РЕШЕНИЕ №55

 

гр.Разград , 14.11.2014 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският окръжен съд в откритото заседание на дванадесети ноември , две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                             Председател:ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

При секретаря Н. Р.  и участието на прокурора Огнян Дамянов , като разгледа  докладваното от съдията –докладчик гр.дело №218 по описа за 2014 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

                          Производството е по реда на чл.5 от ЗЛС.

           Депозирана е искова молба от О.Х.О. и Б.Н.О. *** против Б.О. *** правно основание чл.5 от ЗЛС във вр.с чл.336 и сл.от ГПК.Ищците твърдят ,че ответницата , тяхна дъщеря страда от ТЕЖКА УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ със значително нарушение в поведението , изискващо внимание или лечение, заболяване установено от ЕР на ОПТЕЛК Русе №1990 / 06.12.2012 год..Определена й е трайна нетрудоспособност  от 95% с чужда помощ.Поради това ,че ответницата не е в състояние да се грижи за своите работи и да защитава интересите молят същата да бъде поставена под пълно запрещение.

             Съдът е намерил така депозираната искова молба за редовна , поради което  препис от същата заедно с приложенията е изпратил на ответника за отговор.

                     В срока по чл. 131 от ГПК  такъв не е постъпил.

         Ответницата Б.О.О. се явява в съдебно заседание , като  не заявява становище по същество , поради невъзможност да осъществява вербален контакт.Изслушването й в съдебно заседание е невъзможно по същата причина , като тя реагира единствено на името си Бахтишен , което   произнася няколко пъти. 

                Прокурорът заключава ,че искът е основателен и ответницата Б.О. следва да бъде поставена под пълно запрещение,тъй като е в невъзможност да се грижи за себе си и да защитава изцяло своите интереси.

                Съдът ,като съобрази доводите и становищата на страните ,събраните по делото доказателства,намери за установено от фактическа страна следното:

                          Ответницата Б.О.О. /Б. О. Ю./ , на 40  навършени години , видно от ЕР на ТЕЛК страда от ТЕЖКА УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ,  със значително нарушение в поведението , изискващо внимание или лечение.Определена й е  95 % трайна неработоспособност с чужда помощ.

                          Според заключението на вещото лице по  назначената съдебно-психиатрична експертиза  ответницата е диспансеризирана към ПО при МБАЛ-Разград от 1983 год.Същата е родена от първа ,нормална бременност и физиологично раждане с тегло под нормата.На 3-месечна възраст прекарала тежко респираторно заболяване с висок фебрилитет и съмнение за менингоенцефалит.В клиничните оценки още в началото на заболяването се приема наличието на ТЕЖКА УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ, като НЯМА данни за фамилна обремененост с психични заболявания.При ответницата липсват базисни годности за самостоятелно функциониране.Налице е тежка социална ,трудова и семейна дисфункцияснъдебно заседание пояснява ,че заболяването е за цял живот.

                          Заключението не е оспорено от страните ,същото е компетентно и обосновано и съдът го възприема изцяло.

                          Бяха събрани и гласни доказателства.Свидетелят Х. Х. сочи в показанията си , че ответницата О. е в това състояние от ранна детска възраст , като изцяло е обгрижвана от своята майка ,която го храни ,облича ,съблича и придружавана дори до тоалетната.Молителите депозират в съд.заседание и писмени доказателства ,видно от които през месеците юни и октомври 2014 г.ответницата е била хоспитализирана за по десет дни в ПО при МБАЛ-Разград ,тъй като била много раздразнителна ,напрагната,крещяла ,била конфликтна и не поддържала хигиената си.Проведено било медикаментозно лечение и е изписвана в подобрено състояние.

                          Въз основа на така изложеното от фактическа страна,съдът направи следните правни изводи:

                          Предмет на иска по чл. 5 от ЗЛС е дееспособността на лицето, чието поставяне под запрещение се иска, а основанието му е наличие на душевна болест или слабоумие.

                        Налице са условията на този текст от закона за поставяне на Б.О.О. под пълно запрещение. Анализът на събраните по делото доказателства налага извода, че в случая са налице предпоставките, предвидени в цитираната правна норма, съгласно която пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни. Законът изисква кумулативното наличие на два критерия за поставянето на едно лице под пълно запрещение: медицински - наличие на слабоумие или душевна болест, и юридически - неспособността поради това състояние да се грижи са работите си. В разглеждания случай от заключението на съдебно-  психиатричната експертиза, от писмените доказателства  и непосредствените впечатления на съда  от ответницата се установява по безспорен начин , че същата страда от ТЕЖКА УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ със значително нарушение в поведението , изискващо внимание или лечение.Тя изцяло зависи  от грижите на близките си и не е в състояние да се грижи за своите работи и да защитава интересите си..

                       Описаните обстоятелства са основание за извода, че е налице и юридическия критерий – невъзможност ответницата изцяло да се грижи за своите лични и имуществени интереси , която е пряка последица от заболяването й  и в причинно – следствена връзка със същото.Б.О. не  може да защитава своите интереси, с което изцяло са засегнати критериите за дееспособност.

След влизането на решението в сила, препис от него следва да се изпрати на Органа по настойничество и по попечителство при Община Исперих за назначаване на настойник.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

На основание чл.5 ал.1 ЗЛС ПОСТАВЯ  под ПЪЛНО ЗАПРЕЩЕНИЕ  Б.О.О. , ЕГН-********** ***.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Препис от решението след влизането му в сила да се изпрати на Органа по настойничество и по попечителство при Община Исперих за назначаване на настойник на лицето.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

            НР