Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

 

№…

 

Разград

 
 


28.ІІІ.2014г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2014

 
                                                 съд                                                                                   

28.ІІІ.

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

   

2014

 

    №107

 

Частно гр. 

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл. 622 и следващите от ГПК във връзка с    Регламент (ЕО) № 4/2009 г.).

Образувано е по молба на  Министерството на правосъдието на Република Б., входирано в регистратурата на СГС под  № 70556/12.06.2013 г. , в качеството му на Централен орган по Регламент (ЕО) № 4/2009 г.,  за признаване и допускане на изпълнение и декларация за изпълняемост на чешко съдебно решение, постановено на  10.ІХ.1996 г. от  Окръжен съд-Бърно, влязло в сила на 11.ХІ.1996 г., относно детето Я.Р., родено на 9.V.1995г. от брачното съжителство на чешката гражданка Б.Р., по баща Ж. и българският гражданин Д.Л.Р..

 С посоченото решение, Окръжен съд Бърно разтрогва брака, сключен между родителите на детето на 10.ХІІ.1994г. пред Общински съвет-Стршелчице, и одобрява постигнатото между тях споразумение, по силата на което: Родителските права върху роденото от брака малолетно дете се възлагат върху майката, ищец по делото, а по отношение на бащата Д.Р., ответник по делото, е постановено осъждането му с дължима към детето ежемесечна издръжка в размер на 1 500 крони, платима до всяко 15-то число на дадения месец, считано от влизане в сила на решението за прекратяването на брака.  

В искането се сочи, че   според актуални данни в НАИФ-НРБЛД , удостоверени с приложено към същото писмо рег.№ДС 3059/19.ІІ.2014г., задълженият с издръжката родител е с регистриран постоянен и настоящ адрес в Р България, гр.Кубрат, ул. „Огоста” №15. Обстоятелство, определящо по см. на чл.622 ТЗ подсъдността на производството пред  РОС като  съд по постоянния адрес на длъжника.

 С молбата са направени две самостоятелни искания: да се постанови съдебен акт с който да се признае постановеното от чешкия съд    решение с правно основание чл. 622, ал.1 от ГПК във вр. с чл.56,§2,б.”а” от Регламент (ЕО) № 4/2009 г.,  и   да се допусне изпълнението на това решение с правно основание чл. 623, ал.1 от ГПК във вр. с чл.57, §1, б.”б” Регламент (ЕО) № 4/2009 г.,  .

Молбата е основателна и следва да бъде уважена.

Към молбата за признаване и допускане на изпълнението на решението, постановено от компетентния  Окръжен съд-Бърно   са приложени изискуемите от закона документи  и техният превод на български език .  

По делото се установява, че по искова молба на Б.Р., подадена против Д. Л.Р.  на производство пред Окръжен съд Бърно-окръг е било образувано дело за прекратяване на сключения между тях на 10.ХІІ.1994г. граждански брак с произтичащите от това последици досежно родителските права и издръжката, дължима се на роденото от брака им на 9.V.1995г. дете-Я.Р.. От приложените към молбата доказателства се установява, че производството по делото се е провело  при участие на ответника Д.Р..  С постановеното по делото  Решение/Присъда от 10.ІХ.1996г., в сила от 11.ХІ.1996г. същият е осъден да заплаща на малолетното си, към този момент, дете-Я.Р., издръжка „в размер на 1 500 крони месечно, която ще се изплаща за месец напред, ежемесечно до всяко 15-то число на дадения месец лично на майката, считано от датата на влизане в правна сила на съдебното решение за разтрогване на брака.”.    Препис от съдебния акт е приложен в надлежно заверен от постановилия го съд препис, придружено с превод на български език, при изрично удостоверяване на факта на влизането му в сила, както и на обстоятелството че е окончателен и подлежащ на изпълнение, считано от 11.ХІ.1996г. представен в надлежно заверено копие,.

 При така представените доказателства съдът приема, че молбата за признаване и  допускане на изпълнението на представения акт- присъда, постановена в друга държава- членка на Европейския съюз, е допустима, надлежно предявена и основателна.

  Както вече се посочи, съгласно чл. 623, ал. 1 от ГПК молбата за допускане на изпълнението на съдебно решение или друг акт, постановен в друга държава- членка на Европейския съюз, се подава до окръжния съд по постоянния адрес на длъжника, по неговото седалище или по местоизпълнението, а съгласно ал. 2 - съдът разглежда молбата в закрито заседание и проверява условията за допускане на изпълнението само въз основа на копието от съдебното решение, удостоверението и техния превод на български език.

От изложеното следва, че   са налице пречки за уважаване на молбата като се постанови разпореждане по реда на чл.622 и чл.623 ГПК.

Водим от горното съдът

Р А З П О Р Е Д И:

 

ПРИЗНАВА И ЗАЧИТА в Република България влязло в  сила на 11.ХІ.1996г. Решение/присъда от 10.ІХ.1996г.   по дело на Окръжен съд-Бърно, с което Д. Л.Р., с постоянен адрес в РБългария, гр.Кубрат, ул.”Огоста”№15, като ответник по делото  е осъден  с дължима към детето Я.Р., родено  на 9.V.1995г. от брака му с Б.Р.,  ежемесечна издръжка в размер на 1 500 крони, платима до всяко 15-то число на дадения месец, считано от 11.ХІ.1996г. с влизане в сила на решението за прекратяването на брака.  

ДОПУСКА изпълнението на вл. в сила на 11.ХІ.1996г. Решение/присъда от 10.ІХ.1996г.   по дело на Окръжен съд-Бърно, с което с което Д.Л.Р., с постоянен адрес в РБългария, гр.Кубрат, ул.”Огоста”№15 е осъден да заплаща на малолетното си, към този момент, дете-Я. Р., издръжка  в размер на 1 500 крони месечно, платима  за месец напред, ежемесечно до всяко 15-то число на дадения месец лично на майката, считано от 11.ХІ.1996г.- датата на влизане в правна сила на съдебното решение за разтрогване на брака.   

 ОСЪЖДА Д.Л.Р., с постоянен адрес в РБългария, гр.Кубрат, ул.”Огоста”№15, да заплати по см/ка на РОС 50,00лв. държавна такса за настоящото производство.

  Настоящето разпореждане има значението на решение постановено в исков процес,съгласно чл. 622ал.3 ГПК и чл. 623ал.5 ГПК.

 Настоящото разпореждане представлява изпълнително основание по чл. 404, т.3 от ГПК след влизането му в сила, поради което съдът ще се произнесе по молбата за издаване на изпълнителен лист след влизане в сила на разпореждането.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните по делото пред Софийски апелативен съд!!

 

                                                                   СЪДИЯ: