ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                                                  гр.Разград , 14.04.2014 год.

                                        

                                            

Разградският окръжен съд в откритото  заседание на четиринадесети април  , две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                       Председател:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                               Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                               ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

При секретаря Н.Р. , като разгледа  докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА ч.в.гр.дело №96 по описа за 2014 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

                                Производството е по реда на чл.274 от ГПК.

                                Депозирана е  частна въззивна жалба от С.М.С. *** ,в качеството му на баща и законен представител на малолетната Н.С.М. ,двамата от  с.Гецово ,община Разград  против Определение №628 / 10.03.2014 год.,постановено по ч.гр.дело №365/2014 год. по описа на Разградски  РС , с което съдът е оставил без уважение молбата на жалбоподателя  за даване на разрешение за извършване на разпоредителна сделка-продажба на собствената на детето ¼ идеална част от недвижим имот ,нива,находяща се в землището на с.Карапелит,общ.Добрич ,м.”Икелничето” с площ от 6.670 дка. В жалбата се сочи , че определението  е неправилно..Прави се искане за  неговата отмяна и уважаване на молбата за даване на разрешение.Не се правят  доказателствени искания.

                                В съдебно заседание жалбоподателят С. се явява лично и поддържа подадената жалба.

За да се произнесе по същата ,РОС съобрази следното:

                                Жалбата е процесуално допустима , като подадена в срок от легитимирана страна в процеса.Разгледана по същество същата се явява и основателна.

                                С.М.С. *** е депозирал пред РРС молба с правно основание чл.130 от СК ,в качеството си на баща и законен представител на  малолетната си дъщеря Н.С.М. , р.на 14.11.2003 год. за даване на разрешение за извършване на разпоредителна сделка-продажба на собствената на детето ¼ идеална част от недвижим имот ,нива , находяща се в землището на с.Карапелит,общ.Добрич ,м.”Икелничето” с площ от 6.670 дка.,която идеална част детето е придобило в качеството си на наследник на своята майка Жана Петрова Стоянова ,б.ж.на гр.Разград.Пред РОС бащата-жалбоподател сочи , че сумата от продажбата ще бъде използвана от него за лечение на дъщеря му ,страдаща от аутизъм ,както и ,че детето не притежава в наследство от своята майка други имоти.Заявява също така ,че той не реализира други доходи ,освен тези като личен асистент на своята дъщеря.Представено е пред С и Становище по молбата от ДСП ,Разград , с което  не се  възразява против исканата продажба на съответната на детето идеална част.

РОС намира ,че в интерес на детето е да бъде дадено разрешение за продажбата на съответната идеална част от нивата , която притежава в наследство от своята майка ,като сумата ,получена от продажбата да бъде използвана за неговото лечение.В този смисъл РОС не споделя доводите на РС за отказ ,тъй като със същия се възпрепятства възможността и на другите съсобственици на вещта да се разпоредят със своите идеални части ,като необществено оправдано ще бъде да бъде продаден имота само в неговите ¾ идеални части.     

                                Воден от горното ,Разградският окръжен съд,

 

                                                                  ОПРЕДЕЛИ :

 

                                ОТМЕНЯВА Определение №628/10.03.2014 год. ,постановено по ч.гр.дело №365/2014 год.по описа на Разградски районен съд И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

                                ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ на  С.М.С. ,ЕГН-********** *** , в качеството му на баща и законен представител на  малолетната му дъщеря  Н.С.М. , ЕГН-********** год. да извърши  разпоредителна сделка-продажба на собствената на детето ¼ идеална част от поземлен  имот ,нива , находяща се в землището на с.Карапелит,общ.Добрич ,м.”Икелничето” с площ от 6.670 дка., с идентификатор №011196 ,при граници :имоти с  №№011195,011191, 011114,011127 и 011192.

                                Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                   

                                                                                   

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.

 

НР