О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 

Разград

 
 


13.ІІІ.2014

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2014

 
                                                 съд                                                                                   

     13.ІІІ.

 

 закрито

 
На                                                                                                                                Година

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

    ЛАЗАР МИЧЕВ

 ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

 
                                                                                 ЧЛЕНОВЕ:                              

 

   Като разгледа докладваното от съдия Йончева          

2014

 

    №88

 

гражданско

 
       

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

         Производство по реда на чл. 432, ал.ГПК.  

         На производство пред ЧСИ Д.Д., с  рег.0762 и р-н на действие при РОС, по молба на взискател-„АГРОМАКСИНВЕСТ”ЕАД,ЕИК202615019,гр.Разград срещу ЕТ”БАТЕМБЕРГ-С.  С.”, ЕИК826017025гр.Разград е образувано изп.д.№711/2011г.

          За удовлетворяване на предявеното по делото вземане от 2 783,52лв.   срещу имуществото на длъжника са предприети действия на принудително изпълнене, включително и чрез насрочена в периода 6.І.- 6.ІІ.2014г. публична продан на притежавани от него недвижими имоти. По отношение на два от изнесените на публична  продан имоти, проданта е приключила с обявяване на явили се наддавачи за купувачи  и с издаване на постановления, съответно от 11.ІІ. и 12.ІІ.2014г., за възлагането им в собственост на  последните.

  На 18.ІІ.2014г. длъжникът в изпълнителното производство депозира  в канцеларията на ЧСИ Д.Драганов искане, именувано от него „жалба”. В титулна част на същата е посочил  като предмет на „обжалване” е Постановление от 11.ІІ.2014г. и Постановление от 12.ІІ.2014г. за възлагането на  процесните недвижими имоти.

      В обстоятелствена част на „жалбата” относимо на волеизявеното в петитум на същата, длъжникът е мотивирал искане за спиране на изпълнителното производство поради наличие на висящо по негова молба производство за обявяването му в несъстоятелност. Което навежда на визираните в чл. 229, ал.1, т.4 ГПК предпоставки за спиране на гражданско съдопроизводство, изходът от което се явява преюдициално обусловено от изхода по същество на друго такова.

        Приемайки, че е сезиран с жалба срещу предприети от него действия на принудително изпълнение, ЧСИ предприема действия по уведомяване на останалите участници в изп. производство и в срока на чл.436 ГПК е депозирал обяснения, с които обосновава законосъобразност на действията си по насочената срещу имуществото на длъжника публична продан. Респ. за неоснователност на „жалбата”.

     В отговор, депозиран в предоставен му за това срок, взискателят оспорва „жалбата” и инкорпорираното в нея  искане за спиране на изп. дело като неоснователни.

  Обобщавайки изложеното съдът намира, че в случая, длъжникът не го  сезира   с жалба по реда на чл. 435, ал.3 ГПК, а с искане за спиране на образуваното срещу него изпълнително производство.   Макар и именуван „жалба”, длъжникът не сезира съда с искане за отмяна на  незаконосъобразно предприети по отношение на имуществото му действия на принудително изпълнение, а декларира интерес от спиране на изпълнителното производство поради наличие на образуваното по негова молба гражданско производство за обявяването му в търговска несъстоятелност. В този смисъл волята му в петитум на искането е ясно изразена и сочи на относимост към изложените  обстоятелствената му част факти.

      Разгледано по същество, на релевираните с него предпоставки, искането за спиране е неоснователно.

         Спирането  на изпълнително производство по разпореждане на съд е възможно единствено и само в лимитативно посочените в разпоредбата на чл.432, т.1 ГПК случаи. Хипотезата на чл.229, ал.1, т.4 ГПК не е сред тях. Доколкото от приложените към искането доказателства се следва извод за висящо на производство пред ВнАпС т.д. за обявяването на длъжника в несъстоятелност, то същия разполага с възможността да поиска от сезирания с това производство съд обезпечаването му с налагане на предвидената в чл.397, т.3 ГПК мярка „спиране на изпълнението”.

         По изложените мотиви, съдът

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

                 ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на ЕТ”БАТЕМБЕРГ-С.С.”, ЕИК826017025гр.Разград, с искане за спиране на образуваното срещу него производство по  изп.д.№711/2013г. по описа на ЧСИ Д.Д., с рег.№762  р-н на действие при РОС при предпоставки на чл.229,ал.1, т.4 ГПК.

                Определението е окончателно и като непреграждащо хода на делото, не подлежи на обжалване.

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.