ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                              /21.10.2014г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и първи октомври, две хиляди и четиринадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ЛАЗАР МИЧЕВ

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

Въззивно частно гражданско дело № 225 по описа за 2014 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.419 ГПК.

Постъпили са частни жалби от „Лудогорие”ООД гр.Разград, представляван от управителя Б.С. и от Б.С. в негово лично качество, против Разпореждане от 9.06.2014г., постановено по гр.д. № 1003 / 2014г. по описа на Районен съд Разград, с което е допуснато незабавно изпълнение против двамата жалбоподатели за заплащане в условията на солидарност на парични задължения, произтичащи от твърдяна предсрочна изискуемост по договор за банков кредит. В жалбите излагат твърдения относно неправилност и незаконосъобразност на атакувания съдебен акт, тъй като представеното извлечение от счетоводни книги на банката не е редовно от външна страна, както и че липсват уведомления, с които банката е превърнала кредита в предсрочно изискуем. Допълнително жалбоподателят Б.С. е навел възражение, че е поръчител по кредита и в този смисъл неговата отговорност е отпаднала по аргумент от противното на чл.147, ЗЗД поради непредявяване на иск против главния длъжник в шестмесечен срок от настъпване на падежа.

В срока по чл.276 ал.1 ГПК заявителят „Райфайзенбанк (България)”ЕАД, е депозирал писмен отговор, в който изразява становище за неоснователност на жалбите. Моли да бъдат приети като доказателства две уведомления, изпратени до жалбоподателите, за обявяване на кредита за предсрочно изискуем.

Съдът, след преценка на събраните доказателства и изложените в частната жалба твърдения, констатира от фактическа страна следното: Постъпило е заявление от „Райфайзенбанк (България)”ЕАД за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по чл.418 във вр. с чл.417 т. 2 ГПК, срещу „Лудогорие”ООД и Б.С., за заплащане в полза на заявителя на главница в размер на 65 242 евро по неизпълнено задължение по договор № 58214 / 22.07.2008г. за банков кредит и анекси към него, изискуема редовна лихва в размер на 1441,09 евро за периода 16.12.2013 – 21.04.2014г., изискуема наказателна лихва в размер на 1647,50 евро за периода 15.01.2014 – 4.06.2014г. и законна лихва за забава от датата на подаване на заявлението до окончателно изплащане на вземането.

Заявителят е приложил извлечение от счетоводни книги, в което са отразени параметрите на кредитния лимит, датата на неговото усвояване, последното плащане, падежите на неплатените месечни погасителни вноски, дата на настъпване на автоматична предсрочна изискуемост, както и размера на изискуемата главница и лихви.  Към заявлението е приложен договорът за потребителски кредит с краен срок за погасяване 15.07.2018г.

При така установената фактическа обстановка, от правна страна съдът приема, че частната жалба е основателна. Съгласно чл.417 т.2 ГПК, заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение, когато вземането се основава на извлечение от счетоводни книги, с което се установява вземане на банка. Представеното извлечение от счетоводните книги на банката – заявител съдържа всички реквизити, необходими за установяване на конкретния договор за кредит: страни; размер, издължаване на получения кредит до момента на подаване на заявлението; неплатени вноски. Съдът приема, че представеното извлечение от счетоводни книги е редовно от външна страна и не споделя направените в жалбите възражения в обратния смисъл. Също така, неоснователно е възражението на Б.С. по приложението на чл.147 ЗЗД, тъй като той е съдлъжник, а не поръчител.

За да се приеме наличието на предсрочна изискуемост на цялото задължение по банков кредит, необходимо условие за издаване на заповед за незабавно изпълнение е наличието на отправено изрично изявление от кредитора до длъжника, с което да упражни правото си да направи кредита предсрочно изискуем, съгласно указанията, дадени в ТР № 4 / 18.06.2014г. на ВКС, ОСГТК. При подаване на заявлението банката не е представила такива уведомления до длъжниците. Към отговора на въззивните жалби кредиторът моли да бъдат приети като доказателства две уведомления. Предвид ограничението на чл.266 в.в. с чл.278 ал.4 ГПК, обаче, не е допустимо приемането и съответно анализирането на новопредставените доказателства от въззивната инстанция. От една страна, за заявителя не е съществувала никаква пречка същите да бъдат представени още с депозиране на заявлението пред районния съд. От друга страна, представянето им едва с отговора на въззивните жалби лишава от възможност жалбоподателите да се запознаят с тяхното съдържание и да вземат становище. Допускането им на този етап от производството и анализа им в настоящия съдебен акт, който, освен другото, се явява и окончателен, съгласно т.8 от цитираното по-горе тълкувателно решение, ще доведе до неравенство в правните средства, с които двете страни разполагат (въззивният процес в случая е двустранен, за разлика от първоинстанционния) и с това – до нарушаване на правото на справедлив процес. На последно място, за заявителя не съществува никаква пречке отново да предяви вземането си с прилагане на уведомленията, за които излага твърдение, че е изпратил до длъжниците.   

Разпореждането на РРС следва да бъде отменено като незаконосъобразно, а вместо него следва да бъде постановено друго, с което заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение бъде отменено, а издадените заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист – обезсилени.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ Разпореждане от 9.06.2014г., постановено по гр.д. № 1003 / 2014г. по описа на Районен съд Разград, с което е допуснато незабавно изпълнение и е постановено издаването на изпълнителен лист в полза на „Райфайзенбанк (България)”ЕАД против „Лудогорие”ООД и Б.Н.С., като вместо това постановява:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ заявлението на „Райфайзенбанк (България)”ЕАД, с която е поискал издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист против „Лудогорие”ООД и Б.Н.С. за солидарното им осъждане да заплатят в полза на заявителя на главница в размер на 65 242 евро по неизпълнено задължение по договор № 58214 / 22.07.2008г. за банков кредит и анекси към него, изискуема редовна лихва в размер на 1441,09 евро за периода 16.12.2013 – 21.04.2014г., изискуема наказателна лихва в размер на 1647,50 евро за периода 15.01.2014 – 4.06.2014г., законна лихва за забава от датата на подаване на заявлението до окончателно изплащане на вземането, сумата 2 672,81лв., представляваща направени деловодни разноски пред районния съд и сумата 2 534,65лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение, като неоснователно.

ОБЕЗСИЛВА издадените Заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, с които Лудогорие”ООД и Б.Н.С. са осъдени да заплатят на „Райфайзенбанк (България)”ЕАД главница в размер на 65 242 евро по неизпълнено задължение по договор № 58214 / 22.07.2008г. за банков кредит и анекси към него, изискуема редовна лихва в размер на 1441,09 евро за периода 16.12.2013 – 21.04.2014г., изискуема наказателна лихва в размер на 1647,50 евро за периода 15.01.2014 – 4.06.2014г., законна лихва за забава от датата на подаване на заявлението до окончателно изплащане на вземането, сумата 2 672,81лв., представляваща направени деловодни разноски пред районния съд и сумата 2 534,65лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение.

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    

 

 

         ЧЛЕНОВЕ: 1.                            

 

 

                             2.