РЕШЕНИЕ№82

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

20.05.2014 г.

Година 2014

Град Разград

Разградски окръжен съд

на дванадесети  май

2014 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:   

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                   ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

При секретаря Д.Г. , като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №115 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Депозирана е въззивна жалба от Х.Х.В. *** против Решение №191/17.01.2014 год., постановено по гр.дело №451/2013 0год. по описа на ИРС, с което съдът е приел за установено по отношение на жалбоподателя ,че същият дължи на „БНП Париба Пърсънълс Файненс”ЕАД,гр.София  по ч.гр.дело №20/2013 год. по описа на ИРС ,водено по реда на чл.410 от ГПК сумите 25.00 лв.държавна такса и 100 лв.разноски ,представляващи юрисконсултско възнаграждение.

Прави се искане за отмяна на решението и отхвърляне на претенцията на ищеца , като се сочи на незаконосъобразност на атакувания съдебен акт.

С жалбата  не се правят се доказателствени искания.

Ищецът в първоинстанционното производство е депозирал   отговор на жалбата ,в който счита същата за неоснователна.

В съдебно заседание жалбоподателят В. поддържа жалбата изцяло.

Въззиваемият с писмена молба заявява,че поддържа подадения отговор и моли решението на РС до бъде потвърдено.

За да се произнесе,Разградският окръжен съд,съобрази следното:

Производството пред ИРС е било образувано въз основа на искова молба с правно основание чл.422 от ГПК ,подадена от ищеца БНП Париба Пърсънълс Файненс”ЕАД,гр.София срещу ответника ,сега жалбоподател Х.Х.В. *** ,за съществуване на част от вземане в р-р на 47.44 лв. , като за цялото в размер на 205.91 лв. и разноски в р-р на 125 лв. по ч.гр.дело №20/2013 год. по описа на ИРС в полза на ищеца срещу ответника по реда на чл.410 от ГПК е била издадена заповед за изпълнение на парично задължение.Срещу същата ищецът възразил и то след като признавайки съществуването на вземането ,след издаване на горната заповед ,  на 05.03.2013 год. внесъл по сметка на заявителя за погасяване на задължението си сума в р-р на  158.47 лв.

Съдът уведомил заявителя за възражението , като му дал срок за предявяване на установителен иск.Такъв бил предявен за сумата 47.44 лв.ц,явяваща се разлика между общото задължение на ответника и заплатеното от него след издаване на заповедта за изпълнение.След завеждане на исковата молба ответникът В. е заплатил на ищеца и остатъка от вземането в р-р на 47.44 лв.,поради в атакуваното решение РС приел единствено и само ,че жалбоподателят е останал задължен към  кредитодателя за заплатените от последния разноски в заповедното производство ,като го е осъдил да заплати в полза на ищеца и направените такива в исковото производство.

РОС намира депозираната жалба срещу решението на ИРС за неоснователна.Сам Х.В. се е поставил в положението  заявителят да инициира заповедното производство ,като не е изпълнявал в срок и съгласно погасителен план задълженията си по договора за кредит ,сключен между страните.Безспорно  в това производство заявителят е направил разноски ,съответно заплатена ДТ  , представляван е бил от юрисконсулт ,на който е дължимо възнаграждение. Длъжникът ,след като заплатил дължимото според него по договора  имал неблагоразумието и да възрази ,което е довело до инициирането от страна на заявителя и на исковото производство ,където отново е сторил разноски ,които са му дължими от Х.В. .Той като длъжник не е следвало да чака кредитора да поиска от него доброволно уреждане на спора между тях , а е могъл да инициира и сам такова уреждане и да не се стига до воденето на двете съдебни производства ,едва в рамките на които той погасява своите задължения.Безспорно жалбоподателят е станал причина за воденето на двете дела пред РРС и дължи на дружеството ,заявител ,съответно ищец направените по двете дела разноски. 

Предвид горното атакуваното решение на РС се явява обосновано, правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Ето защо,Разградският окръжен съд,

 

 Р Е Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение  №191/17.01.2014 г.,постановено по гр.дело №451/2013 год. по описа на Исперихски районен съд.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2. 

ДГ