието им, особено в случаите на договор при общи условия.

         С чл. 144 от ЗЗП са посочени различни хипотези, при които конкретно визирани в чл. 143 от ЗЗП точки, регламентиращи неравноправни клаузи в договори с потребители, са неприложими. Съгласно чл. 144, ал. 3 от ЗЗП, разпоредбите на чл. 143, т. 7, 10 и 12 не се прилагат спрямо сделки с ценни книжа, финансови инструменти и други стоки или услуги, чиято цена е свързана с колебанията /измененията на борсовия курс или индекс или с размера на лихвения процент на финансовия пазар, които са извън контрола на търговеца или доставчика на финансови услуги.

         От гореизложеното следва да се приеме, че за да е нищожна като неравноправна договорна клауза в договор, сключен с потребител, тя следва да не е уговорена индивидуално и да осъществява някой от фактическите състави на чл. 143 от ЗЗП, като същевременно не попада в някое от изключенията на чл. 144 от ЗЗП.

         С клаузата на чл. 4.1 от Договора за банков кредит страните се съгласили, че за ползвания кредит кредитополучателя ще заплаща на Банката годишна лихва в размер на 12 % за целият срок на кредита. Лихвата представлява СБР за лева / Стойност на банковия ресурс, определен от Банката /, плюс 7.5 % надбавка годишно. В договора изрично е посочено, че Стойност на банковия ресурс представлява лихвеният процент по междубанковите депозити за съответният период и валута по котировка “ предлага “ плюс законоустановените разходи на Банката, в т.ч. за подържане на задължителни минимални резерви и свързаните с Фонда за гарантиране на влоговите, изчисляван текущо от отдел “ Ликвидност и инвестиции при банката “.

         С клаузата на чл. 4.3 от Договора, страните се съгласили, че Банката може едностранно да променя лихвата в частта СБР, а новият лихвен процент влиза в сила от дата на уведомлението до кредитополучателя.

         Въз основа на събраните по делото доказателства и приложимите разпоредби на закона съдът приема, че клаузата на чл. 4.3 от Договора за банков кредит от 24.10.2006 г., макар да не е част от общи условия, не е индивидуално уговорена, доколкото е била изготвена предварително от банката - ответник и ищцата не е имала възможност да влияе върху съдържанието й. Тежестта за установяване на твърдяното от ответника обстоятелство, че договорната клауза е индивидуално уговорена, съгласно разпоредбата на чл. 146, ал. 4 от ЗЗП, е върху него, а същият не е ангажирал доказателства за осъществяването на този благоприятен за него факт. Като уговорена неиндивидуално, клаузата би могла да е нищожна, ако е неравноправна по смисъла на чл. 143 - 144 от ЗЗП.        

 Приетата от страните по договора с чл. 4.3 възможност за едностранна промяна от страна на ответника на вече договорения лихвен процент от променливата компонента – СБР. Това означава, че Банката може да едностранно да променя договореният лихвен процент от тази компонента, само при промени в показателите, оказващи влияние върху размера на СБР.  Съгласно заключението на вещото лице промените в СБР са резултат на обективни обстоятелства, настъпили след сключване на договора, върху които Банката няма влияние. Вследствие на тези промени лихвата е била увеличавана или намалявана. Вярно е, че след приемането на новия Закон за потребителският кредит / обн ДВ бр. 18 / 2010 г. / са променени компонентите на СБР. Тези промени обаче са приети след сключване на договора. Независимо от това едно от стойностите на СБР продължава да се определя от лихвените нива на междубанковият пазар, върху който ответника също няма самостоятелно влияние.

         При тези обстоятелства съдът приема, че процесният договор за банков кредит, като сделка, сключена с потребител, имаща за предмет финансови инструменти, чиято цена е свързана с измененията на лихвения процент на финансовия пазар, които са извън контрола на търговеца или доставчика на финансови услуги, то тя попада в приложното поле на изключението, визирано в чл. 144, ал. 3, т. 1 от ЗЗП, според което не са неравноправни договорни клаузи на такъв договор, макар и да осъществяват фактическите състави на чл. 143, т. 10 и 12 от ЗЗП. От това следва, че дори да е договорено, че доставчикът на финансови услуги може да променя едностранно условията на договора, въз основа на непредвидено в него основание и да увеличава цената, без потребителят да има право в тези случаи да се откаже от договора, ако окончателната цена е значително завишена, в сравнение с цената, уговорена при сключване на договора и това да е във вреда на потребителя, както и да води до значително неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора, то тази договорна клауза няма да е неравноправна, щом попада в изключението на чл. 144, ал. 3, т. 1 от ЗЗП и касае обективни фактори на финансовия пазар, намиращи се извън контрола на доставчика. Доколкото предвидената в чл. 4.3 от процесния договор възможност на банката за едностранно увеличение на договорения годишен лихвен процент, съставляващ цената на предоставяната финансова услуга, е обусловена от обективни факти на финансовия пазар / промени в показателите, определящи СБР /, следва да се приеме, че е осъществено изключението на чл. 144, ал. 3, т. 1 от ЗЗП, при което е безпредметно обсъждането дали договорната клауза е неравноправна по смисъла на чл. 143, т. 10 и 12 от ЗЗП. Неравноправността на конкретна договорна клауза от договор, сключен с потребител следва да бъде преценявана към момента на сключване на договора, като се изхожда единствено от нейното съдържание и съобразно критериите на чл. 145, ал. 1 от ЗЗП. Приетата от страните променлива компонента на лихвата – СБР, включва факти, формирани от  извън договорното съдържание и като такива е невъзможно да бъдат обект на съгласие между страните по договора, още повече когато се сключва договор за срок от двадесет и пет години. Постигнатото с чл. 4.3 съгласие касае единствено лихвата в частта СБР, поради което при преценката дали договорната клауза е неравноправна, следва да бъдат съобразени обективните критерии за промяна на лихвения процент, които са извън контрола на банката по смисъла на чл. 144, ал. 3, т. 1 от ЗЗП, а както вече бе посочено, съгласно заключението на вещото лице е налице обективна промяна в компонентите, формиращи СБР.  

         Съдът намира също така, че клаузата на чл. 4.3 от Договора не осъществява и фактическият състав на чл. 143, т. 3 от ЗЗП, тъй като с тази клауза няма задължение за ответника, чието изпълнение да е поставено в зависимост от условие, чието изпълнение зависи единствено от неговата воля. Едностранната промяна на лихвата в частта СБР не е задължение за Банката, а само една възможност, което би могло да бъде реализирана при промяна на пазарните условия.

         Съдържанието на останалите, посочени от ищеца клаузите от Договора: чл. 4.6, чл. 5.3 и 5.7 са неотносими към никоя от посочените от него хипотези на чл. 143, т. 3, 10 и 12 от ЗПК. Същото се отнася и до другите посочени от ищеца клаузи от Договора: чл. 9 до 10.4 включително, чл. 11.1, 11.2 и 11.3. Тези клаузи също не са относими към нито едно от хипотезите на чл. 143, т. 3, т. 10 и т. 12 от ЗЗП.  

         Във въззивната жалба се сочи, че клаузата на чл. 4.6 от Договора попада в обхвата на хипотезата по чл. 143, т. 5 от ЗЗП. Това твърдение не се сочи в исковата молба и недопустимо се въвежда едва с въззивната жалба.  Същото се отнася и до твърдението, че клаузите на чл. 9 до 10.4 включително, чл. 11.2-3 от Договора попадат в обхвата на хипотезата по чл. 143, т. 16 от ЗЗП.

         С оглед неоснователността на главният иск, неоснователен са явява и иска по чл. 55 от ЗЗД, тъй като липсва плащане без основание от страна на ищеца.

         При тези обстоятелства обжалваното решение следва да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно.

         С оглед изхода на делото и на основание чл. 78, ал. 8 от ГПК въззивника следва да бъде осъден да заплати на въззиваемия сумата 763.23, представляваща разноски за въззивната инстанция, а направените от самия него разноски, следва да останат за негова сметка.

         Воден от горното Разградският окръжен съд

 

РЕШИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА Решение  № 338 / 26.11.2013 г. постановено по гр. д. № 703 / 2013 г.  по описа на РС – Разград.

         ОСЪЖДА К.С.К., ЕГН **********, да заплати на “ Райфайзенбанк / България / “ ЕАД гр. София, ЕИК 831558413 сумата 763.23 лв. / седемстотин шестдесет и три лева и двадесет и три стотинки /, представляваща разноски за юрисконсулско възнаграждение по въззивното производство.

         Решението може да се обжалва в едномесечен срок от връчването му на страните, пред ВКС на Р България.

 

                                                                                         Председател:

 

 

                                                                                                Членове: 1.

 

 

                                                                                                                2.

 

ДГ