О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 04. 04. 2014г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на четвърти април през две хиляди и четиринадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:    Емил Стоев

                      Доротея Иванова

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. гр. д.   92 по описа за 2014 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от С.Н.П. *** против Определение № 551/ 27. 02. 2014 г. по гр. д. №  2013/ 13 г. по описа Разградския районен съд. Счита, че определението е незаконосъобразно и необосновано и моли да бъде отменено.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, а разгледана по същество се явява основателна.

Производството по делото е образувано въз основа на искова молба от С.Н.П. *** против Х.А.Е., А.К.М., А.И.А. и Ф.И.А.. Ищцата е предявил против ответниците ревандикационен иск за собственост на осн. чл. 108 от ЗС по отношение на недвижим имот – нива в м. „Корубостанлък” с площ от 17, 802 дка , трета категория, съставляваща имот № 5048-2 по плана за земеразделяне на с. Ясеновец. Към исковата молба е приложена скица на имот № 5048 по плана на землището на с. Ясеновец, издадена на 04. 04. 1997 г. Исковата молба е оставена без движение от съда, като нередовна и наред с другите дадени указания за отстраняване, е указано на ищцата да представи актуална скица на имота.След като на ищцата са били издадени поисканите съдебни удостоверения, същата е подала до районния съд заявление с вх. № 360/ 15. 01. 2014 г.  с приложена към него скица за имот № 005048 по плана на с. Ясеновец, издадена на 06. 01. 2014 г.  Съдът е разпоредил с резолюция, написана върху заявлението скицата да се приложи към дело и че останалите указания не са изпълнени. Ищцата е подала молба вх. № 729/ 27. 01. 14 г.  до съда, че Община Разград отказала да й издаде данъчна оценка на имота и е разпоредено да внесе държавна такса в размер на 50 лв. , като точната пазарна оценка ще бъде определена в хода на процеса чрез експертиза след отстраняване на другите нередовности. С молба вх. № 1258/ 12. 02. 14 г. ищцата е уведомила съда, че е изпълнила дадените й указания. С обжалваното определение съдът е приел, че ищцата не е изправила нередовността на исковата молба, като не е представила скица на процесния имот - този, който е индивидуализиран в исковата молба № 5048-2, която да е издадена през последните шест месеца преди завеждане на иска и да е оригинал, поради което на осн. чл. 129, ал. 4 във вр. с ал. 2 ГПК е прекратил производството по делото.

Въззивната инстанция приема, че обжалваното определение следва да бъде отменено. Ищцата е предявила ревандикационен иск за собственост по отношение на недвижим имот – нива, съставляваща имот № 5048-2 по плана за земеразделяне на с. Ясеновец.С оглед дадените указания от съда, след като исковата молба е оставена без движение, като нередовна, е представила скица на имот № 005048 по плана на с. Ясеновец, издадена на 06. 01. 2014 г.  Съдът е разпоредил скицата да се приложи към дело и че останалите указания не са изпълнени. От това разпореждане следва извод, че съда е приел дадените от него указания по отношение на представяне на актуална скица на процесния имот за изпълнени, а впоследствие с обжалваното определение е приел противното и е прекратил на това основание производството по делото. Следвало е съдът, ако не приема, че са изпълнени дадените от него указания по отношение на представената скица за процесния имот, издадена на 06. 01. 2014 г., да укаже на ищцата, че нередовността на исковата молба в това отношение не е отстранена, тъй като е налице противоречие между изложението в обстоятелствената част на исковата молба по отношение на индивидуализацията на имота и приложената от нея актуална скица.

  Въз основа на изложеното, обжалваното определение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, а делото да бъде върнато на РС Разград за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ Определение № 551/ 27. 02. 2014 г. по гр. д. № 2013/ 2013 г. по описа на Разградския районен съд, с което е прекратено производството по делото и ВРЪЩА делото на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

            Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

 

Председател:   

 

      Членове: 1.              

 

                      2.