РЕШЕНИЕ №64

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 07.05.2014 г.

Година 2014

Град Разград

Разградски окръжен съд

на седми април   

2014 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                       ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА           

 

 При секретаря М.Н. , като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №85 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Депозирана е въззивна жалба „Е.-П. П.”АД гр.В. против Решение №161 / 27.12.2013 год. ,постановено по гр.дело №360/2013 год. по описа на К. РС ,с което в производство по чл.124 от ГПК съдът е приел за установено по отношение на дружеството ,че ищецът А.С.К. *** не дължи сумата 3 560.88  лв. ,начислена им за консумирана ел.енергия за периода 18.01.2013 год. - 21.06.2013 год.По отношение на решението се навеждат се доводи за неправилност  и  незаконосъобразност.Иска се отмяна неговата и постановяване на друго по същество на спора,с което предявения  отрицателен установителен иск да бъде отхвърлен ведно със всички законови последици.Претендира се присъждане на разноски.

С жалбата  се прави  доказателствено искане за назначаване на техническа експертиза.,което съдът намира за неоснователно.СТЕ със същите задачи е била назначена и изслушана по делото пред РС , като страната не е оспорила заключението по същата.

Ищецът в първоинстанционното производство  е депозирал писмен отговор на въззивната жалба ,в който застъпва становище за нейната неоснователност.

За да се произнесе,Разградският окръжен съд съобрази следното:

След преценка на събраните по делото доказателства, от фактическа страна се установява следното:

 Предявен е отрицателен установителен иск , като ищецът А.С.К. *** моли съдът да постанови решение , с което да приеме за установено , че не дължи на ответното ужество сумата 3 560.88  лв. , начислена му за консумирана ел.енергия за периода 18.01.2013 год. - 21.06.2013 год. като корекционна процедура.

Дружеството –ответник както с отговора на исковата молба ,така и по същество заявява становище за неоснователност на предявеният иск.

         Безспорно е по делото ,че ищецът е собственик на недвижим имот, находящ се в *** , същият е  електрифициран , за него са издадени съответни клиентски  и абонатен номер и ел.енергията се доставя от “Е.-П. П.”АД.

         С писмо изх.№1961836 / 31.07.2013 г. ответникът  съобщил на ищеца, че е преизчислил количествата енергия за клиентския номер и  издал фактура на стойност 3560.88 лева за периода 18.01.2013 год.- 21.06.2013 год.

Преюдициално на 21.06.2013г.  била извършена проверка  на  електромера , отчитащ потребената от ищеца ел.енергия за което е бил съставен  и съответен протокол , като ищецът  е присъствал на тази проверка при която било установено ,че е осъществяван  достъп до вътрешността на електромера ,като е монтиран проводник в него и е нарушена  техническата  му изправност.Същият е бил демонтиран и изпратен за проверка в  ГД на МИУ гр.Р. ,където също била потвърдено,че има отклонение в СТИ ,поради същото външно вмешателство и стойността на отчитаната грешка от СТЕ е определена в размер на 95.15 %.   

         Вещото лице, изготвило съдебно-техническата експертиза пред РС заключава ,че има данни за неправомерно вмешателство върху процесния СТИ и/или схемата му на свързване към електроразпределителната мрежа, което е способствало за неточното измерване на потребената ел.енергия.Вследствие на това вмешателство СТИ не е могло да отчита цялата потребена ел.енергия ,като не може да се установи от кога е налице това неточно измерване.  

         Предвид  установената фактическа обстановка, РОС направи следните правни изводи: Въззивната жалба се явява  основателна.

 Безспорно е по делото , че процесното  , оспорено от ищеца  вземане  начислено като корекция в цената, дължима за реално доставена и    консумирана от въззиваемия ел. енергия  за минал  период.  Т.е., корекцията е извършена от енергоснабдителното предприятие при действието на вл. в с. на 17.VІІ.2012г. изменения в ЗЕ. С предвиденото в действащото към процесния период законодателство, при наличие на предвидените в чл.98а, ал.2, т.6, б.”а” ЗЕ предпоставки за едностранна корекция в сметки за минало време.

             От събраните по делото доказателства се установява вмешателство в работата на електромера на абоната ,вследствие на което СТИ отчита по-малко от  реално консумираното количество ел. енергия. Изложеното сочи на предпоставките на  чл.98а, ал.1, т.6, б.”а” ЗЕ , който в редакцията си към датата на проверката, предоставя в полза на жалбоподателя правото да коригира сметката на въззиваемата за миналия период от време. 

             Потребяването на ел.  енергия от страна на абоната е извършено не без основание, а  в рамките на съществуващо правоотношение по продажба на електроенергия. Жалбоподателят е изпълнил задължението си да доставя на абоната ел.енергия ,Като последния от своя страна дължи заплащане на действително потребеното количество ел.енергия ,установена с показанията  на СТИ.

             В случая ,видно и от заключението на СТЕ абонатът е потребил електроенергия в количество, различно от отчетеното ,при установената грешка в измерването.Следвотелно той дължи заплащането й. Размерът на задължението  е установен служебно от жалбоподателя в съответствие с одобрените от ДКЕВР правила за измерване и в зависимост от момента, от който датира неточното отчитане от СТИ на база    реално доставеното и ползвано през този период количество ел. енергия.

             Според  одобрената от ДКЕВР методика корекцията може да бъде извършена за период на не повече от 180 дни, считано от датата на констатираната в измерването грешка;Като изчисляването  на потребената ел.енергия е  на база на половината от пропусквателната способност на линията, чрез която обектът е свързан към елекроснабдителната мрежа при всекидневното й осемчасово ползване за потребителски нужди.

                Сметката на  въззиваемия  е коригирана от жалбоподателя съобразно с тези изисквания: При констатирана на 21.VІ.2013г. неизмерена ел. енергия поради неправомерно вмешателство в подвързването на съоръжението, сметката е коригирана за период от 155 дни при математическа точност на изчисленията.

                Извършената корекция    е сведена до знание на абоната  по предвидения за това в чл.24 и сл. от договора ред, към приложението на който препращат вл. в сила на 17.VІІ.2012г. изменение на ЗЕ 

                 С последните изменения на ЗЕ, извършването на корекция на сметка  е изрично уредено чрез препратките  на  чл.83, ал.1 ,т.6ЗЕ към правилата на ДКЕВР   и  на чл.98аЗЕ към Общите условия. По аргумент на   чл.98а ЗЕ,  в случаите на доказано неправомерно въздействие върху измервателните уреди на абоната, а то е такова винаги, когато не е извършено по предписанията на енергопреносното предприятие, вината на ползвателя се презумира като основание за предвидената в полза  на   крайния снабдител възможност за коригиране на сметката. Доказването ,че не абоната е този който е виновен за вмешателството в СТИ е в негова тежест ,а в случая доказване в пълен обем за липса на такава вина няма.

                ЗЕ предвижда ,че регламентираната в  полза на крайния снабдител възможност за коригиране на сметките за минало време имат  действие занапред. С приемането им   законодателният орган е    потвърдил волята си отпреди изменението, следваща се от нормата на чл.83 ЗЕ. 

                  Решението на КРС е постановено при правни изводи ,които не могат да се споделят от въззивната инстанция ,същото се явява  неправилно и следва да бъде отменено. 

                 Водим от горното и в условията на чл.272 ГПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОТМЕНЯВЯ  Решение №161/27.12І.2013г. по гр.д.№360/2013г. по описа на КРС и ВМЕСТНО  това ПОСТАНОВЯВА

   ОТХВЪРЛЯ като  неоснователен и недоказан иска, предявен на осн.чл.124 ГПК от А.С.К. ***, против „Е. П. П.”АД, ***, гр.В.  за установяване недължимост на сумата от 3 560.88 лв., начислена като цена за консумирана за минал период от  18.01.2013 год. до 21.06.2013 год. ел.енергия.

            ОСЪЖДА А.С.К. *** да заплати на  „Е. П. П.”АД , ЕИК ***, гр.В.     разноски    в общ размер на   1 430.00лв.

                Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

 

 

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                           2.

MH