О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                           Гр.Разград, 07. 04. 2014г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на седми април през две хиляди и четиринадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

    Членове:   Лазар Мичев

                       Валентина Димитрова

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. гр. д.    111 по описа за 2014г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 418, ал. 4 от ГПК

            Постъпила е частна жалба от „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК” АД гр. Варна против Разпореждане № 375/ 11. 02. 2014 г. по ч. гр. д. № 222/ 14 г. на РРС, в частта, в която е отказано издаване на заповед  за изпълнение и изпълнителен лист срещу Р.Р.Р.. В жалбата се излагат доводи, че разпореждането е необосновано и незаконосъобразно, тъй като Р.Р.Р., като поръчител се е задължил да отговаря за изпълнение на кредитното задължение по договора за кредит, като е приел отговорността му да не бъде ограничена със срок или условие за предявяване на иск за изпълнение срещу кредитополучателя.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок от надлежна страна, против акт, подлежащ на съдебен контрол по реда на въззивната проверка, а разгледана по същество се явява неоснователна.

Районният съд е уважил заявлението от „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК” АД гр. Варна за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по чл. 418, ал. 1 ГПК срещу З. Х.Х. за заплащане на сумата 5 024, 69 лв. главница, ведно със законната лихва от 10. 02. 14 г. до окончателното изплащане на сумата, сумата 181, 82 лв. възнаградителна договорна лихва за периода 30. 04. 12 г. до 20. 02. 13 г., сумата 859, 76 лв.  наказателна договорна лихва за периода 20. 02. 13 г. – 07. 02. 14 г. , както и сумата 121, 46 лв. разноски по делото. Със същото разпореждане е оставено без уважение искането на „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК” АД гр. Варна за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист срещу Р.Р.Р.. Към заявлението са приложени извлечение от счетоводната книга на „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК” АД гр. Варна за задължението по партидата на длъжника, Договор за кредит Експресо № 120303/ 04. 06. 09 г.  за предоставяне на потребителски кредит между „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК” АД гр. Варна и З.Х.Х., като длъжник и Р.Р.Р., подписал договор като поръчител. За да остави без уважение заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист срещу Р.Р., районния съд е приел, че заявлението е предявено след изтичане на шест месеца от настъпилата на посочената в извлечението от сметка дата на предсрочна изискуемост – 20. 02. 13 г. на дълга, към който момент поръчителя не е бил вече задължен, поради изтичане на преклузивния срок по чл. 147 от ЗЗД. Пред въззивната инстанция жалбоподателят излага довод, че в чл. 18, ал. 6 от договора за кредит, поръчителят е приел да остане задължен и след падежа на главното задължение, като отговорността му не е ограничена с никакъв срок или условие за предявяване на иск за изпълнение срещу кредитополучателя.

Въз основа на така изложеното, въззивната инстанция споделя изложения правен извод на районният съд. Необосновано е възражението на жалбоподателя, че разпореждането на районният съд е незаконосъобразно в обжалваната част. Изложените от жалбоподателя съображения, че отговорността на Р.Р., като поръчител по договора за кредит не е ограничена със срок и условие на осн. чл. 18, ал. 6 от с. договор са неправилни. Според чл. 147, ал. 1 ЗЗД поръчителят не остава задължен към кредитора за изплащане на главния дълг безусловно и безконечно, а само при условие, че кредиторът е предявил иск против длъжника в срок от шест месеца от падежа на главното задължение. Ако кредиторът не е предявил иск в този срок против длъжника, се погасява не само правото му на иск против поръчителя, но се погасява и самото му субективно право. Срокът по чл. 147, ал. 1 ЗЗД има характер от процесуално естество, а процесуалните срокове са преклузивни. Както е прието в задължителната съдебна практика, преклузивните  срокове текат по отношение на всички, не могат да бъдат спирани или прекъсвани и се прилагат служебно от съда, който е длъжен да следи за спазването им. Юридическата същност на плеклузивните срокове е, че изтичането им заличава определени права, до които се отнася. От този момент се погасяват правата, обусловени от спазването им, тези права престават да съществуват. Последицата от тяхното пропускане е погасяване на правата, обусловени от спазването им. Следва да се съобрази, че в разпоредбата на чл. 147, ал. 1 от ЗЗД законодателят е заложил принципа за освобождаване на поръчителите от отговорност, поради бездействие на кредитора спрямо длъжника през определен от закона период от време, след изтичането на който, бездействието на кредитора води до преклудиране задълженията на поръчителите. Въз основа на това, съдът приема, че клаузата, съдържаща се в чл. 18, ал. 6 от процесния договор за кредит в която е уговорено, че отговорността на поръчителя не е ограничена с никакъв срок или условие за предявяване на иск за изпълнение срещу кредитополучателя след изтичане на падежа на главното задължение, противоречи на закона и на осн. чл. 26, ал. 1 от ЗЗД е нищожна. Предсрочната изискуемост на дълга е настъпила, според представеното извлечение от сметка на длъжника на 20. 02. 2013 г. , а заявлението за издаване на заповед за изпълнение е предявено на 10. 02. 2014 г. и към този момент отговорността на поръчителя е била преклудирана.

С оглед на това  и разпореждането на районният съд в частта, в която е оставено без уважение заявлението, като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане № 375/ 11. 02. 2014 г. по ч. гр. д. № 222/ 14 г. по описа на РС Разград, в частта, в която е отказано издаване на заповед  за изпълнение и изпълнителен лист срещу Р.Р.Р., ЕГН ********** в полза на „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК” АД гр. Варна.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателя пред ВКС.

 

 

Председател:          

 

 

Членове: 1.

 

 

                 2.