РЕШЕНИЕ №

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

гр.РАЗГРАД , 25.11.2014 год.

 Разградският окръжен съд в закрито съдебно заседание на                           

 двадесет и  пети ноември, две хиляди и четиринадесета година     

В закритото съдебно заседание в следния състав:

                                          Председател: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                             ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА в.гр.дело №297 по описа за 2014 година,за да се произнесе взе предвид следното:

                          Производството е по реда на чл.435 и сл.от ГПК.

Депозирана е жалба  от Д.П. и М.П. *** ,  подадена чрез пълномощника им адв. С. Н. от АК-Варна против  действията на ЧСИ Д.Драганов  с район на действие Разградски ОС ,извършени по изпълнително дело №239 по описа на същия за 2011 год. , а именно  издадено Постановление от 07.08.2014 год.за възлагане на недвижим имот,изнесен на публична продан, находящ се в гр.Исперих.В жалбата се сочи ,че  атакуваното постановление е незаконосъобразно, поради нарушения, допуснати от съдебния изпълнител по разгласяване на публичната продан, съгл. изискванията на чл.487ГПК, занижаване оценката на изнесения на публична продан имот,    ненадлежно извършена наддавателна процедура и  възлагане на имота върху наддавач, ,който не е предложил най-високата продажна цена.Прави се искане за отмяна на постановлението.принудителните действия и връщане на делото за ново призоваване на длъжника. 

                          В представените обяснения ЧСИ е изложил съображения за допустимост ,но неоснователност на подадената жалба.

                          Съображения в този смисъл е изложил и взискателят в изп.производство „Прокредит банк”ЕАД в депозиран писмен отговор.

                       За да се произнесе по жалбата на длъжниците в изпълнителното производство , РОС съобрази следното :

                      Изпълнително дело №239/2011г.по описа на ЧСИ Д.Драганов е образувано е образувано по  молба на взискателя „Прокредит Банк/България/”ЕАД ,въз основа на изпълнителен лист и заповед за незабавно изпълнение , издадени  по ч.гр.дело №223/2011г. по опис на ИРС   срещу ЕТ”ДОМИНО” и солидарно задължените съпрузи  Д. и М. П., за вземане в размер на 44 783,48лв. главница , 8 596,25лв.  договорена наказателна лихва за просрочие на кредита, 88,25лв. договорена комисионна, 1 271,78лв.,всички по сключен договор за банков кредит в обезщетение за забава на главницата и 1 094,80лв. съдебни разноски.В молбата за образуване на делото взискателя е посочил всички видове способи на принудително изпълнение,запор възбрана върху имуществото на длъжниците , състоящо се от движими и недвижими вещи, както и дялово участие в капиталово дружество;  опис и продажба на същото.

Видно  е от изготвеното от ЧСИ постановление за възлагане на недвижим имот от 07.08.2014 г., че след провела се в периода 09.06.-09.07.2014 г. публична продан на недвижим имот в гр.Исперих ,с адм.адрес ул.Христо Ботев”№49 се е явил един наддавач /протокол от 10.07.2014 г./ с единствено наддавателно предложение  ,същият е обявен за купувач и след внасяне на остатъка от продажната цена ,с атакуваното постановление му е възложен имотът , предмет на публичната продан.Определена  е начална цена на имота от 3 660лв., предложената цена е в размер 3 6650.00лв. 

Възложеният при тази продан недвижим имот е един от многото други такива ,собственост на длъжниците срещу които ЧСИ е предприел действия на принудително изпълнение чрез изнасянето им на публична продан. Този имот е бил надлежно описан в присъствието на длъжник ,като протокола за опис е подписан без възражения.

 Цената на имота е била определена от вещо лице ,назначено по искане на взискателя и след запознаването с определената от него цена длъжниците не са възразили и съответно поискали нова оценка.Сега представената от тях  безспорно не може да служи като доказателство в изпълнителния процес или по повод подадената жалба.

          Установява се също така от представеното изп.дело ,че не са допуснати нарушения от ЧСИ при разгласяването на проданта ,както се твърди в жалбата, напротив връчени са съобщения на взискателя и длъжниците , ,изпратени са обявления за разгласяване на проданта на съответните места,съставен е и надлежен протокиол за разгласяване на публична подан.  

               Въз основа на изложеното дотук от фактическа страна РОС направи следните правни изводи:

          Подадената жалба срещу действията на ЧСИ се явява допустима ,в първата си част но неоснователна.В своята втора част / 2 римско/ същата е недопустима ,тъй като касае проданта на друг имот и по законосъобразността на същата РОС вече се е произнесъл по друго дело.

Съдът намира , че при определянето на цената ЧСИ не е нарушил изискванията на закона- чл. 485, вр. чл. 468, ал. 2 от ГПК.Длъжниците са били надлежно уведомени за цената от която ще започне наддаването и не са възразили срещу нея.Представената от тях с жалбата оценка на имота от друг оценител не може да се приеме за такава в изпълнителното производство ,тъй като извършването й не е поискано и направено по съответния ред. Публичната продан е извършена и при спазване процедурата по нейното разгласяване и чрез съставяне на  съответен протокол.Съставен е такъв и за провелата се продан, който съдържа всички необходими реквизити.За тази продан е постъпило само едно наддавателно предложение ,тъй като на нея се е явил само един наддавач.Ето защо в случая не може да се преценява конкуренция на наддавателни предложения и за нарушаване на принципа за възлагане на имота върху предложилия по-висока цена наддавач.

 

   Предвид изложените съображения подадената жалба се явява неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

                          Воден от горното, Разградският окръжен съд ,

                                 

                                                     Р   Е   Ш    И :

                         

   ПОТВЪРЖДАВА  действията по принудително изпълнение ,извършени от ЧСИ Д.Драганов по изп.дело №239/2011 год. ,а именно издадено Постановление от 07.08.2014 год.за възлагане на недвижим имот,изнесен на публична продан, находящ се в гр.Исперих.

   Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

 

                         

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ :1.                 2.