Р Е Ш Е Н И Е  №154

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

гр.Разград , 01.12.2014 год.

 

Разградският окръжен съд в откритото  заседание на седемнадесети ноември  ,  две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател: РАЯ ЙОНЧЕВА

       Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                      ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                                                                                                                                   

При секретаря  Н. Р., като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова в.гр.дело №289 по описа за 2014 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл.от ГПК.

Депозирана е въззивна жалба от Н.Н.Ю. ***   против Решение №312 / 07.10.2014 год.,постановено по гр.дело №1296/2014 год. по описана РРС ,с което съдът е отхвърлил като неоснователен ,предявеният от жалбоподателката иск с правно основание чл.144 от СК срещу нейният баща  Н.Ю.Н. *** за заплащане на издръжка в размер на 100.00 лв.,считано от м.май 2014 год..

Навеждат се доводи за неправилност ,необоснованост  на решението и неговата незаконосъобразност в атакуваната част.Иска се  неговата отмяна и уважаване на предявеният иск.

 С жалбата не се правят се доказателствени искания.

 Ответникът в първоинстанционното производство е депозирал писмен отговор  с който счита същата за неоснователна.Моли решението на РРС да бъде потвърдено.

В съдебно заседание  Н.Н.Ю. чрез своя пълномощник поддържа подадената  въззивна жалба  в цялост.Моли за отмяна на решението и постановяване на друго ,с което предявеният иск да бъде уважен.

 За да се произнесе ,Разградският окръжен съд ,съобрази следното :

     РОС , при  извършената служебна проверка по чл. 269, изр.1 от ГПК ,  намира постановеното от РС решение за валидно и процесуално допустимо.

     С оглед на доводите и становищата на страните ,застъпени в подадените от тях жалби и на събраните по делото доказателства ,  намира за установено следното от фактическа и правна страна:

 Пред Разградски РС е предявен  иск с правно основание чл. 144 от СК.

 Сочи се в исковата молба се изтъква , че ответникът е баща на ищцата , която  е навършила пълнолетие на 17.04.2014 г. и продължава средното си образование  като ученичка в 12-ти клас на ПГ по ХТ и БТ „Мария Кюри” ,гр.Разград,   всичките й разходи се поемали от нейната майка ,която  получава пенсия в размер на 135 лв.т майка й .Ищцата твърди също така ,че тя няма собствено имущества и доходи от които да се издържа и не работичита, че доходите на баща й позволяват и не биха му създали затруднения да участва в издръжката й. Моли съда да осъди ответника да й заплаща месечна издръжка в размер на 100 лв. , начиная от м.05.2014 г. до 15.07.2015 год.

Ответникът Н.Ю.Н. е оспорил иска , като сочи ,че няма възможност да заделя средства за издръжка на пълнолетната си дъщеря ,предвид на това ,че доходът ,който реализира от отглеждането на две крави е  около 300 лв.месечно.и се грижи за болният си баща.

Първоинстанционният съд, за да постанови атакуваното решение ,с което е уважил  отхвърлил ищцовата претенция в цялост е приел, че по делото  не е  доказано от страна на ищцата , че ответникът има възможности й да дава издръжка ,като това даване не би представлявало за него особено затруднение.

  Страните не спорят , а и видно от приложеното удостоверение за раждане ,  ищцата Н.Н.Ю. е родена на *** год. от майка Н. Х. Н.  Н.Ю.Н. и към датата на завеждане на исковата молба в съда 22.07.2014 г. е пълнолетна и не е навършила 20 години.Твърди се в исковата молба , а и не се спори от ответника ,че до навършването на пълнолетие той е заплащал на дъщеря си издръжка  в размер на 100 лв.

 Безспорно е по делото също така , че ищцата е ученичка  в 12-ти клас на ПГ по ХТ и БТ „Мария Кюри” ,гр.Разград, дневна форма на обучение.

Ответникът не  оспорва  твърденията на ищцата ,че същата не притежава имущество , не работи и не реализира доходи от които да се издържа.Но счита ,че тя се обучава по индивидуален план и съжителства на семейни начала ,като не сочи доказателства.

Не се установява по делото какви недвижими имоти и движими вещи ,притежава ответникът Видно от неговите обяснения същия реализира от гледането на две крави месечен доход в р-р на 300 лв..,като така твърдяният от него доход за домакинството му ,което включва и неговата фактическа съжителница  не е оспорен от ищцата.

 При така установената  фактическа обстановка ,РОС направи следните правни  изводи:

 Първоинстанционният съд е сезиран с иск с правно основание чл. 144 от СК.Тази разпоредба предвижда, че родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използването на имуществото си, ако учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение. Изрично в разпоредбата на чл. 144 от СК предвижда, че издръжката на пълнолетни учащи се дължи, ако родителите могат да я дават без особени затруднения. Или в случая, за да бъдат уважени така предявените от ищцата искове освен, че следва да се установи при условията на кумулативност, че ответникът е неин родител и за което няма спор по делото, нуждите й от издръжка, след като учи в средно училище , дневна форма на обучение до двадесет годишна възраст и не може да се издържа от доходите си или от използване на имуществото си, но също така да е налице и още една четвърта предпоставка  и родителят да може да дава издръжката без особени затруднения. При тази издръжка възможността за доставянето й не съвпада с общото изискване на чл. 142, ал.2 от СК, при което размерът на издръжката се определя единствено като функция на нуждите на лицето, което има право на издръжка и възможностите на лицето, което я дължи. Задължението за издръжка с правно основание чл. 144 от СК се подчинява освен на общите правила, определящи правото и размера на издръжката, но и на определени ограничителни изисквания с оглед разпоредбата на чл. 144 от СК,пр.последно.Издръжка търси вече пълнолетно лице, което поначало е длъжно само да се грижи за издръжката си и неговия родител може да бъде задължен да му дава издръжка само при условие, че това не би му създало особени затруднения. В случая задължението на родителя да дава издръжка на своето пълнолетно дете не е безусловно, каквото е задължението към ненавършилите пълнолетие деца и с оглед на чл. 143 от СК, а само ако не съставлява за родителя особено затруднение. Няма легална дефиниция какво представлява понятието "без особени затруднения" ,от което следва , че  във всеки конкретен случай следва да се преценяват възможностите на родителя за задоволяване на неговите елементарни конкретни нужди с оглед на неговите доходи.

По отношение на посочените предпоставки за ищцата, настоящият състав на съда при съвкупната преценка на доказателствата намира, че независимо, че ищцата е пълнолетна, не е ненавършила 20 години, като учаща в средно училище , дневна форма на обучение ,тя не разполага с доходи и средства от имуществото и има нужда от издръжка.

При преценка възможностите на ответника като родител на ищцата да дава издръжка на пълнолетната си дъщеря, за времето през което учи в средно училище съдът съобрази ,че  същия реализира месечен доход в размер на 300 лв..Този доход ,предвид определеният праг на бедност в страната би му послужил само и единствено за задоволяване на неговите ежедневни нужди за съществуване , но не и да му позволяват да заплаща издръжка на пълнолетната си учаща дъщеря-ищцата.Въпреки това обаче РОС намира за необходимо да отбележи ,че този ответник-баща не би следвало напълно да се дезинтересира от интересите и потребностите на учащата си дъщеря и при възможност да я подпомага.

 Първоинстанционното решение  не страда от сочените в жалбата пороци и следва да бъде потвърдено ,още повече ,че ищцата не е обосновала своите конкретни нужди като ученичка в последен клас на професионална гимназия.

Водим от горното ,Разградският окръжен съд ,

 

 

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №312 / 07.10.2014 год.,постановено по гр.дело №1296/2014 год.по описа на Разградски районен съд .

Решението  НЕ подлежи на касационно обжалване.

 

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                     ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

 

НР