О          П          Р        Е        Д        Е         Л        Е      Н          И          Е       

 

                                                Гр.Разград, 22. 07. 2014г.

                                              

Разградският окръжен съд в публично заседание на девети юли  през две хиляди и четиринадесета година в състав:                                          Съдия: Анелия Йорданова

 

при секретаря Н. Р., като разгледа докладваното от  съдията гр. д. № 83 по описа за 2014 г.,  за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е искова молба от Р.Я.П. против  Прокуратурата на Република България с правно основание чл.49 от ЗЗД.  Ищецът твърди, че от м. август 2001 г. бил наемател на язовир Трапище, а от 11. 04. 2003 г. и наемател на язовир Каменово и двата в Разградска област. Включил като съдружник в дейността си и А.М.. Съдружникът му бил убит, а на 01. 06. 2006 г. по отношение на ищеца била взета мярка „Задържане под стража” и бил задържан. Няколко дни след задържането на ищеца, Д.М. и Ю.М.Н.  уловили отглежданата от ищеца и съдружника му риба в двата язовира. Ищецът сезирал прокуратурата за техните действия с твърдение, че двамата са извършили престъпление, но прокуратурата извършила повърхностна проверка по жалбата му.  С Постановление от 11. 12. 2013 г. РП Разград е отказала да образува досъдебно производство, а с Постановление от 17. 01. 14 г. ОП Разград е потвърдила постановлението на РП Разград.  Ищецът твърди, че с описаните действия и бездействия, прокуратурата му причинила неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, нерви, безпокойство, несигурност, психическо разстройство и тежък психически дискомфорт. Претендира заплащане на обезщетение за нанесените му неимуществени вреди от ответника  в размер на 50 000 лв.  В съдебно заседание по искане на ищеца е допуснато изменение на петитума на предявения от него иск от осъдителен в установителен, като иска да бъде установено на осн. чл. 124, ал. 5 от ГПК, че описаните в обстоятелствената част действия на Прокуратурата на Република България представляват престъпления по чл. 294, ал. 4 във вр. с ал. 1  от НК.

            Депозиран е писмен отговор от ответника Прокуратурата на Република България. Заявява становище, че оспорва иска по основание и размер. Излагат се съображения, че в суверенните правомощия на прокуратурата, произтичащи от чл. 127, т. 3 от Конституцията е да прецени дали да започне  наказателно преследване, срещу кое лице и по кой закон. Предприетите действия от страна на органите на досъдебното производство са изцяло в кръга на техните правомощия по НПК, поради което не е налице противоправност на извършеното. Твърди се, че от исковата молба не става ясно от противоправните действия или бездействия на кое лице следва да се ангажира отговорността на Прокуратурата на РБългария.

            Съдът, като прецени твърденията и становищата на страните и събраните по делото доказателства, прие следното:

            Ищецът по настоящото дело е депозирал жалба вх. № 657/ 2013 г. от 04. 07. 2013 г. до Окръжна прокуратура гр. Разград за извършено престъпление от Д. Б. М. и Ю.М.Н. с изложени твърдения, че двамата са извършили непозволен от него улов на риба от язовирите в с. Каменово и с. Трапище, които стопанисвал преди задържането му под стража на 01. 06. 2006 г. Във връзка с жалбата е образувана преписка вх. № 1016/ 2013 г. на РП Разград и извършена предварителна проверка от РУП Разград. С Постановление от 11. 12. 2013 г. на РП Разград е отказано да се образува досъдебно производство, а с Постановление от 17. 01. 14 г. на ОП Разград е потвърдено постановлението на РП Разград. Ищецът моли да бъде установено, че постановявайки тези постановления за отказ да се образува наказателно производство, прокурорите от РП и ОП са осъществили състава на престъплението по чл. 294, ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК.  

Въз основа на изложеното, така предявеният иск от ищеца е процесуално недопустим.Ответникът по иска Прокуратурата на Република България е юридическо лице. Несъмнено е, че юридическо лице не може да е извършител на престъпление, тъй като наказателната отговорност е лична и виновна. Юридическото лице изявява волята си и участва в правоотношения чрез своите представители - физически лица, които съответно носят и наказателна отговорност за извършените от тях престъпни действия. Съгласно ТР № 20/1968 г. на ОСГК на ВС, като ответник по иска по чл. 124, ал. 5 ГПК следва да се конституира лицето, сочено като извършител на престъплението, на което се противопоставят установените престъпни обстоятелства. Следователно, юридическо лице не може да бъде ответник по иск по чл. 124, ал. 5 ГПК като извършител на престъпното деяние. На следващо място трябва да се вземе предвид, че съдебната практика на ВКС е в смисъл, че искът по чл. 124, ал. 5 ГПК за установяване на престъпно обстоятелство е допустим при наличието на определени предпоставки - престъпно обстоятелство, което да е от значение за гражданско правоотношение или за отмяна на влязло в сила решение и наказателното преследване относно това обстоятелство да не може да бъде образувано или да е прекратено на някое от основанията по чл. 24, ал. 1, т. 2-5 НПК или да е спряно на някое от основанията по чл. 25, т. 2 или чл. 26 НПК, както и когато извършителят на деянието е останал неоткрит. Престъпното деяние, следва да има правно значение за гражданско правоотношение във връзка с разрешаван или разрешен между страните гражданско правен спор, което означава, че когато наказателният процес е недопустим, а престъплението е от значение за граждански права, то ще бъде установено по реда на ГПК с нарочния установителен иск по чл. 124, ал. 5 ГПК, или инцидентно в делото, чиито предмет е правото, обусловено от престъплението. В случая твърденията на ищеца, че действията на прокурора от РП, с което е отказал образуване на досъдебно производство и действията на прокурора от ОП, с което е потвърдил постановлението на РП Разград нямат отношение към ответника  Прокуратурата на Република България, тъй като същия не е процесуално пасивно легитимиран да отговаря по иска.

            Воден от изложеното, съдът

 

                                    О          П         Р          Е          Д          Е          Л         И          :

           

            ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ иска, предявен от Р.Я.П., ЕГН ********** съд. адрес ОЗ-Белене ЗПС против Прокуратурата на Република България за установяване на престъпно обстоятелство на осн. чл. 124, ал. 5 от ГПК, изразяващо се в издаване на  Постановление от 11. 12. 2013 г. за отказ да се образува досъдебно производство от РП Разград и  на Постановление от 17. 01. 14 г. ОП Разград, с което е потвърдено постановлението на РП Разград – престъпление по чл. 294, ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК, като процесуално недопустим.

            Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от връчването му на страните пред Варненския апелативен съд.

 

 

 

                                                                        СЪДИЯ:

 

НР