Р Е Ш Е Н И Е  № 122

Гр. Разград, 13. 10. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и четвърти септември през две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Лазар Мичев

                                        2. Валентина Димитрова

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 211 по описа за 2014 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С  Решение  № 131/ 08. 05. 2014 г. по гр. д. № 1370/ 13 г. по описа на РРС Н.А.Ф. е осъдена да отстъпи собствеността и предаде владението на Е.И.С. на 21 кв. м. от недвижим имот, находящ се в с. Киченица, ул. „Кирил и Методий” № 5, съставляващо УПИ ІХ-288 в кв. 32 по плана на селото, представляващи  ивица с ширина 0, 60 до 0,90 м. в южната част на имота по цялото протежение на границата с УПИ Х. Недоволна от решението е останала Н.А.Ф. и го обжалва в срок. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, като жалбоподателката моли съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното и да постанови друго решение, с което да отхвърли иска като неоснователен и недоказан.

            Въззиваемата страна не е депозирала писмен отговор на жалбата. В съдебно заседание чрез пълномощник излага съображения за нейната неоснователност.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК.

Безспорно от приложените по делото писмени доказателства се установява, че ищцата С. е собственик на празно дворно място от 1075 м. в с. Киченица, съставляващо УПИ ІХ-288 в кв. 32 по плана на селото, а ответницата Ф. е собственик на съседния имот, съставляващ ПИ – Х. Ищцата е станала собственик на имота въз основа на покупко-продажба, оформена с нот. акт № 78, т. 5, рег. № 3426 дело № 304/ 04 г.  на нотариус с рег. № 380 на НК. Праводателят на ищцата, според приложения по нотариалната преписка вх. № 55/ 03. 01. 14 г. на нотариус Р. Кирилова нот. акт № 77, т. 5, рег. № 3424, дело № 303/ 04 г. на нотариус с рег. № 380 на НК, е придобил собствеността върху същия имот въз основа упражнявано от него давностно владение. По делото не са налице каквито и да било доказателства, които да оборват доказателствената сила на последния нотариален акт, удостоверяващ придобивното основание, на което е станал собственик на имота праводателят на ищцата.

Според показанията на разпитана по делото като свидетел В. С., ответницата поставила оградна мрежа между нейния и на ищцата имоти, като я поставила на около 20-25 метра навътре в имота на ищцата. След завеждане на делото, ответницата премахнала оградата, но на местото продължавала да държи свои вещи  - бетонни панели и един ред овощни дръвчета.

От заключението на съдебно - техническата експертиза се установява, че съществуващата между имотите на страните по делото ограда е изградена не по одобрената дворищна регулация, а е отместена в посока север към имота на ищцата по цялото й протежение на дистанция от 0, 60 м. до 0, 90 м. и по този начин ответницата владее територия от имота на ищцата УПИ ІХ-288 в кв. 32 в размер на 21 кв. м.

Необосновано е изложеното от жалбоподателката възражение във въззивната жалба, че предявеният срещу нея ревандикационен иск е неоснователен, тъй като премахнала оградата и вече не владее процесните 21 кв. м. Доказателство за противното са показанията на св. С., която въпреки, че е заинтересована от изхода на спора, като близък роднина на ищцата, дава последователни и пълни показания, които се подкрепят от събраните по делото писмени доказателства, така и от заключението на съдебно-техническата експертиза. При изпълнение на възложената им задача за извършване на оглед и измервания, вещите лица са установили наличието на изградена ограда между двата имота, която била премахната в последващ период от време.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателката е довело районния съд до неправилен извод,че предявения иск е основателен, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил подробно обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи. С оглед на това, решението на районния съд,  като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

На осн. чл. 78 от ГПК, с оглед изхода на делото пред въззивната инстанция, жалбоподателката следва да заплати на въззиваемата разноските по делото в размер на 300 лв. за адвокатско възнаграждение.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение131/ 08. 05. 2014 г. по гр. д. № 1370/ 13 г.  по описа на Разградския районен съд.

            ОСЪЖДА Н.А.Ф., ЕГН ********** да заплати на Е.И.С., ЕГН ********** сумата 300 лева разноски по делото пред въззивната инстанция.

     Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

             

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          

 

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:   1.      

        

                                                                                         2.

 

НР