О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

29.10.2014 г.

Година 2014

Град Разград

 

Разградски окръжен съд

 

на двадесет и девети октомври

2014 г.

в закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:ЛАЗАР МИЧЕВ

                                ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр. дело №216 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 463 ГПК – по жалба против действията на съдебния изпълнител по изпълнително дело №596/2012 г.-разпределение на събрана сума по чл. 460 ГПК.

Депозирана е жалба от „Инвестбанк””АД гр.София, ,подадена чрез пълномощник юрисконсулт Ц.С. –П.  против действията на ЧСИ Д. Д.Д.,рег.№762,с район на действие Разградски ОС по изпълнително дело №110/2014 год. по описа на същия ЧСИ – разпределение на събрани суми, постъпили от запор върху сметки на длъжника , предявено на жалбоподателя на 20.06.2014 г.Сочи се ,че атакуваното разпределение  е неправилно и незаконосъобразно , тъй като ЧСИ не е зачел привилегията на банката в качеството й на заложен кредитор по реда на чл.136,ал.1,т.3 от ЗЗД и неправилно е разпределил постъпилата сума в порза на ТД на НАП офис Разград.

Моли съда да бъде отменено разпределението на събрани суми по изпълнителното дело и съдът да извърши заместващо разпределение като сумата 12 026.91 лв.бъде разпределена на жалбоподателя в качеството му на заложен кредитор.

ЧСИ е депозирал обяснения , а  взискателят в изпълнителното производство възражение.

Съдът,след преценка на събраните доказателства,намери за установено следното:

Изпълнително дело №110/2014 г.по описа на ЧСИ Д. е  образувано по молба на „Енерго-Про Продажби” АД гр.Варна въз основа на изпълнителни листи ,издаден в полза на дружеството по ч.гр.д. №44/2014 г.по описа на Кубратски РС срещу длъжник „Меден кладенец”ЕООД ,гр.Кубрат за съответни главница ,лихви и  разноски  , като главницата произтича от потребена ,но незаплатена  от дружеството-длъжник ел.енергия за периода 27.07.2013 год.-20.01.2014 год.

По делото е присъединен като взискател и НАП.Установява се също така ,че в качеството му на трето-задължено лице до настоящия жалбоподател ЧСИ е изпратил запорно съобщение.След получаване на същото банката е уведомила съдебния изпълнител  ,че същата е кредитор с особен залог ,учреден в нейна полза от длъжника.

Представени са с жалбата , а и от справката в Централен регистър на особените залози е видно ,че  между банката и дружеството длъжник са сключени и съответно вписани в Регистъра договори за парично вземане ,обезпечени със заложено имущество по чл.4,ал.1,т.3 от ЗОЗ –съвкупност от вземания-парично вземане на длъжника от договори с юридически лица за продажба на услуги и такова вземане от продажба на услуги на физически лица.  

По изпълнителното дело в периода 29.04.-04.06.2014 г. от запора на банковите сметки на длъжника в ,разкрити в „Инвестбанк”АД е събрана обща сума в размер на 12 155.81 лв. С протокол от 05.06.2014 г. съдебния изпълнител извършил разпределение на събрание суми по изпълнителното дело,като на 20.06.2014 г. го предявил  на жалбоподателя. Жалбата е депозирана  на 26.06.2014 год. в срока по чл. 462, ал.2 ГПК.

Видно от протокола за разпределение ЧСИ е разпределил събраната сума съответно за такси  на ЧСИ и в полза на НАП.

Въз основа на изложеното по-горе от фактическа страна РОС направи следните правни изводи:

 Настоящият жалбоподател не е измежду лицата легитимирани да обжалват разпределението от 05.06.2014 г., каквито са длъжникът и взискателите по изпълнителното дело.РОС счита също така ,че не е необходимо  да има нарочен акт на съдебния изпълнител за присъединяването на  заложния кредитор по ЗОЗ по съответно изпълнително дело.Договорите на които същият се позовава  са вписани в ЦР на особените залози  ,но в случая не е изпълнено изискването на  чл. 32, ал.5 от ЗОЗ ,според която заложният кредитор, за да се ползва от възможността да се присъедини към висящо индивидуално изпълнение по общия ред следва да удостовери, че е вписал и пристъпването към изпълнение чрез вписване в регистъра по реда на  чл. 32, ал.3 от ЗОЗ.

Ето защо РОС приема ,че  не е сезиран от взискател, т.е. от надлежна страна имаща право на жалба против разпределението на ЧСИ от 05.06.2014 год.,поради което подадената жалба следва да бъде оставена без разглеждане.

Воден от изложеното , Разградският окръжен съд ,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата ,подадена от „Инвестбанк””АД гр.София, чрез пълномощник юрисконсулт Ц. С.-П. против действията на ЧСИ Д. Д.Д. , рег.№762,с район на действие Разградски ОС по изпълнително дело №110/2014 год. по описа на същия ЧСИ – разпределение на събрани суми, постъпили от запор върху сметки на длъжника , извършено на 05.06.2014 г.

 Определението може да се обжалва с частна жалба пред Варненски АС в 1-седмичен срок от връчване му на жалбоподателя.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  ЧЛЕНОВЕ: 1.             2.