ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

Номер                                18.11.2014                                    Град Разград

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН  СЪД             Гражданско отделение                                                                                    

На 18.11.2014 година В ЗАКРИТОТО съдебно заседание в следния състав:

 

        Председател: РАЯ ЙОНЧЕВА

    Членове: ЛАЗАР МИЧЕВ

                  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА

Ч.ГР. дело №303 по описа за  2014 година , за да се произнесе взе предвид следното:

       

        Депозирана е частна жалба  от С.Г. *** , подадена чрез повереника й адв.Е. П. от АК гр.Варна против Определение ,постановено в съдебно заседание на 16.10.2014 год.,по гр.дело №602/2014 год. по описа на Исперихски с което съдът е прекратил производството по делото ,поради  направено от настоящата жалбоподателка възражение за неподсъдност на делото пред този съд и е изпратил същото по подсъдност на РС Дулово.В мотивите към определението съдът е изложил съображения ,че направеното от страна на С. Е. възражение за идентичност на споровете по гр.дело №602/2014 г.по описа на ИРС/ и гр.дело №347/2014 г.по описа на РС Дулово е неоснователно и е отказал да прекрати образуваното пред него гр.дело №602/2014 г. 

        В жалбата се сочи ,че определението е неправилно , прави се искане за неговата отмяна  и постановяване на друго с което въззивния съд да прекрати производството по гр.дело №602/2014 год. по описа на ИРС на осн.чл.126,ал.1 от ГПК.

Другата страна в производството пред ИРС З.З.И. *** ,чрез повереника си адв.Е. К.от АК-Силистра е  депозирал писмен отговор на частната жалба в който счита същата за неоснователна.

          Разградският окръжен съд  за да се произнесе взе предвид следното:

          Жалбата е процесуално недопустима , поради което следва да бъде оставена без разглеждане.

Разградският окръжен съд счита , че обжалваното определение на първоинстанционния съд, с което е оставено без уважение искането за прекратяване на производството по делото на основание чл. 126, ал. 1 ГПК не подлежи на инстанционен контрол.

Съгласно чл. 274, ал. 1 ГПК на обжалване подлежат определенията, с които се прегражда по-нататъшното развитие на делото, както и определенията, изрично посочени в закона. Определението, с което се оставя без уважение искане за прекратяване на производството по делото не подлежи на отделно обжалване. Въпросът за допустимостта на постановения съдебен акт се проверява в производството по жалба срещу решението по съществото на делото. Жалбата против определение, което не подлежи на обжалване не подлежи на разглеждане като недопустима, ,поради което настоящото производство следва да бъде прекратено.

Воден от изложеното , Разградският окръжен съд,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба , подадена  от С.Г. *** ,чрез повереника й адв.Е.П. от АК гр.Варна срещу Определение , постановено в съдебно заседание на 16.10.2014 год.,по гр.дело №602/2014 год. по описа на Исперихски с което съдът е прекратил производството по делото ,поради  направено от ответницата С. Е. възражение за неподсъдност на делото пред този съд и е изпратил същото по подсъдност на РС Дулово ,като не е приел за основателно искането на същата за прекратяване на гр.дело №602/2014 г.по описа на ИРС на осн.чл.126,ал.1 от ГПК.

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО ПО НАСТОЯЩОТО ДЕЛО.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО   за прекратяване  подлежи на обжалване в 1-седмичен срок от връчването му на страните пред ВКС.

                    

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                               ЧЛЕНОВЕ :1.

 

 

                                                                             2.