РЕШЕНИЕ № 96

Гр. Разград  25.06.2014 г.

 

 

В ИМEТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на втори юни две хиляди и четиринадесета година в открито заседание в състав:

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                                        ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                                    ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА                    

                                                                                                  

Секретар: М.Н.                                                                                     

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр.  дело № 143 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда чл. 258 и сл. от ГПК.

         С Решение № 67 / 18.03.2014 г., постановено по гр. дело № 1093 / 2013 г. РС – Разград отхвърлил предявен от Д. Р. Р., заменен в хода на производството от М.Н.Р., П. Д. Р. и Р. Д. Р. против Н.Н.К. иск за заплащане на сумата 4800.00 лв., представляваща мораторна лихва за периода от 19.05.2011 г. до 19.01.2012 г. върху сумата 70 000.00 лв., представляваща причинени неимуществени вреди, като Решението е постановено при участието на трето лице помагач ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО “ Б. И. Г. “ АД. В заключение се отправя молба за отмяна на решението и уважаване на иска.

         Въззиваемата страна Н.Н.К. депозира отговор на въззивната жалба чрез адв. С.С. – особен представител, в който се изразява становище за нейната неоснователност.

         Третото лице ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО “ Б. И. Г. “ АД не депозира отговорна въззивната жалба.

         Жалбата се подържа и в съдебно заседание от процесуалния представител на въззивниците на същите основания и със същото искане.

         Назначения особен представител на въззиваемия депозира писмено становище в което сочи, че обжалваното решение е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.

         Разградският окръжен съд, обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на решенията, констатира следното:

         Обжалваното решение на районния съд е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него е основателна.

         Между страните по делото не е спорно, че на 19.05.2011 г. ответника Н.К., при управление на МПС, л.а. “ Пежо  “ рег. № *** в посока с. Г., обл. Разград – гр. Разград, предизвикал ПТП, при което причинил на Д. Р. Р. множество увреждания по различни части от тялото.

         За това си деяние, по нох дело № 953 / 2011 г. по описа на РС – Разград, Н.К. бил признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 343, ал. 1, б. б“, предл. 2 вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

         Към момента на деянието, управлявания от ответника л.а. имал сключена валидна застраховка гражданска отговорност в ЗК “ Български имоти “ АД.

         С влязло в сила Решение по гр. дело № 19 / 2012 г. по описа на ОС – Разград, по предявен от ищеца Д. Р. иск против ЗК “ Български имоти “ АД, ответника бил осъден да заплати сумата 70 000.00 лв., представляваща обезщетение претърпени от ищеца болки и страдания, ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на исковата молба – 19.01.2012 г. до окончателно плащане.

         След смъртта на Д. Р. на 18.09.2013 г., на негово място, като ищци били конституирани наследниците му М.Н.Р., П. Д. Р. и Р. Д. Р..

         При тези фактически констатации съдът прие следните правни изводи:

         Предявеният иска по чл. 45 от ЗЗД се явява основателен и доказан, поради което следва да бъде уважен в пълен размер. По делото е безспорно установено, че ответника е признат за виновен в извършването на деяние, с влязъл в сила съдебен акт. С деянието е причинил неимуществени вреди на наследодателя на ищците.  Деликта е извършен на 19.05.2011 г. По гр. дело № 19 / 2012 г. по описа на ОС – Разград, е уважена претенцията на ищеца срещу застрахователя, ведно със законната лихва, но от датата на подаване на исковата молба. Така без обезвреда, в размер на законната лихва,  е останал периода от датата на деликта до датата на предявяване на исковата молба. Вярно е, че ответника Н.К. не е бил страна по гр. дело № 19 / 2012 г. о поописа на ОС – Разград, по което е определен размера на обезщетението. Вярно е също така, че претенцията за мораторна лихва се явява акцесорна по отношение на главният иск за обезщетение, по което настоящия ответника не е бил страна.

         Съгласно чл. 45, ал. 1 от ЗЗЗД всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Съгласно чл. 84, ал. 3 от ЗЗД  при задължение за непозволено увреждане длъжникът се смята в забава и без покана. Това означава, че деликвента е в забава от момента на деликта и от този момент дължи и обезщетение за забавено плащане. Предвид наличието на валидна застраховка гражданска отговорност, по правилата на КЗ, ищците са реализирали правата си по отношение обезщетението за неимуществени вреди и частично по отношение на обезщетението за забава. Макар и в това производство настоящия ответник да не е бил страна, то поради наличието на функционална връзка между отговорността на застрахователя и деликвента, последния следва да се счита обвързан от размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди, което се явява и база за изчисляване на обезщетението за забава, за периода от датата на деликта до датата на предявяване на исковата молба. В случая отговорността на ответника е лична, а отношенията му със застрахователя следва да се уреждат по правилата на чл. 223, ал. 2, изр. 2 вр. с чл. 224, ал. 1 от КЗ.

         При това положение се следва отмяна на обжалваното решение и уважаване на иска в пълен размер – 4879.35 лв., съобразно приложената справка, неоспорена от  ответника, а в останалата му част, до първоначално предявения размер 4880.00 лв. иска следва да бъде отхвърлен.

         Съобразно изхода на делото на ищците следва да бъдат присъдени разноски за първоинстанционното производство в размер на 599.92 лв., съобразно уважената част от иска.

         Воден от горното Разградския окръжен съд

 

РЕШИ:

 

         ОТМЕНЯ Решение № 67 / 18.03.2014 г., постановено по гр. дело № 1093 / 2013 г. по описа на РС – Разград и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

         ОСЪЖДА Н.Н.К., ЕГН **********, да заплати на М.Н.Р. ***, ЕГН **********, П. Д. Р. ***, ЕГН ********** и Р. Д. Р. ***, ЕГН ********** сумата 4879.35 лв., представляваща обезщетение за забавено плащане на сумата 70 000.00 лв., за периода от 19.05.2011 г. до 19.01.2012 г. и ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част, до първоначално предявения размер 4880.00 лв., като неоснователен и недоказан.

         ОСЪЖДА Н.Н.К., ЕГН **********, да заплати на М.Н.Р. ***, ЕГН **********, П. Д. Р. ***, ЕГН ********** и Р. Д. Р. ***, ЕГН ********** сумата 599.92 лв. представляваща разноски за първоинстанционното производство, съобразно уважената част от иска.

         Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

 

 

                                                                                                          Председател:

 

                                                                                                                 Членове: 1.

 

 

                                                                                                                                 2.

MH