ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                  / 10.02.2014 година                       

Град Разград

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД

На десети февруари , две хиляди и четиринадесета година

В закрито заседание в следния състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:РАЯ ЙОНЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:   ЛАЗАР МИЧЕВ

                     ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА  

                     Като разгледа докладваното от съдията В. Димитрова в.ч. гр.д.№48 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по чл. 274 и сл. от ГПК.

         Депозирана е частна  жалба от  К.П. и  И.И., подадена чрез повереника им адв. Д.  от АК-Варна против  Определение без номер от 06.12.2013 г., постановено от Исперихски РС по грд.№134/2013г. с което съдът на основание чл.229,ал.1,т.4 от ГПК е спрял производството по това гр.дело  до приключване на гр.дело №241/2009 год. по описа на ИРС и №127/2013 год. по описа на същия съд.Навеждат се доводи за незаконосъобразност и неправилност на атакуваното определение и се иска неговата отмяна с връщане на делото на първоинстанционния съд за продължаване на  съдопроизводствени действия.

                    Другата в производството страна не е депозирала отговор на частната въззивна жалба.

                  Жалбата е допустима ,като подадена в срок от надлежна страна против акт ,подлежащ на контрол по реда на въззивното производство.                                                                                                                                                                                Разгледани по същество същата се явява неоснователна.

                 Гр.дело №134/2013 год. по описа на ИРС е образувано по предявен от частните жалбоподатели  ревандикационен иск против О.С.М. *** по отношение на недвижим имот ,находящ се в гр.Исперих ,подробно описан в молбата                        ,за който те твърдят ,че притежават по 1/3 идеална част и искат ревандикация на тази част от ответника М..

                Пред ИРС е висящо и гр.д.№127/2013 г., образувано по иск за делба

, предявен от  К.  П. срещу И.И. и И.Д. по отношение на недвижими имоти за които ищецът твърди ,че са съсобствени между него и ответниците  по силата на наследствено правоприемство и нищожност на одобрена през 1976 г.съдебна спогодба за делба по гр.д.№187/1976 г. по описа на ИРС , водено  между същите страни.

                          Има и трето висящо дело с правно основание чл.34 от ЗС.

                          С Определение от22.08.2013 год. ИРС е постановил спиране на производството по гр.дело №127/2013 год.,образувано по иск за делба ,приемайки ,че производството по иска с правно основание чл.108 от ЗС има преюдициално значение по отношение на делбения иск.С Определение от 29.10.2013 год.по ч.гр.дело №345/2013 год. РОС е отменил спирането на гр.дело №127/2013 год. по описа на ИРС и е върнал делото за продължаване на съдопроизводствените действия.Въззивната инстанция е приела ,че преюдициално значение в случая има иска за делба , а не иска с правно основание чл.108 от ЗС ,като в този смисъл е и трайната практика на ВКС. 

         Правилно и законосъобразно в случая ИРС е постановил атакуваното определение ,съобразявайки дадените от РОС указания в посоченото по-горе въззивно определение.

Ето защо наведените в частната жалба доводи за незаконосъобразност на атакуваното определение не могат да бъдат споделени и същото следва да бъде потвърдено.

         Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение  от 06.12.2013 г.,постановено по гр.дело №134/2013 год. по описа на Исперихски РС, с което на осн.чл.229,ал.1,т.4 от ГПК производството по делото е било спряно.

Определението  подлежи на обжалване в 1-седмичен срок от връчването му на жалбоподателя пред ВКС.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.                     2.