Р Е Ш Е Н И Е  № 135

Гр. Разград, 22. 10. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на тринадесети октомври през две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Лазар Мичев

                                        2. Валентина Димитрова

при секретаря С. Л. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 250 по описа за 2014 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С  Решение  № 141/ 27. 05. 2014 г. по гр. д. № 31/ 14 г. по описа на РС Разград е прието за установено по отношение на С.Т.Д. и Д.С.Д.,***, че дължат на „УниКредит Булбанк” АД сумата 910, 42 USD главница и 281, 70 USD лихва за периода 22. 12. 10 г. до 28. 06. 13 г. , ведно със законната лихва  от датата подаване на заявлението до окончателно изплащане на главницата и 155, 99 лв.  разноски по заповедното производство. Недоволни от решението са останали С.Т.Д. и Д.С.Д.,*** и го обжалват в срок. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, като жалбоподателите молят съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното и да постанови друго решение, с което да отхвърли иска като неоснователен и недоказан.

            Въззиваемата страна е депозирала писмен отговор на жалбата, като излага съображения за нейната неоснователност.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК.

Безспорно от приложените по делото писмени доказателства се установява, че между страните е налице Договор за Булбанк кредитна карта, сключен на 26. 05. 2004 г. , според който на жалбоподателите е открита кредитна сметка и е издадена кредитна карта с кредитен лимит в размер на 1 000 USD. Според приложеното извлечение от счетоводните книги на Банката, към 22. 12. 2011 г. жалбоподателите не са платили на падежа 910, 20 USD главница, 281, 70 USD лихви за периода от 22. 12. 11 г. до 27. 06. 13 г. и съгл. чл. 11 от договора Банката е предприела принудително изпълнение. Образувано е ч. гр. д. № 1086/ 13 г. по описа на РРС и на осн. чл. 418 от ГПК е допуснато незабавно изпълнение на задължението на жалбоподателите.

Неоснователно е изложеното от жалбоподателите възражение във въззивната жалба, че решението на районния съд е постановено при непълнота на доказателствата, тъй като не била назначена експертиза. Изрично в исковата молба ищецът – въззиваем е направил доказателствено искане да бъде назначена съдебно-счетоводна експертиза за установяване основанието и размера на задължението на жалбоподателите. В депозираните писмени отговори от тях по реда на чл. 131 ГПК не са оспорили иска нито по основание, нито по размер и са поискали да не бъде назначавана експертиза. Страните не са се явили в насроченото по делото открито съдебно заседание и при направеното от ответниците признание на фактите, съобразно приложените по делото писмени доказателства, обосновано и законосъобразно районният съд е постановил решение, като е уважил иска.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателите е довело районния съд до неправилен извод,че предявения иск е основателен, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил подробно обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи. С оглед на това, решението на районния съд,  като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение№ 141/ 27. 05. 2014 г. по гр. д. № 31/ 14 г. по описа на Разградския районен съд.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

             

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          

 

 

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:   1.      

 

        

                                                                                         2.

                                                                                                                   

ДГ