Р Е Ш Е Н И Е  № 116

Гр. Разград, 15.09.2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на четвърти септември през две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Светла Робева

                                        2. Доротея Иванова

при секретаря С.Л. разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова в.гр.дело № 233 по описа за 2014 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. ГПК.

С  Решение № 281/30.07.2014 г. по гр. д. № 494/14 г. по описа на ИРС е прието за установено, че на 29.06.2014г. в с.Лудогорци Б.М.Б. е извършил акт на домашно насилие по смисъла на чл.2 от ЗЗДН спрямо С.А.Б. и са определени мерки за защита, както следва: 1. на основание чл.5, ал.1, т.1 от ЗЗДН- задължаване на Б.М.Б. да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо бившата си съпруга С.А.Б., 2. на основание чл.5, ал.1 т.3 от ЗЗДН- забрана на извършителя Б.Б. да приближава на по-малко от 50 метра пострадалата С.Б. жилището, местоработата й, както и местата за социални контакти и отдих за срок от 6 месеца, и на основание чл.5, ал.4 от ЗЗДН му е наложена глоба в размер на 200 лв.

Недоволен от решението е останал Б.М.Б. *** и го обжалва в срок.. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Счита, че от събраните по делото доказателства не се доказват твърденията на молителката С.Б., че на посочената дата спрямо нея е извършено домашно насилие от него, приложените мерки за защшита са неадекватни. Моли решението да бъде отменено изцяло, като бъде постановено друго, с което молбата на молителката С.Б. бъде отхвърлена.

Не е депозиран писмен отговор на въззивната жалба от въззиваемата С.А.Б..

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

            Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК.

Безспорно е установено, че  на 29.06.2014 г. Б.М.Б. около 18 часа е извършил акт на домашно насилие, изразяващо се в психическо и емоционално насилие спрямо С.А.Б., за което й са наложени мерка за защита по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗЗДН - Б. да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на нея, по чл.5, ал.1, т.3 от ЗЗДН- забрана на извършителя Б.Б. да приближава на по-малко от 50 метра пострадалата С.Б., жилището й, местоработата й, местата за социални контакти и отдих на същата за срок от 6 месеца.

Тази фактическа обстановка, възприета по аналогичен начин от районния съд  се споделя изцяло от въззивната инстанция, както и изложените въз основа на нея правни изводи.

От събраните по делото доказателства- показанията на св.Р.К. и декларацията по чл.9, ал.3 от ЗЗДН на пострадалата С.Б., които са единни, непротиворечиви и логични, се установява по един безспорен начин, че на 29.06.2014г. Б.Б. е отправил закани към пострадалата С.Б. чрез нейната майка св.К., впоследствие многократно й звънял по телефона, което я принудила да го изключи. Тези негови действия говорят за упражнявано спрямо пострадалата С.Б. психическо насилие от страна на жалбоподателя Б.Б..

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателя е довело районния съд до неправилен извод,че иска е неоснователен, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил много подробно и задълбочено обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до извода, че на 29.06.2014г. жалбоподателя Б.Б. е извършил акт на домашно насилие по смисъла на чл.2 от ЗЗДН и е определил съответни на извършеното мерки за защита и глоба в минимален размер.

Въз основа на изложеното, обжалваното решение на районния съд, като обосновано и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение № 281/30.07.2014 г. по гр.д. № 494/2014 г. по описа на Исперихския районен съд.

            ОСЪЖДА Б.М.Б., ЕГН ********** да заплати по сметка на Разградския окръжен съд държавна такса в размер на 17.50 лева.

     Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              

 

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ:   1.      

       

 

 

                                                                                  2.