ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

гр. Разград  24.06.2014 г.

 

 

Разградски окръжен съд на двадесет четвърти юни две хиляди и четиринадесета година в закрито заседание в състав :

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

ч. гр. дело № 190 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Делото е образувано по повод постъпила молба за признаване и допускане на изпълнение на съдебно решение за издръжка, постановено от съд в Република Австрия и за издаване на изпълнителен лист въз основата на Регламент (ЕО) № 4/2009 г. на Съвета относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничеството по въпроси, свързани със задължения за издръжка.

         От представеното решение се установява, че И.И., роден на *** г. е осъден за издръжка на детето си Т.И., родено на *** г. от брака му с Д. И.. В решението е посочено, че ответника И.И. е уведомен за съдържанието на заявлението и последствията от пропускане на срока, като връчването на писмения документ е удостоверено чрез оставяне на съхранение в пощенската служба съгласно адресната регистрация. В молбата, подадена от Т.И., чрез адв. Р. Р., се сочи, че  И.И. по неофициални данни е с настоящ адрес в гр. Исперих, ул. “ Христо Ботев “ № 25, ет. 3, ап. 8. В резултат на извършена служебна справка по реда на Наредба № 14/18.11.2009 г. съдът констатира, че И.И. е с настоящ адрес в Р Австрия и постоянен адрес в гр. Бургас Секция 181 ж.к. “ Изгрев “ № 39, вх. 12, ет. 1, ап. 1, считано от 08.08.2000 г. Няма данни лицето да пребивава на територията на обл. Разград.

         При това положение Разградския окръжен съд приема, че не е компетентен да се произнесе по молбата. Съгласно чл. 627б и чл. 627в ГПК молбата по Регламент (ЕО) № 4/2009 се подава до окръжния съд по постоянния адрес на длъжника или по местоизпълнението. Не са налице, следователно, предпоставки, които да обуславят компетентност на Разградски окръжен съд. Регламент (ЕО) № 4/2009 не урежда случаи на неправилно определена местна подсъдност измежду компетентните по род национални съдилища, поради което съдът приема, че този процесуален въпрос следва да се уреди от националното законодателство.

         Ето защо и на основание чл. 118 ГПК и чл. 627в, ал. 1 ГПК вр. Регламент (ЕО) № 4/2009 делото следва да се прекрати пред Окръжен съд Разград и да се изпрати на компетентния Бургаски окръжен съд.

         Възражение относно подсъдността от страна на длъжника /ответника/ не се изисква поради едностранния характер на производството на този етап.

         Воден от горното Разградският окръжен съд

ОПРЕДЕЛИ:

         ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр.д. № 190 / 2014 г. по описа на ОС-Разград.

 ИЗПРАЩА делото по подсъдност на ОС-Бургас.

         Определението може да се обжалва от молителя пред Варненски апелативен съд с частна жалба в едноседмичен срок от връчването.

                                                                                                          Съдия: