О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 14. 02. 2014г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на четиринадесети февруари през две хиляди и четиринадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:    Светла Робева

                      Доротея Иванова

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. гр. д.   56 по описа за 2014 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274 и сл. във вр. с чл. 121 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от Г.С.Ш. чрез повереника му против Определение от 08. 01. 2014 г. по гр. д. №  649/ 13 г. по описа Исперихския районен съд. Счита, че определението е незаконосъобразно и необосновано и моли да бъде отменено.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, а разгледана по същество се явява основателна.

Производството по делото е образувано въз основа на искова молба от Г.С.Ш. чрез повереника му против ЗД „Евроинс” АД гр. София. Ищецът твърди, че вследствие на ПТП на 17. 02. 2013 г. е претърпял неимуществени вреди в размер на 5 000 лв. Към момента на ПТП отговорността на водача, причинил произшествието е била застрахована със задължителна застраховка „Гражданска отговорност” при ответника по полица № 07513000458640, което ангажира отговорността на последния за заплащане на обезщетение в размер на претърпените болки и страдания. В срока по чл. 131 ГПК ответникът по иска е направил възражение за местна неподсъдност на делото пред РС Исперих. Съдът е приел възражението за допустимо и основателно и е прекратил производството пред него, като го е изпратил на местно компетентния районен съд – Софийски районен съд.

Въззивната инстанция приема, че обжалваното определение следва да бъде отменено. Видно от обстоятелствената част и петитума на исковата молба, правнотото основание на предявения иск е чл. 226 от КЗ.  Съобразно разпоредбата на чл. 105 ГПК, искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника, която е общата местна подсъдност. Според чл. 108, ал. 1 ГПК, искове срещу държавни учреждения и юридически лица се предявяват пред съда, в чийто район се намира тяхното управление или седалище. Местната подсъдност не е служебен въпрос, съдът е длъжен да съобразява исканията и възраженията, когато обстоятелствата, изтъкнати от страните са установени. Както е прието в съдебната практика - Определение № 609 от 12.08.2010 г. на ВКС по ч. т. д. № 414/2010 г., II т. о., ТК, Опр. № 913 от 18.10.2012 г. на ВКС по ч. т. д. № 800/2012 г., II т. о . и др. , изборната местна подсъдност по чл. 113 ГПК е приложима към искове за заплащане на застрахователно обезщетение, предявени от застраховани лица, поради което при упражнено от ищеца право на избор на местна подсъдност по чл. 113 ГПК, общата местна подсъдност по чл. 108, ал. 1 ГПК се дерогира. Приложимостта на чл. 113 ГПК при определяне на местната подсъдност при тези искове е обоснована с разпоредбата на § 1, т. 1 от ДР на КЗ. В случая ищецът, който има настоящ адрес в гр. Исперих е упражнил правото си  на избор на местна подсъдност, предявявайки иска пред Исперихския районен съд, поради което само това основание е достатъчно да се счита, че местно компетентния съд е Районен съд Исперих. Въз основа на изложеното, обжалваното определение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, а делото да бъде върнато на РС Исперих за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ Определение от 08. 01. 2014 г. по гр. д. №  649/ 13 г. по описа на Исперихския районен съд, с което е прекратено производството по делото и ВРЪЩА делото на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

            Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

 

Председател:    

 

      Членове: 1.              

 

                      2.