ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр. Разград , 27.03.2014 год.

 

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и седми март , две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                       Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                              Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                              ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

като разгледа докладваното от съдията В. ДИМИТРОВА ч.в.гр. дело № 102 по описа за 2014 година и за да се произнесе взе предвид следното:

                       Производството е по чл. 278 от ГПК, във връзка с чл.121 от ГПК.

                       Депозирана е частна жалба от ЗАД „ОЗК-Застраховане”АД ,гр. София чрез пълномощник юрисконсулт М. , против Определение от 28.01.2014г. ,постановено по гр. дело № 1709/ 2013 год. по описа на  Разградски районен съд ,  с което е оставена без уважение молбата на ответника в производството ,сега частен жалбоподател за неподсъдност на делото на същия съд.Иска се  отмяна обжалваното Определение и да се постанови делото да се разгледа от Софийски районен съд.

                       Частната жалба е процесуално допустима.

                        Разгледана по същество, същата е неоснователна.

                       Съображенията за това са следните:

  

                       Ищцата К.К.К. *** е предявил иск по чл. 226 от КЗ срещу ЗАД „ОЗК-Застраховане”АД ,гр. София със седалище гр. София за заплащане на  сумата 5 000 лв., представляваща дължимо обезщетение за вреди ,причинени при ПТП от водач ,чието МПС е застраховано при ответника.

                       В срока за отговор ответника е възразил, че делото не е местно подсъдно на РС Разград.. Изложени са доводи, че ищцата  не може да бъде квалифицирана като потребител по смисъла на чл. 113 ГПК , а така също и предвид   легалната дефиниция дадена в § 13, т. 1 на ДР на Закона за защита на потребителите ,която следва да се тълкува стеснително

                       С атакуваното определение  РС Разград е оставил без уважение молбата на ответника  за прекратяване на съдебното производство по гр. дело № 1709/ 2013 год. по описа на съда и изпращането му по подсъдност на Районен съд – София.,приемайки в случая ,че  ищцата се явява  потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ДР на Закона за защита на потребителите, и че съгласно чл. 113 от ГПК Иск на потребител може да бъде предявен и по неговия настоящ или постоянен адрес, който в случая е гр.Разград и компетентен да разгледа делото е Разградски районен съд..

                       Въззивният съд намира обжалваното определение за правилно. Разпоредбата на чл. 113 от ГПК е приложима в случая, тъй като предявеният от К.  иск е именно иск на потребител във връзка дължимо й обезщетение при настъпило застрахователно събитие.В случая съгласно този текст местната подсъдност е определена по избор на ищеца, т.е. по неговия настоящ или постоянен адрес ,за който частният жалбоподател не спори ,че е в гр.Разград.

                           Неоснователни са доводите на частния жалбоподател за прекратяване на делото пред РС – Разград и изпращането му за разглеждане от  Софийски районен съд..

                          Ето защо, определението на РРС следва да бъде потвърдено, и делото върнато на същия за продължаване на съдопроизводствените действия.

                       Воден от горното, Разградският окръжен съд,

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

                          ПОТВЪРЖДАВА Определение от 28.01.2014 година постановено по гр. дело № 1709/ 2013 година по описа на Районен съд  Разград.

                         ВРЪЩА делото на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

                          Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                ЧЛЕНОВЕ: 1.                                 2.