РЕШЕНИЕ

 

Гр.Разград , 11.12.2014г.

 

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на единадесети декември , две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

    ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                    

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА  в.гр.№236 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

      Производството е по реда на чл.247 от ГПК.

      Депозирана е молба от адв.М П.Д. от АК-Шумен , повереник на С.И.Ю. , жалбоподател по в.гр.дело №236/2014 год. по описа на РОС, с която моли съда да постанови определение по реда на чл.248,ал.1 от ГПК с което да допусне поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното от съда решение  в частта касаеща правата на въззиваемите върху допуснатите до делба гараж и жилищна сграда ,като вместо ¼ идеална част ,се впише 1/8 идеална част , така както е приел  правилно в мотивите си съдът.

      Другата страна по делото , въззиваемите С.А. , Д.А. , С.М. и Г. Д. не депозират отговор на молбата.

      Разградският окръжен съд ,за да се произнесе взе предвид следното:

                  По делото е постановено Решение №139/18.11.2014 год., като РОС е отменил Решение №117/04.07.2014 год.,постановено по гр.дело №499/2013 год. по описа на Кубратски  РС  в производство по допускане на съдебна делба и вместо него е постановил друго с което е допуснал до съдебна  дворно място ,находящо се в с.Б., общ.Кубрат на ул.”.Хан Крум.” №17 с площ по скица №248/26.08.2013г. на Община Кубрат от 1400 (хиляда и четиристотин) кв.м., представляващо УПИ I-740 по плана на селото, одобрен със Заповед № 286/1981г. , ведно с построените в него жилищна сграда и гараж , при граници: от двете страни улици, УПИ II-741, земя извън регулация, при права върху мястото по ¼ идеална част за С.О.А. ,Д.О.А. , Г.С. Д. и С.О.М. и при права за построените в същото жилищна сграда и гараж -½ идеална част за С.И.Ю.  и по ¼ идеална част за С.О.А. ,Д.О.А. , Г.С. Д. и С.О.М..

               Действително в мотивите към решението РОС е приел ,че правата при които между страните   следва да бъдат допусната делбата на  жилищната сграда и гаража са ½ идеална част за С.И.Ю. и по 1/8 идеална част за С.О.А. ,Д.О.А. , Г.С. Д. и С.О.М..В диспозитива на решението обаче съдът е допуснал очевидна фактическа грешка , като е вписал за въззимаемите права по ¼ идеална част за всяка от тях.Тази грешка следва да бъде поправена с настоящото решение.

 

 

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд,

 

РЕШИ:

 

ДОПУСКА ПОПРАВКА НА очевидна фактическа грешка в диспозитива на  Решение №139/18.11.2014 год. ,постановено по в.гр.дело №236/2014 год. в ЧАСТТА МУ ,С КОЯТО са определени правата на страните  върху  построените в дворното място жилищна сграда и гараж ,КАТО ДИСПОЗИТИВА НА РЕШЕНИЕТО В ТАЗИ МУ ЧАСТ СЛЕДВА ДА СЕ ЧЕТЕ: При права  1/2 идеална част за С.И.Ю.  и по 1/8 идеална част за С.О.А. ,Д.О.А. , Г.С. Д. и С.О.М..

 Решението за поправката  подлежи на обжалване в 1-месечен срок от връчването му на страните пред Върховен касационен съд.

 

Председател:

   

Членове:1.                2.