РЕШЕНИЕ

 

 

 

Разград

 
 


6.ІІІ.2014г.

 
Номер                                                                                                 Град                                           

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                              съд                                                                                    

 6.ІІІ.

 

2014

 
На                                                                                                                                  Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 
В закрито заседание в следния състав:

ЛАЗАР МИЧЕВ

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

 
                                                                                 Председател

                                                    Членове

                                                   

        69

 

2014

 

 гражданско

 
като разгледа докладваното от съдия Йончева

                                 дело                                            по описа за                                   година.

За да се произнесе, съобрази следното:

 

 Производството е по реда на чл.463 ГПК.

            Производството   е образувано по   жалба на ”НТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК”АД, ЕИК****, гр.София, подадена     в качеството му на взискател по изп.д. № 249/2013г. по описа на    СИС към  РРС, против предявеното му  на 16.ХІІ.2013г. разпределение на събраните по изпълнителното дело суми .

              С жалбата си, позовавайки се на допуснати от ДСИ нарушения по см. на чл.136 и чл.131, л.1, т.1 ЗЗД, моли за отмяна на обжалваното действие и за з връщане на делото с указания по редовността на дължимото в производството разпределение.

                 Уведомени  за постъпилата против разпределението жалба,  в законоустановения и предоставен им за това    срок, останалите участници в производството по изп.д.№249/2013г., съответно  ”Милениум-ДТ”ООД,ЕИК****, гр.Разград-длъжник и  ОД на МВР-взискател, не депозират писмен отговор и не ангажират становище по допустимост и основателност жалбата.

             В съответствие с предоставената му по см. на чл.436 ГПК възможност, ДСИ прилага мотиви за законосъобразност на  обжалваното действие.

              Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, констатира следната фактическа обстановка: Изп.д. №249/2013г.  по описа на ДСИ при РРС . е     образувано срещу  ”Милениум-ДТ”ООД,ЕИК116539370 на 20.VІ.2013г., по молба на взискателя  ”НТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК”АД, за вземания по главница в размер на 79 543,24лв., дължима ведно със законна лихва  изпълнение  на Договор за инвестиционен кредит от 29.VІІ.2010г., вземане по обезщетение за забава на главницата в размер на 6 400,43лв., 303,24лв. договорно дължима такса по управление на кредита,   1 724,94лв. съдебни разноски и 1 412, 47лв. юрисконсултско възнаграждение.  Размерът, характера  и  изискуемостта на вземанията са удостоверени   с приложен към молбата на взискателя    изп.лист №../21.V.2013г.   издаден по реда на чл.417ГПК в образуваното срещу длъжника  заповедно производство по  ч.гр.д.№751/2013г. по описа на РРС.

                         На 22.Х.2013г., по молба на ОД на МВР Разград, срещу ”Милениум-ДТ”ООД на производство пред ДСИ при РРС е образувано изп.д.№366/2013г. за вземане по главница  размер на 226,81лв., дължима ведно със законна лихва в изпълнение на Договор за охрана със СОД №1957/19.ХІІ.2012г., вземане по обезщетение за забава на главницата в размер на 10,81лв., 25,00лв.   съдебни разноски и 100,00лв. юрисконсултско възнаграждение.  Размерът, характера  и  изискуемостта на вземанията са удостоверени   с приложен към молбата на взискателя    изп.лист №../131.ІХ.2013г.  и Заповед за незабавно изпълнение №2459/13.ІХ.2013г., издадени по реда на чл.417ГПК в образуваното срещу длъжника  заповедно производство по  ч.гр.д.№1493/2013г. по описа на РРС.

                         С молба вх.№1699/12.ХІ.2013., ОД на МВР-Разград, в качеството си на взисктел  по второто по реда си образувано срещу длъжника ”Милениум-ДТ”ООД изпълнително производство, сезира ДСИ с искане за присъединяването му към вече образуваното и висящо му на производство изп.д.№249/2013г.

                 Със своя резолюция, положена ръкописно върху лицевата страна на молба вх.№1699, на 13.ХІ.2013г. ДСИ присъединява двете дела под номера на първото образувано по време №249/2013г.

                    Дотук изложеното сочи на редовно   предприети от ДСИ   действия по присъединяване на кредитор в образуваното по молбата на жалбоподателя изп.д.№249/2013г. Спазени са специалните изисквания на чл.456ГПК- присъединилият се кредитор е подал молба и е удостоверил  качеството си на кредитор с изискуемо вземане по отношение на конституирания в производството по изп.д.№249/2013г. длъжник.  Изложеното дотук, сочи на неоснователност на повдигнатото от жалбоподателя по п.І от жалбата възражение за незаконоъобразност на действията на ДСИ по разпределение на събраните в изп. производство суми.

               По делото е безспорно установено, че вземането на взискателя ”ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК”АД е обезпечено с учредена договорна ипотека върху недвижим  имот, собствен  на трето по отношение на кредитния договор лице(вж. на л.42 раздел ІІ  от Нот.акт №78/2.VІІІ.2010г. по нот.д.№195/2010г. по опис на нотариус Костов, рег.№282 и р-н на действие при РРС). Срещу същия, в съответствие с изискванията на чл.483 и сл.ГПК ДСИ е насочил действия на принудително изпълнение, включително и с изнасянето му на публична продан в периода 11.Х.-11.ХІ.2013г. на 12.ХІ.2013г.  проданта е приключил с обявяването на спечелилия търга наддавач за купувач на имота и с влязло в сила Постановление от 2.ХІІ.2013г. за възлагане на имота върху купувача. Внесена е обявената и дължима за закупуването на имота сума от 52 550,00лв.

             От приложения на л. 157 от изп.д. протокол е видно, че на 16. ХІІ.2013г.   ДСИ  е извършил разпределение на постъпилата по делото сума от 57 100,00лв.. Съдебният изпълнител е извършил разпределението при хипотезата на чл.460ГПК. Съгласно надлежно връчените  им за това съобщения, протоколът за    разпределение е бил предявен на страните в производството на 16. ХІІ.2013г.  Считано от тази дата, представеният за обжалването му тридневен срок изтича на 19.ХІІ.2013г. – четвъртък,  присъствен ден. Процесната жалба е входирана в регистъра на ДСИ на 19.ХІІ.2013г.

              Въз основа на така установената фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:   

              Като подадена в срок, от притежаващо качеството на взискател   в изпълнителното производство лице,  и срещу подлежащо на обжалване по см. на чл.463ГПК действие на съдебен изпълнител, жалбата е  допустима. 

                Разгледана по същество, на посочените в п.ІІ и п.ІІІ съображения, е  основателна.               

               От материалите по делото се следва за безспорно установено, че  събраната  по делото сума е недостатъчна за удовлетворяване вземанията на кредиторите изцяло. Обстоятелство, предпоставящо извършването на разпределението по предвидения в чл.460 ГПК ред, целящ удовлетворяване на вземанията, ползващи се с право на предпочтително удовлетворяване.  Разпоредбата на чл.136 ЗЗД дефинира, кои вземания се ползват с право на предпочтително удовлетворение в поредност, задължителна за сезирания с разпределението съдебен изпълнител. 

                   Текстът на чл. 136, т. 1 ЗЗД предвижда, че с право на предпочтително удовлетворение се ползват вземанията за разноски по обезпечаването и принудителното изпълнение, както и за исковете по чл. 134 и 135 - от стойността на имота, за който са направени, спрямо кредиторите, които се ползват от тези разноски. Формулировката въвежда критерии при предпочтителното удовлетворяване на взискателите за разноски, което изключва тезата, че в този ред се вписват всички разноски на всички взискатели. Идеята е да се даде предимство на тези от тях, които са направили разноски за действия, от които се ползуват и останалите взискатели.

             Цитираната разпоредба касае разноски, които ползват и останалите кредитори. В конкретния случай, продажбата на процесния имот на длъжника е извършена по настоящото изпълнително дело, а разноските за принудителното изпълнение по този имот, включващи такси за възбрана и опис    са доказано направени от жалбоподателя. При това положение, очевидно е, че направените от жалбоподателя разноски   ползват останалите кредитори и   са привилегировано вземане, съгласно чл. 136 от ЗЗД. 

 

 

 

 

                   Вярно е, че според разпоредбата на чл. 457 ГПК, присъединеният взискател има същите права в изпълнителното производство, каквито има първоначалният взискател, но това касае процесуалните възможности и положението на присъединения взискател в изпълнителното производство, а не и законово предвидения ред за удовлетворяване на вземанията им. Нормата на чл. 136, т. 1 ЗЗД не е в противоречие с този текст.

                   От съдържимото се в обжалвания протокол за разпределение на събраните по делото суми не става ясно, как ДСИ е формирал размера на дължимите се в полза на присъединения взискател разноски, с какъв произход  са те и кое определя удовлетворяването им като привилегировано вземане от втори ред. От   доказателствата по делото се следва за установено, че присъединилият се взискател е направил разноски за образуване на изп. производство и за присъединяването му като взискател във  вече образуваното такова под №249/2013г. на СИС при РРС. Като такива те не подлежат на предпочтително удовлетворяване по реда на чл.136          , ал.1, т.1  и не сочат на размера, до който ДСИ е извършил разпределение за удовлетворяването им.

   Съдът намира, че в противоречие с изискванията на чл.136 ЗЗД, ДСИ е посочил като подлежащи на удовлетворяване от първи ред вземанията на РРС за държавни такси. Основателно е възражението на жалбоподателя и досежно неправилно определеният им размер. Държавните  такси по чл. 30 и чл. 38 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на ГПК са определени в абсолютен размер и не следва да бъде включвана в първи ред на разпределението, тъй като това са такси за образуване на изпълнителните дела и такси за присъединяване на останалите кредитори и в случая важи общото правило на чл. 79, ал.2 ГПК, че когато таксите по изпълнението не са внесени от взискателите, същите  се събират от длъжника.

  Същите правни доводи се следват и по отношение на дължимата по реда на чл.53   от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК държавна такса. Същата се определя пропорционално и съгласно разпоредбата на чл. 56 от Тарифата, не е вносима от взискателя предварително като разноски по делото. Т.е., тя не е вземане, подлежащо на удовлетворяване от ред първи по см. на чл.136, ал.1, т.1 ЗЗД.

  Като извършено противно на определения за това ред,    разпределението  е неправилно и   следва да бъде отменено, а делото върнато на ЧСИ за повторното му извършване при спазване предвидената в материалния закон поредност.

         Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

           ОТМЕНЯВА разпределение от 16.ХІІ.2013г. на събраните  по изп.д. № 249/2013г.    по описа   ДСИ при РРС суми и

               Връща делото на ДСИ при РРС за извършване на ново разпределение на сумата от 57 100,00лв., постъпила от продажба на описания недвижим имот и определяне на съразмерните части на вземанията на взискателите по съображения, изложени в съобразителната част на решението.

                  Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                                2.

 

 

 

ГО/ЛС