О   П  Р  Е  Д  Е   Л  Е  Н  И  Е

 

Разград

 
 


13 .І.2014г.

 

 

 
Номер                                                                                                 Град

 

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                            съд

 

13.І.

 

2014

 
На                                                                                                                                  Година

  РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В ЗАКРИТО заседание, в  състав:

  ЛАЗАР МИЧЕВ

   ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

 
                                                                           Председател:  

                                                                              Членове:

                                                                 

 

2014

 

      № 8

 

Ч. въззивно гр.  

 
 като разгледа докладваното от съдия ЙОНЧЕВА

                                    дело                                      по описа му за                           година

 За да се произнесе, съобрази следното:

              Производство по реда на чл. 274, ал.1, т.2 във вр. с чл.248, ал.3ГПК.

              С Определение №…/27.VІ.2013.,   по реда на чл.248 ГПК по гр. д.№75 по описа  му за 2012г., РРС е изменил постановеното по делото Решение №123/16.І.2013г. в частта за разноските, осъждайки  ответника С. С. да заплати на ищцата Г.Н. 1 000,00лв., направени по делото и претендирани от нея  разноски за адвокатска услуга.  

          Недоволен от така постановеното определение, Ст.С. обжалва същото като недопустимо,   неправилно и незаконосъобразно. На посочените основания моли за отмяната му.   В условията на алтернативност, сезира съда с възражение за прекомерност на  присъдените с него разноски за адвокатско възнаграждение, респ.   за намаляването му до размера на предвидения в Н-ба №1/2004г.   на ВАС минимален размер  от 500,00лв.

          В предоставен й за това срок, ответната по ч.жалба страна депозира писмен отговор, с който оспорва  жалбата като неоснователна.

             Като подадена в срок, от легитимираща интерес от обжалването страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е допустима.

            Разгледана по същество, същата е основателна, но по различни от изложените в нея съображения.

             След  като се запозна с материалите по делото, съдът установи:

              С Решение №123/16.І.2013г., постановено по гр.д.№75/2012г. по описа на РРС в производство по чл.49СК  съдът е прекратил сключеният между Г.Н.Н. и С. С. Ц.  граждански брак, приемайки че същият е   дълбоко и непоправимо разстроен по вина на ответника и е осъдил последния да заплати, в полза на ищцата, разноски в размер на 25,00лв.

            Съобщение за така постановеното решение е връчено на ищцата на 22.І.2013г.  Считано от тази дата, предоставения й за обжалване на решението срок, изчислен по правилото на чл.60 ГПК  изтича на 4.ІІ.2013г.-понеделник, първият   присъствен  ден, следващ 2.ІІ.2013г.(събота) - датата, на която фактически се явява изтекъл законовия двуседмичен срок .  

                На 4.ІІ.2013г. в регистратурата на РРС е депозирана молба вх.№1136, с която, чрез процесуалният си представител ищцата е поискала от решаващия съд да измени решението в частта му за разноските, с допълване на същото с произнасяне за дължими й се такива за адвокатско възнаграждение    в размера на 1 000,00лв. Към молбата си от 4.ІІ.2013г. е приложила и дължимият се по см. на чл.80 ГПК списък за разноски.

       Молбата се явява допустимо предявена в предвидения за това, по см. на чл. 248, ал.1, предл.ІГПК.   В този смисъл, правилно първоинстанционният съд е приел, че е  сезиран в срок с производство по реда на чл.248, ал.1, предл. І ГПК.

В петитум на исковата си молба, както и в провелото се на 18.ХІІ.2012г. заседание по същество, чрез процесуалният си представител ищцата е претендирала присъждане на съдебни и деловодни разноски, доказано направени от нея в размер на 1 025,00лв., от които -25,00лв. дължима за допустимост на исковата й молба държавна такса и 1 000,00лв. за адвокатско възнаграждение, съгл. договор за правна помощ, приложен като доказателство на л.28 от делото.

Безспорно е, че с оглед уважаване на предявения иск, по правилото на чл.78 ГПК й се следва присъждане на доказано направени и своевременно претендирани по делото разноски.

   От материалите по делото се установява, че до приключване на последното по делото заседание, ищцата не е депозирала списък за разноските. Прилагане на такъв е извършила   на  4.ІІ.2013г., едва с подаване на молбата си по чл.248 ГПК.  Т.е., искането за присъждане на дължимите й се разноски се явява своевременно, но списъкът с направените от нея разноски  се явява депозиран по делото след изтичане на предвидения в чл. 80 ГПК преклузивен срок.

След като това процесуално действие не е извършено в предвидения за това преклузивен срок,  страната, в случая-ищец по делото,  няма право да иска изменение на   постановеното по иска й решение в тази му част. Непредставянето на списък за разноските е основание за недопускане на изменението на решението в частта, с която съдът се е произнесъл по искането й за    разноските. Въведеното в нормата на  чл. 80, изр. 2 ГПК (ДВ, бр. 100/2010 г.) изискване за представяне на списък с разноските рефлектира   върху правото на страната да иска ИЗМЕНЕНИЕ, както и да обжалва   решението само в частта му за разноските . 

               В нарушение на процесуалния закон   съдът се е произнесъл  по същество на заявеното от ищцата искане за допълване на въззивното решение в частта за разноските. Определението се явява постановено и в нарушение на чл.248, ал.2 ГПК, тъй като постъпилото искане за изменение на решението в частта за разноските не е било съобщено на насрещната страна и на същата не е предоставен срок за отговор, с което е нарушено правото й на защита в това производство.

                В изложения смисъл е и постановената по реда на чл.290 ГПК практика на ВКС, имаща задължителен за съдилищата характер.

                 Водим от горното, съдът

 

О  П  Р  Е Д  Е  Л  И :

       

                       ОТМЕНЯ Определение №…/ 27.VІ.2013. по гр.д.№75/2012г. по описа на РРС, с което  по реда на чл.248 ГПК и по молба на ищцата Г.Н.   е допуснато изменение на Решение №123/16.І.2013г.    по гр.д.№75/2012г. по описа на РРС  в частта му за разноските като ответникът    С. Стойчев е осъден да й заплати   направени по делото разноски за адвокатска услуга в размер на 1 000,00лв.   и вместо това ПОСТАНОВИ   

                     ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ подадената от Г.Н., чрез проц. представител по пълномощие молба за изменение на Решение №123/16.І.2013г. по гр.д.№75/2012г. по описа на РРС в  частта за разноските, поради липса на активна процесуална легитимация по см. на чл.80 ГПК.

                     Определението може да се обжалва с ч.ж. пред ВКС в едноседмичен срок, считано от съобщаването му на страните.

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.