О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е :

 

27.VІ.2014

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                              Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

27.VІ.

 

2014

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

 ЛАЗАР МИЧЕВ

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 
                                                                                                   Председател

                                                                                        Членове:

                                                   

  

2014

 

 ч.  гр.

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

       188

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година..

съобрази следното:

            Производството е образувано по реда на чл. 122 от ГПК по повдигнат спор за подсъдност от РРС  по  повод изпратеното  му за разглеждане от ЯРС гр.д № 1430/2014г.у по опис на последния.

 Разградски окръжен окръжен съд, като прецени че съобразно нормата на чл. 122, изр. 2 ГПК е компетентен да се произнесе по спора за подсъдност  и като съобрази данните по делото, прие следното:  

По искова молба, подадена от    „УНИКА”АД,ЕИК040451865 против Т.С.И.,***, Разградска обл., на 14.V.2014г на производство пред ЯРС е образувано гр.д.№1430/2014г.  Искът е предявен по реда на чл.422 ГПК, за  установяване на вземане в размер на 213,16лв. , за което ищецът се е снабдил със заповед за изпълнение и което, в образуваното по реда на чл.410 ГПК производство по ч.гр.д.№3107/2013г. на ЯРС, е било оспорено от ответника в срока на чл.414ГПК.

След постъпването на исковата молба и образуването на делото, без да е развита процедура по чл. 131 от ГПК, със свое   Определение №1101/19.V.2014г. ЯРС  прекратява  производството по делото.  Позовавайки се  на указания  в реквизит на исковата молба  адрес на ответника, намиращ се в региона на РРС, ЯРС се десезира от разглеждането на делото и     изпраща  същото по подсъдност на РРС. 

 С Определение № 1656/19.VІ.2014г., постановено по образуваното му на производство гр.д.№1056/2014г, РРС  отказва  да разгледа делото и повдига препирня за подсъдността му с мотив, че  се касае за местна подсъдност и че по см. на чл.119ГПК, възражение за определената му от ищеца подсъдност,    може да се прави само от ответника по реда и в срока на чл.131 ГПК.

Настоящият състав намира, че следва да бъдат споделени доводите на РРС. В случая сме при хипотезата на чл. 119, ал. 3 във връзка с чл. 105 от ГПК, което като правило, регламентиращо общата местна подсъдност, определя за компетентен съда по постоянния адрес или седалището на ответника. Дори и искът да е предявен пред съд, който не е съответен на актуалния адрес на ответника, възражение за неподсъдност може да прави само ответника и то най-късно в срока за отговор на исковата молба/чл. 119, ал. 3 от ГПК/. Предметът на въведения с исковата молба спор не попада в хипотезите на чл. 119, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, само при които съдът разполага с правомощието служебно да повдига въпроса за подсъдността на делото. Тъй като по делото пред ЯРС няма данни за проведена процедура по чл. 131 от ГПК, както и изобщо за направено от ответника възражение за неподсъдност, правилно РРС е приел, че не е компетентен да разгледа спора, тъй като на този етап няма основания за промяна на подсъдността му, с оглед правилата на чл. 105 от ГПК и независимо кой е действителният адрес на ответното дружество.

Мотивиран по гореизложения начин, РОС

ОПРЕДЕЛИ:

 

 КОМПЕТЕНТЕН да разгледа делото е ЯРС.

ИЗПРАЩА делото на ЯРС за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението подлежи на обжалване пред ВКС с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                  2.