ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                                                          /05.11.2013 год., гр.Разград

 

 

Окръжен съд Разград

На пети ноември , две хиляди и тринадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ  ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова ч.гражданско дело №104 по описа на съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 ал.1 т.1 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от К.Н.П. и Г.П. *** ,чрез повереника им адв.Й.К. от АК-Разград против определение №211/02.07.2013 год. ,постановено по гр.дело №83/2013 год. по описа на Разградски РС. Със същото  съдът е оставил без уважение молбата на жалбоподателите ,ищци в производството за възстановяване на срока за внасяне на ДТ по предявените искове ,както и съответно възнаграждение за особен представител на единият от ответниците.Върнал е исковата молба ,ведно с приложенията към нея и е прекратил производството по делото.Оставил и без разглеждане молбата на ищците  за освобождаването им от заплащане на държавни такси и разноски по делото.

В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност на определението.Прави се искане за неговата отмяна и постановяване на друго определение от въззивната инстанция ,с което да бъде възстановен срока на ищците за внасяне на допълнителна ДТ по делото ,както и за освобождаването им от заплащане та такси и разноски по същото.

За да се произнесе по жалбата ,РОС съобрази следното :

Жалбоподателите са  депозирали на 14.01.2013 год. пред РРС искова молба против двама ответници на правно основание чл.232,ал.2 и чл.228 от ЗЗД ,като при завеждането са заплатили ДТ в р-р на 290.24 лв.С разпореждане от 14.01.2013 год. съдът е постановил преписи от молбата и доказателствата да се връчат на двамата ответници.С друго такова от 21.03.2013 год. е указал на ищците ,че следва да внесат съответно възнаграждение за особен представител на единия от ответниците в съответен размер,като ги е предупредил ,че при неизпълнение исковата молба ще им бъде върната.С разпореждане от 25.04.2013 год. съдът е указал на ищците ,че следва на осн.чл.129,ал.2 от ГПК да внесат по сметка на РРС допълнителна ДТ в р-р на 36.40 лв. и с друго такова от 08.05.2013 год. отново им е дал срок за внасяне възнаграждение за особен представител.Съобщенията по двете разпореждания са получени от ищците на 13.05.2013 год.На 04.06.2013 год. чрез своя пълномощник те са депозирали молба за възстановяване на срока и съответно за освобождаването им от заплащане на такси и разноски по делото ,предвид влошеното им финансово състояние.

Съдът е насрочил открито съдебно заседание по делото на 27.06 2013 год. за което е призовал страните за разглеждане на молбата от 04.06.2013 год.След приключване на съдебното заседание ,на 02.07.2013 год. е постановил атакуваното определение.

Въз основа на изложеното дотук ,РОС направи следните прави изводи:

Жалбата се явява неоснователна.

Първостепенният съд е установил невнасянето на ДТ в пълен размер след като е приел първоначално исковата молба за редовна.Дал е указание за внасяне на допълнителна ДТ ,както и възнаграждение за особен представител  в предвиденият законов срок.В този именно срок след връчване на съобщението страната не се е възползвала от възможността ,предвидена в чл.63,а.1 от ГПК да иска продължаване на тази срок или съответно в него да подаде молба за освобождаване от заплащане на такси и разноски в производството,въпреки ,че още при подаване на исковата молба е имала свой адвокат пълномощник,при това посочен като съдебен адрес.Молбата за възстановяване на дадения от съда срок не следва да бъде разглеждана ,както е приел и РС ,тъй като този даден от съда срок е можел да бъде продължен.Правилно и законосъобразно е приел и РС , че молбата за освобождаване от заплащане на такси и разноски по делото следва да бъде оставена без разглеждане ,предвид и времето на нейното подаване. 

 Предвид изложените съображения обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение  №211/ 02.07.2013 год., постановено по гр.д. №83/2013г. по описа на Районен съд Разград.

 Определението  подлежи на касационно обжалване в 1-седмичен срок от връчването му на страните пред ВКС.

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

         ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                          2.