РЕШЕНИЕ №63

 

               В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                           гр.Разград , 07.05.2014 год.

 

Разградският окръжен съд в публичното заседание на седми април ,  две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                      Председател:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                            Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                          ВАЛЕНТИНА Д.

                                               

При секретаря М.Н. , като разгледа  докладваното от съдията В.Д. в.гр.дело №77 по описа за 2014 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

                          Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК.

                          Депозирана е въззивна жалба от А.П.С., К.М.К.  и Н.Д.Н. , подадена чрез повереника им адв.В. К. от АК-Разград против Решение без номер  от 18.11.2013 год.,постановено по гр.дело №785/2012 год. по описа на ИРС , с което в производство по допускане на делба на наследство съдът е  допуснал до делба между жалбоподателите и още девет съделители четири ниви ,находящи се в различни местности в землището на с.М. П.  ,община И. при  различни права ,подробно описани в решението.Земите са останали в наследство от общия им наследодател П. С. Т. , б.ж.на с.М. П..Съдът е изключил от кръга на съделителите  Ц. Г. и С.Г. ,поради вписан отказ от наследство на същите.Решението се атакува по отношение  квотите на съделителите.Навеждат се доводи за незаконосъобразност на решението по отношение на същите.Прави се искане за отмяната му и постановяване на ново решение ,с което   делбата да се извърши при квоти ,съобразени с направените откази от наследство .

                          Въззиваемите  Б.П.Р. ,К.А.П. , М. М.К. , Н.Г.К. , Р.Д.Г.С.П.М. и П.П.М.  , С.П.К. и В.Н.Г. не са депозирали  отговор на въззивната жалба , а всеки от тях поотделно представя писмено   заявление за отказ от частта от наследството ,полагащо се на  Ц. Г. и С.Г. ,също наследници на общия наследодател.

                          Такива заявления  са депозирани и от тримата жалбоподатели.

 

                           За да се произнесе,РОС съобрази следното:Жалбата е процесуално допустима , като подадена в срок от легитимирана страна в процеса против акт подлежащ на разглеждане по реда на въззивното производство.Разгледана по същество същата се явява неоснователна .

                           Тримата жалбоподатели  са подали искова молба против единадесет  ответници за  съдебна делба на съсобствени недвижими имоти, земеделски земи,четири ниви, подробно описани , находящи се в землището на с.М. П. , община И. . Същите са останали в наследство от общия им наследодател П. С. ***,починал на 04.08.1980 год.

Безспорно е по делото ,че към датата на смъртта на общия наследодател ,същия е оставил за свои законни наследници шест деца ,ден син и пет дъщери.

Ищецът А.П.С. е единственият жив низходящ на общия наследодател.

Наследници по коляно на дъщерята Б. П. Н. , починала на 14.11.1990 год. са ответниците Б. П.Р. и К.А.П. ,деца на починалите след нея  двама синове П. Радоев и Антон Радоев.

Наследници на дъщерята  С. П. М. ,починала на 21.03.2007 год. синът й ,ищеца К.М.К. и ответниците П.п.М. и С.П.М. ,деца на починалия преди нея неин син П.  М.К..

Третата дъщеря Й. П.К. е починала на 08.08.2010 год.  ,като е оставила наследници двама сина ,Г. К. и В.Г..К. е починал на 27.10.2010 год. и оставил за свои наследници ответниците М. К. ,съпруга и Н.Г.К.-син.

Дъщерята Д. П. Г. е починала на  05.12.1981г. ,като нейни наследници, като ответници  в делбата са конституирани децата й Н.Д.Г. и Р.Д.Г..

Петата сестра ,починала  на 13.04.1994г. Ц.  П.  Г.  е оставила като свои законни наследници съпруг С. И. Г.,починал на 29.07.1996 год. и син В. В. Г. , починал на  23.02.2012 год. и оставил за свои законни наследници синът си С.В.Г. и дъщеря Ц. В. Г.,ответници в производството.

С Решение № 01МП от 14.07.1999 година ОСЗГ град И. възстановила на наследниците на П.   Т.  четири земеделски недвижими имота,подробно описани в решението на ИРС ,което о писание РОС не преповтаря.

В хода на производството  пред РС ответниците С.В.Г. и дъщеря Ц. В. Г. са представили писмени доказателства – 2 броя удостоверения за вписани откази  от наследството останало от техния баща В. В. Г. , №№ 10/ 13.06.2012г. и  12/ 17.07.2012г.

            Искът за делба  се явява основателен и доказан.Делба на имотите следва да бъде допусната  , като от кръга на съделителите следва да бъдат изключени отказалите се от наследството на своя баща , ответниците С.В.Г. и Ц. В. Г..

Техният дял следва да уголеми дяловете на останалите съделители по колена , а не да бъде даден в дял на държавата ,както считат жалбоподателите ,предвид разпоредбата на чл.53 от ЗН.В настоящия случай наследството не може да премине към държавата ,тъй като не са налице предпоставките за това.

Правилно и законосъобразно РС е определил дяловете на всеки един от останалите съделители в общите имоти , съобразявайки се с коляното от което те произхождат.

В този смисъл без правно значение се явяват и заявените от жалбоподателите и въззиваемите откази от наследство и конкретно от частта ,която би се полагала от същото на вече отказалите се.ЗН не допуска отказ от наследство в смисъла в който същите са направени.

Ето защо атакуваното решение не страда от сочените във въззивната жалба пороци и следва да бъде потвърдено.  

Воден от изложеното,Разградският окръжен съд,

 

                             Р   Е   Ш   И   :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение без от 18.11.2013 год.,постановено по гр.дело №785/2012 год. по описа на Разградски РС  в производство по допускане на съдебна делба.

   Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

                         

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.

MH