РЕШЕНИЕ № 75

Гр. Разград  23.05.2014 г.

 

 

В ИМEТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на двадесет и осми април две хиляди и четиринадесета година в публично заседание в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                                    ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                       ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                              

Секретар: Д.Г.                                                                                         

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр.  дело № 113 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда чл. 258 и сл. от ГПК.

         С Решение № 15 / 04.02.2014 г., постановено по гр. дело № 4436 / 2013 г. РС – Кубрат допуснал до делба между Д. Н. И. и С.Б.И. три поземлени имота, находящи се в землището на с. Тертер, обл. Разград при квоти 5/12 ид. части за Д.И. и 7/12 ид. части за С.Н..

           Недоволна С.Б.И. обжалва решението. В жалбата се твърди, че производството по делото следва да бъде спряно, до произнасяне на РС – Русе по гр. дело № 6258/2013 г. с влязъл в сила съдебен акт, за приемане на наследството по опис, тъй като към момента тя не е приела реално наследството, оставено от Я.Б.Н. и няма право да участва в делба на имоти, върху които не е получила права. В заключение моли за отмяна на обжалваното решение и са спиране на производството по делото до приключване на заведеното от нея дело за приемане по опис на наследството, оставено от Я.Б.Н..

         Въззиваемата страна Д. Н. И. депозира отговор на въззивната жалба, в който се развиват доводи за нейната неоснователност.

         Жалбата се подържа и в съдебно заседание от С.Б.И., на същите основания и със същите искания.

         Въззиваемата Д. Н. И. заявява, ч е доволна от обжалваното решение и моли за неговото потвърждаване.

         Разградският окръжен съд, обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на решенията, констатира следното:

         Обжалваното решение на районния съд е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него е неоснователна.

         Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд, се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на основание чл. 272 от ГПК.

         По същества във въззивната жалба не се оспорва, че допуснатите до делба имоти са съсобствени на страните по наследство. Не се оспорва също така, че страните по делото са единствените наследници на Б.Н.Б., в наследство от който са останали трите недвижими имота. Въз основа на представените по делото писмени доказателства – удостоверение за граждански брак, удостоверения за наследници, решение за възтановяване правото на собственост и скици, първоинстанционният съд правилно и в съответствие с правилата на чл. 5-9 от ЗН е определил квотите на съделителите - 5/12 ид. части за Д.И. и 7/12 ид. части за С.Н..

         С въззивната жалба се иска от въззивният съд да отмени обжалваното решение и да спре производството по делото до приключване на заведеното от въззивника дело пред РС – Русе за приемане по опис на наследството на Я.Б.Н.. Въззивният съд намира това искане за неоснователно. По делото не е спорно, че понастоящем пред РС – Русе е на производство гр. дело № 6258 / 2013 г., заведено по молба на С.Б.Н. за приемане по опис на наследството на Я.Б.Н.. Решението по това производство обаче не би имало значение за правилното решаване на настоящото производство за съдебна делба. Приемането на наследството по опис има значение за отговорността на наследника за задължения на наследството. Когато наследникът иска да ограничи своята отговорност до размера на това, което е получил в наследство, той приема наследството по опис. Приемането на наследството по опис от един от сънаследниците  ползва и останалите, т.е. счита се, че и те са го приели по опис. Това обаче не ги лишава от правото да приемат наследството направо.

         В случая не се спори, а се и признава, че Д.И. и приела наследството направо. Тя е подала и молбата за съдебна делба. Твърдението на С.Н., че резултата от заведеното от нея дело пред РС – Русе за приемане по опис на наследството на Я.Б.Н., би се отразил на квотите между съделите е неоснователно. Както вече бе посочено по – горе, приемането по опис на наследството има значение единствено за отговорността на наследника, но не и за квотите, които са си такава, каквито са определени от закона.

         По изложените съображения обжалваното решение следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно, а искането за спиране на производството се явява неоснователно.

         Воден от горното Разградския окръжен съд

 

РЕШИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА Решение № 15 / 04.02.2014 г., постановено по гр. дело № 4436 / 2013 г. РС – Кубрат.

         Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от връчването му на страните, пред ВКС на Р България.

 

                                                                               Председател:

 

                                                                                      Членове: 1.

 

 

                                                                                                      2.

 

ДГ