П Р О Т О К О Л 

 

гр.Разград,  7.02.2014г.

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на Седми февруари 2014г. в следния състав:

 

                                                   Председател:     ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                                  

 

 

Секретар   С.Л.

Прокурор   ОГНЯН ДАМЯНОВ

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НОХ дело

№ 31/2014 година

         На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

         За Окръжна прокуратура се явява окръжен прокурор Дамянов.

         Обвиняемият Т.З.Ю. се явява лично, заедно с упълномощения от него адвокат В.С..

         Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. С.: Да се даде ход на делото.

         Съдът

                                           О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

         СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

Т.З.Ю. - 36г., р. *** ***, средно-специално образование, женен, занимавам се с пчеларство, неосъждан, български гражданин, ЕГН **********.

СЪДЪТ ЗАПОЗНА СТРАНИТЕ с правата им по НПК, в това число с правото им на искане спрямо състава на съда.

Обвиняемият: Нямам искания за отводи.

ДОКЛАД НА СЪДА:

В РОС е постъпило споразумение за прекратяване на наказателно производство на основание чл. 381 НПК по досъдебно производство № 54/213 година по описа на ОД на МВР - гр. Разград между адвокат В.С. ***, защитник на Т.З.Ю. и Т.З.Ю., роден на *** ***, български гражданин, женен, със средно образование, неосъждан, председател на УС на СНЦ „Пастир“ - с. Киченица, ЕГН **********,*** и Тихомир Тодоров - зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - гр. Разград, постигнаха настоящото споразумение, касаещо досъдебно производство № 54/2013 година по описа на ОД на МВР - гр. Разград.

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

Страните приемат за безспорно и категорично установено, че обв. Т.З.Ю. ***, в качеството си на лице, което управлява и представлява юридическо лице - председател на СНЦ „Пастир”-с. Киченица, общ. Разград, в приложена към депозирано до ОД на ДФ „Земеделие” - гр. Разград Заявление за подпомагане 2011 г. с УИН 1720061163051 Таблица на използваните парцели 2011г., е представил неверни сведения относно ползването, обработването и поддържането в добро земеделско и екологично състояние съгласно Заповед № РД 09- 616/21.07.2010 г. на Министъра на земеделието и храните и чл. 15, ал. 2 от Наредба № 5/10.03.2010г. за условията за допустимост за подпомагане на земеделските парцели по схеми за плащане на площ и за общите и регионални критерии за постоянни пасища: „Не са допустими за подпомагане пасищата или части от тях, в които площите, заети с дървесна или храстовидна растителност, сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени, заемат - заедно или поотделно, повече от 100 кв.м.” от СНЦ „Пастир”- с. Киченица, общ. Разград, на следните земеделски площи:

4,62ха от парцел с          БЗС             56890-3-1-2 с площ 6,23ха,

3,95ха от парцел с          БЗС             56890-26-2-1 с площ 14,25ха  и

5,81 ха от парцел с         БЗС             56890-114-2-1 с площ 10,29ха,

и трите находящи се в землището на с. Побит камък, общ. Разград, с обща площ 14,38 хектара, в нарушение на задължението си да предостави такива сведения съгласно чл. 3, ал. 2 във вр. с ал. 1, т. 3      от Наредба № 5 от 27.02.2009г.       за  условията и реда за подаване          на заявления по схеми и мерки       за директни плащания: „Общото заявление за подпомагане съдържа данните за идентификацията на земеделските парцели, за които се кандидатства за подпомагане, включително площта на парцела в хектари до втория десетичен знак; местонахождението на парцела, определено върху картен материал от Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ и основанията за ползването им”, с цел да получи по Схемата за единно плащане на площ средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава - престъпление по чл. 248а, ал. 3 във вр. с ал. 2, пр. 1 от НК.

 Приемат, на основание чл. 381 от НПК във вр. с чл. 36 и 55, ал. 1, т. 1 от НК като вид и размер на наказанието за извършеното от обвиняемия престъпление 7 месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл. 55, чл. 3 от НК не налага по-лекото наказание „глоба”, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода”.

Възпитателната работа по отношение на обв. Т.З.Ю. се възлага на РУ „Полиция“ - град Разград

 Направените в хода на делото разноски общо в размер на 199.90лв. се възлагат на обвиняемия Т.З.Ю..

Веществените доказателства - Оригинална преписка на ОД на ДФ „Земеделие“ - гр. Разград по Заявлението на СНЦ „Пастир“ - с. Киченица, да се върнат на ОД на ДФ „Земеделие“ - гр. Разград.

Обвиняемият Ю.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от споразумението. Зная, че веднага влиза в сила. Съгласен съм с последиците от споразумението. Доброволно подписах споразумението.Доброволно се отказвам също и от разглеждане на делото по общия ред.

Прокурорът: Поддържам така направеното споразумение. Предлагам да го одобрите

Адв. С.: Поддържаме споразумението Моля да го одобрите

Обвиняемият: Ю.: Поддържам споразумението. Желая съда да го одобри.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР:……………………….

                                                                  /Огнян Дамянов/

                              АДВОКАТ:……………………………………………                                                                                                                    /адв.В.С./

                              ОБВИНЯЕМ: ……………………………………..                                                                                                              /Т.З.Ю./

СЪДЪТ като прецени, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала на основание чл.382, ал.7 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Окръжна прокуратура-Разград, представлявана от Окръжен прокурор Огнян Дамянов, обвиняемият Т.З.Ю. и защитника му адв.В.С. по силата, на което:

Обвиняемият Т.З.Ю. роден на *** ***, български гражданин, женен, със средно образование, неосъждан, председател на УС на СНЦ „Пастир“ - с. Киченица, ЕГН **********,*** се признава за виновен, за това, че на  04.05.2011г. в гр.Разград, обл. Разград, в качеството си на лице, което управлява и представлява юридическо лице - председател на СНЦ „Пастир”-с. Киченица, общ. Разград, в приложена към депозирано до ОД на ДФ „Земеделие” - гр. Разград Заявление за подпомагане 2011 г. с УИН 1720061163051 Таблица на използваните парцели 2011г., е представил неверни сведения относно ползването, обработването и поддържането в добро земеделско и екологично състояние съгласно Заповед № РД 09- 616/21.07.2010 г. на Министъра на земеделието и храните и чл. 15, ал. 2 от Наредба № 5/10.03.2010г. за условията за допустимост за подпомагане на земеделските парцели по схеми за плащане на площ и за общите и регионални критерии за постоянни пасища: „Не са допустими за подпомагане пасищата или части от тях, в които площите, заети с дървесна или храстовидна растителност, сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени, заемат - заедно или поотделно, повече от 100 кв.м.” от СНЦ „Пастир”- с. Киченица, общ. Разград, на следните земеделски площи:

4,62ха от парцел с          БЗС             56890-3-1-2 с площ 6,23ха,

3,95ха от парцел с          БЗС             56890-26-2-1 с площ 14,25ха  и

5,81 ха от парцел с         БЗС             56890-114-2-1 с площ 10,29ха,

и трите находящи се в землището на с. Побит камък, общ. Разград, с обща площ 14,38 хектара, в нарушение на задължението си да предостави такива сведения съгласно чл. 3, ал. 2 във вр. с ал. 1, т. 3      от Наредба  № 5 от 27.02.2009г.      за  условията и реда за подаване          на заявления по схеми и мерки       за директни плащания: „Общото заявление за подпомагане съдържа данните за идентификацията на земеделските парцели, за които се кандидатства за подпомагане, включително площта на парцела в хектари до втория десетичен знак; местонахождението на парцела, определено върху картен материал от Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ и основанията за ползването им”, с цел да получи по Схемата за единно плащане на площ средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава - престъпление по чл. 248а, ал. 3 във вр. с ал. 2, пр. 1 от НК.

Обвиняемият Ю. приема наказание на основание чл. 381 от НПК във вр. с чл. 36 и 55, ал. 1, т. 1 от НК като вид и размер на наказанието за извършеното от обвиняемия престъпление 7 месеца ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението му се отлага за срок от 3 години, считано от влизане на споразумението в сила.

На основание чл.55 ал.3 НК не се налага наказанието глоба което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

Обвиняемият Ю. приема възпитателната работа по отношение на него да се възложи на РУП – Разград.

Обвиняемият Ю. приема да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от 199,90лв. представляваща разноски на досъдебното производство.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 24, ал. 3 НПК ПРЕКРАТЯВА НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО ПО ДП № 54/2013г. по описа на ОД МВР гр.Разград.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен днес в съдебно заседание, което завърши в 10,58ч.                                                                                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                                                                                                          СЕКРЕТАР: