О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 25. 11. 2014г.

 

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и пети ноември през две хиляди и четиринадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Лазар Мичев

                    Валентина Димитрова

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. гр. д.   306 по описа за 2014 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от Р.Я.П. против Определение от 13. 10. 2014 г. по гр. д. №  260/ 14 г. по описа Разградския районен съд, с което е оставено без уважение искането му за спиране на производството по делото и изпращане на материалите на РРП за произнасяне на осн. чл. 229, ал. 1, т. 5 от ГПК. Жалбоподателят счита, че определението е незаконосъобразно и необосновано и моли да бъде отменено.

Въззиваемата страна Прокуратурата на Р България не е заявила становище по жалбата.

            Производството по делото пред районния съд е образувано въз основа на искова молба от Р.Я.П. против Прокуратурата на РБългария за заплащане на обезщетение в размер на 20 000 лева за причинени неимуществени вреди от бездействие на ответника. В проведеното по делото открито с. з. на 13. 10. 2014 г.  ищецът е поискал производството по делото да спряно и материалите по делото да бъдат изпратени на компетентните органи да бъде установено налице ли е виновно поведение на представители на прокуратурата. С обжалваното определение районният съд е оставил без уважение искането за спиране на производството.

Въз основа на така изложеното, Разградският окръжен съд в настоящия състав приема, че частната жалба е процесуално недопустима. Съгласно чл. 274, ал. 1, т. 1 и т. 2 ГПК, срещу определенията на съда могат да бъдат подавани частни жалби, когато определението прегражда по-нататъшното развитие на делото и в случаите, изрично посочени в закона. В настоящия случай се обжалва определение на Разградския районен съд, с което е оставена без уважение молбата на ищеца за спиране на исковото производство и делото да се изпрати на прокуратурата за проверка за наличие на престъпни обстоятелства. Атакуваното определение не подлежи на обжалване, тъй като не е от категорията на предвидените в посочената разпоредба. Правилността на това определение не подлежи на самостоятелна проверка, а действията на първоинстанционния съд и необходимостта от прокурорска проверка се проверяват във въззивното производство по обжалване на първоинстанционното решение. Липсата или наличието на указание дали определението подлежи на обжалване не го прави обжалваемо, тъй като обжалваемостта на един съдебен акт произтича от закона, поради което е без значение посоченото в същото определение указание на РРС, че определението подлежи на обжалване пред РОС.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

            ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба от Р.Я.П. против Определение от 13. 10. 2014 г. по гр. д. №  260/ 14 г. по описа Разградския районен съд, с което е оставено без уважение искането му за спиране на производството по делото и изпращане на материалите на РРП за произнасяне на осн. чл. 229, ал. 1, т. 5 ГПК.

            Прекратява производството по в. ч. гр. д. № 306/ 2014 г. по описа на ОС Разград.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

      Членове: 1.              

 

                      2.