РЕШЕНИЕ № 138

Гр. Разград  05.11.2014 г.

 

 

В ИМEТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на тринадесети октомври две хиляди и четиринадесета година в публично заседание в състав:

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                  ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                              ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                              

Секретар: С.Л.                                                                                         

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр.  дело № 240 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда чл. 258 и сл. от ГПК.

         С Решение № 278 / 20.07.2014 г., постановено по гр. дело № 159 / 2014 г., РС – Исперих отказал да допусне промяна на имената на молителя М.Х.С. от М.Х.С. на М. м..

         Недоволен М.Х.С. обжалва решението като неправилно и незаконосъобразно. Счита, че са налице основания за допускане на исканата промяна, тъй като неправилно е приложен закона, с оглед създадената практика към 17.01.2005 г., когато е издаден акта за раждане в Р България. В заключение отправя молба за отмяна на решението и за  постановяване на друго, с което да бъде уважена претенцията му.

         Ответната по жалбата страна Община Исперих и заинтересованата страна ОП – Разград не депозират отговори на въззивната жалба.

         Жалбоподателят, редовно призован, не се явява в съдебно заседание и не се представлява.

         Община Исперих също не се представлява в съдебно заседание, при редовност в призоваването.

         Представителя на ОП – Разград намира жалбата за неоснователна и предлага на съда да потвърди решението.

         Разградският окръжен съд, обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на решенето , констатира следното:

         Обжалваното решение на районния съд е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него е неоснователна.

         Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд, се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на основание чл. 272 от ГПК.

         С чл. 12, чл. 13 и чл. 14 от ЗГР са уредени правилата относно образуване имената на българските граждани. С чл. 9 от ЗГР се уреждат правилата относно имената на български или небългарски граждани, родени на територията на страната или извън нея, както и вписване на имената в съответните регистри.

      По делото не се спори, че молителя е роден на *** г. в Р Турция, като в акта за раждане е записан с имената М. м..  При съставяне на акт за раждане № 0009 / 17.01.2005 г. в Р България същия е записан с имената М.Х.С., с родители Н.М.И. – майка и Х.С. О. - баща

      Съгласно чл. 19 от ЗГР промяна в името се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

         В молбата си за промяна на имената  молителя сочи, че в регистрите на Р Турция, където е роден и израсъл се води в имената М. м. и с тези имена е известен, а с имената М.Х.С. се води сами в регистрите в Р България. Счита, че към момента на издаване на личната му карта – 08.03.2010 г., редакцията на чл. 9, ал. 4 от ЗГР все още не е съществувала в сегашния си вид, поради измененията й от 20.05.2011 г. и по тази причина в личната му карта е записан с имената М.Х.С.. Тази разлика в имената му създавала неудобства , поради което за него се пораждал правен интерес от завеждане на иск за промяна на имената в горния смисъл.

         Съдът, като съобрази горното намира, че обжалваното решение е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено. Не са налице основания за допускане на исканата промяна на имената, поради липса на установените в закона предпоставки. Личната карта на молителя е издадена в съответствие на данните, записани в акта за раждане.

         Видно от съдържанието на молбата и въззивната жалба, в случая по скоро се касае до допусната грешка при съставяне на акта за раждане. За поправяне на грешки в такива актове обаче законодателя е предвидил друг ред, а не този, с който е сезиран първоинстанционния съд. В този смисъл е и обжалваното решение, което не прегражда пътя на молителя за провеждане на друго производство, по съответния ред.

         С оглед на горното неоснователно се явява и оплакването относно наличието на важни обстоятелства за исканата промяна.

         Воден от горното Разградския окръжен съд

 

РЕШИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА Решение № 278 / 20.07.2014 г., постановено по гр. дело № 159 / 2014 г. по описа на РС – Исперих.

         Решението може да се обжалва пред Върховен касационен съд на Р България в едномесечен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                Председател:

 

                                                                                      Членове: 1.

 

 

                                                                                                      2.