О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

25.07.2014 г

Година 2014

Град Разград

Разградски окръжен съд

на двадесет и пети юли

2014 г.

в закрито съдебно заседание в следния състав:   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:1. ЛАЗАР МИЧЕВ

                                2. ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

като разгледа докладваното от съдия ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА в.гр.дело №217 по описа за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 435 ГПК.

Постъпила е жалба вх. № 3050 / 23.07.2014 г., подадена от Е.М.Б. *** срещу действията на ЧСИ Д. Д. , рег.№762 при КЧСИ ,с район на действие  Разградски ОС по изпълнително дело №179/2007 год. по описа на същия ЧСИ , а именно отказа му да прекрати изпълнителното производство по отношение на жалбоподателката-длъжник по същото , обективиран в Постановление от 15.05.2014 год.Навеждат се  оплаквания за незаконосъобразност на атакувания отказ за прекратяване и се иска неговата отмяна.

Взискателят по изп.дело „ОТП Факторинг България”ЕАД,гр.София е депозирал становище за недопустимост , съответно неоснователност на жалбата и моли същата да бъде оставена без уважение.

         По делото е депозирано и обяснение от ЧСИ Д. Д. , в което същия сочи, че не намира извършените и атакувани действия за законосъобразни.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на приложените по делото доказателства, констатира следното:

         Жалбата е се явява недопустима по следните съображения:

 Видно от представеното по делото копие  на изпълнително дело № 179 / 2007 г.,  същото е образувано на 18.04.2007 год.по молба на първоначалния взискател „Банка ДСК””ЕАД гр.София срещу  общо пет длъжници физически лица ,едно от които е и жалбоподателката въз основа  в полза на банката изпълнителен лист по ч.гр.дело №296/2007 год. по описа на Разградски РС за вземане в размер на  13 697.22 лв. главница ,190.80 лева лихви ,съответно разноски по делото ,дължими по договор за кредит за текущо потребление ,по който Б. е поръчител.Като способ за изпълнение взискателя е посочил запор на банкови сметки и трудови възнаграждения на  на длъжниците.

Извършвани са по делото различни действия от ЧСИ в т.ч. изпратени покани за доброволно изпълнение и запори на трудовите възнаграждения на длъжниците.

На 24.09.2013 год. между „Банка ДСК”ЕАД и настоящия взискател „ОТП Факторинг България”ЕАД бил сключен договор за цесия по отношение на вземания на банката  по потребителски кредити ,които не са били погасявани надлежно, в т.ч. и вземането по което е поръчител Б..

Новият взискател е бил конституиран като такъв по изп.дело на 01.04.2014 год.На жалбоподателката е изпратено съобщение за цесията,същата не е открита на адреса  по делото и е залепено уведомление.

Същата е депозирала пред на  28.04.2014 год.ЧСИ молба за прекратяване на изпълнителното производство по отношение на нея ,предвид на това ,че не била уведомена от предишния кредитор за цесията.С атакуваното постановление ЧСИ отказал да прекрати производството по отношение на Б..

Като длъжник в изпълнителното производство Е.Б.  има право да обжалва действията на съдебния изпълнител ,но това не са всички действия.Съгласно разпоредбата на чл.435 , ал.2 от  ГПК длъжникът може да обжалва постановлението за глоба и насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението, както и постановлението за разноските.Алинея 3 на същия тест предвижда също така ,че той може да обжалва постановлението за възлагане , поради това, че наддаването при публичната продан не е извършено надлежно или имуществото не е възложено по най-високата предложена цена.

Безспорно отказът на ЧСИ да прекрати изпълнителното производство не е измежду тези действия ,като следва да се отбележи ,че в случая не са налице и предпоставките ,визирани в чл.433 от ГПК за прекратяване на изпълнителното производство по отношение на жалбоподателката.Последната би могла да защити правата си по изпълнението с иск по чл.439 от ГПК ,но не и с подаването на настоящата жалба ,която  като недопустима следва да бъде оставена без разглеждане , а производството по делото прекратено.

Ето защо жалбата следва да бъде оставена без разглеждане , а производството по делото прекратено.  

         Водим от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата, подадена от Е.М.Б. *** срещу действията на ЧСИ Д. Д. , рег.№762 при КЧСИ ,с район на действие  Разградски ОС по изпълнително дело №179/2007 год. по описа на същия ЧСИ , а именно отказа му да прекрати изпълнителното производство по отношение на жалбоподателката-длъжник по същото , обективиран в Постановление от 15.05.2014 год.

ПРЕКРАТЯВА  производството по делото.

         Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му пред Варненския апелативен съд.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ:  1.                          2.