ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                  / 20.05.2014 година                       

Град Разград

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД

На двадесети май , две хиляди и четиринадесета година

В закрито заседание в следния състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:   ЛАЗАР МИЧЕВ

                     ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА  

                     Като разгледа докладваното от съдията В. Димитрова в.ч. гр.д.№151 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по чл. 274 и сл. от ГПК.

         Подадена е частна жалба от М.М.,гражданин на Р.Турция ,чрез пълномощника му  адв.Д.Ц. от АК-Разград против  Определение № 81 / 20.03.2014 г., постановено по гр. дело № 96 / 2014 г. по описа на РС – Кубрат , с което съдът е прекратил производството по същото , поради недопустимост на предявеният иск. В жалбата се сочи, че определението е неправилно и незаконосъобразно, като се прави искане  за неговата отмяна и връщане на делото на РС за продължаване неа съдопроизводствените сдействия.

         Частната жалба е процесуално допустима,  разгледана по същество се явява и основателна, по следните съображения.

         Ищеца ,гражданин на Р.Турция ,със статут на  постоянно пребиваващ чужденец в Р.България сезирал Кубратски районен съд с искова молба, в която посочил, че предявява иск по чл. 19, ал. 1 от ЗГР против Община Кубрат.Видно обаче от петитума на исковата молба , съдът е сезиран с искане да допусне поправка във фамилното име на молителя ,не изобщо ,а в акта за раждане ,съставен на същия в Кметство с.Каменово.

         При тези фактически констатации РОС направи следните правни изводи: Обжалваното определение е неправилно и незаконосъобразно, поради което следва да бъде отменено.Както бе посочено по-горе ,видно от петитума на исковата молба пред РС Кубрат е предявен не иск с правно основание чл.19,ал.1 от ЗГР , а молба в охранително производство по чл.547  във вр.с чл.542 от ГПК.След отмяна на прекратителното определение делото следва да бъде върнато на първостепенния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

                  Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯВА Определение №81/20.03.2014 год.,постановено по гр.дело №96/2014 год. по описа на Кубратски РС , с което производството по същото е било прекратено.

ВРЪЩА делото на Кубратски районен съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението   е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.                     2.