П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград,  12.03.2014г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на Дванадесети март 2014г. в следния състав:

 

                                                   Председател: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                                                   Съдебни заседатели:   Д.П.

                                                                                      П.С.          

                                                  

 

Секретар   С.Л.

Прокурор   МИЛЕНА ПЕНКИЧОВА

сложи за разглеждане  докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НОХ дело

№ 33/2014 година

         На именното повикване в 09,30  часа се явиха:

         ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПРОКУРОР ПЕНЧИКОВА.

            ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, явява се лично с АДВ.ВОДЕНИЧАРОВ редовно упълномощен, приет от съда от днес, съгласно представеното пълномощно.

            В ЗАЛАТА СЕ ЯВЯВА И АДВ.А.Т., определена за служебен защитник на подсъдимия Б., съобразно разпореждането на съда за насрочване на делото по реда на глава 27 и предвид разпоредбата на чл.372, ал.2 НПК.

            ПОДСЪДИМИЯТ: Упълномощил съм адв.Воденичаров. Желая той да ме защитава. Не желая служебен защитник.

            С ОГЛЕД изявлението на подсъдимия, наличието на упълномощен защитник съдът ОСВОБОДИ АДВ.Т. от съдебната зала.

            ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

            АДВ. ВОДЕНИЧАРОВ: Да се даде ход на делото.          

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

            СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

            Л.Д.Б. ***, живущ ***, българско гражданство, средно образование, неженен, осъждан, работи, ЕГН **********. Получих препис от обвинителния акт.

            ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Нямам искания по доказателствата, по реда на съдебното следствие. Настоящото производство е насрочено като предварително изслушване. С подсъдимия и неговия защитник постигнахме споразумение, което моля да приемете и след като прецените, че не противоречи на закона и морала, моля да го приемете. Представям споразумението. Представям актуална справка за съдимост на подсъдимия Б. с дата 12.03.14г.

            АДВ.ВОДЕНИЧАРОВ: С оглед постигнатото споразумение, моля производството да продължи по глава 29 НПК.

            С ОГЛЕД ПРЕДСТАВЕНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО СЪС СПОРАЗУМЕНИЕ, ПРОИЗВОДСТВОТО ПО СЪЩОТО ПРОДЪЛЖАВА ПО РЕДА НА ГЛАВА 29.

            ПОДСЪДИМИЯТ Б.: Разбирам, в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с последиците. Доброволно подписах споразумението.

 

            СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което приема окончателен вариант на същото, както следва:

           

І. Страните приемат за безспорно и категорично установено, че подсъдимият Л.Д.Б. *** без надлежно разрешително е придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 100,03 грама растителна маса с МАМ 2201 /халогенно производно JWH 122 (1-пентил-3- (4-метил-1-нафтоил) индол/, включено като наркотично вещество  в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, съгласно Приложение №  1 на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични / в сила от 10.11.2011г./ с обща стойност по цени на улично разпространение 2000,60 лв.

 Това деяние съставлява престъпление по чл. 354 „а”, ал. 1, пр. 3 и 4 от НК и е извършено от подсъдимия Б. виновно.

   II. Страните приемат, че за извършеното престъпление на подс. Л.Д.Б. следва да се наложи следното наказание - 1 година и 8 месеца „лишаване от свобода”, чието изпълнение на основание чл. 66  от НК да бъде отложено за срок от  3 години и 6 месеца. Наказанието се определят при условията на чл. 55 от НК съгласно чл. 381, ал. 4 от НПК

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не налага „ по-леко наказание „глоба“.

На основание чл. 381, ал. 8 от НПК и чл. 23, ал. 1 от НК, да се определи едно общо наказание между настоящото наказание 1 година и 8 месеца лишаване от свобода и постановеното по НОХД № 164/20013г. по описа на ОС – гр. Разград – 1 година и 8 месеца лишаване от свобода, отложено на основание чл. 66 от НК за изпитателен срок от 3 години и 8 месеца, а именно, по-тежкото от тях – 1 година и 8 месеца лишаване от свобода отложено на основание чл. 66 от НК за изпитателен срок от 3 години и 8 месеца.

 

III. Наложената на 20.12.2013г. мярка за неотклонение „Подписка” на подсъдимия Л.Д.Б. следва да бъде отменена.

 IV. На основание чл. 354а, ал. 6 от НК предметът на престъплението, а именно - Растителна маса с МАМ 2201 с тегло 49,88 грама и растителна маса с МАМ 2201 с тегло 50,15 грама - изпратени за съхранение в ЦМУ – гр. София, да се отнема в полза на държавата.

Вещественото доказателство - растителна маса с тегло 37,38 грама /без наличие на наркотично вещество/, съпътстващи делото, да се унищожи.

    Веществените доказателства – преносим компютър марка „Леново”, модел “IdealPad Z580”, черен на цвят с № QB05651862, ведно със захранващ кабел и чанта от плат да се върнат на подсъдимия Л.Д.Б..

 V. Разноските по делото в размер на 592,68 лв. следва да се поемат от подсъдимия Л.Д.Б..

VI. Възпитателната работа по отношение на подсъдимата Л.Д.Б. се възлага на Началника на РУ „Полиция” – гр. Разград.  

 

 

            АДВОКАТ:…………..                                             ПОДСЪДИМ:…………

                        /адв. Румен Воденичаров /                                                   / Л.Д.Б. /

 

ПРОКУРОР: ………………

                         /Милена Пенчикова /

           

 

 

 

           

 

 

 

 

Съдът след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            Одобрява постигнатото между Л.Д.Б., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, общ работник във „Филхармония” – гр. Разград, осъждан, защитникът му адв Воденичаров от една страна и Окръжна прокуратура Разград, представвана от прокурор Пенчикова от друга споразумение по нохд № 33/2014г. по описа на Разградски окръжен съд по силата на което:

ПОДСЪДИМИЯТ Л.Д.Б. – ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, общ работник във „Филхармония” – гр. Разград, осъждан СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 23.04.2013г. в гр.Разград без надлежно разрешително е придобил и  държал високорискови наркотични вещества – 100,03 грама растителна маса с МАМ 2201 /халогенно производно JWH 122 (1-пентил-3- (4-метил-1-нафтоил) индол/, включено като наркотично вещество  в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, съгласно Приложение №  1 на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични / в сила от 10.11.2011г./ с обща стойност по цени на улично разпространение 2000,60 лв. - престъпление по чл.354а ал.1 пр.3 и 4 НК, поради което  и на същото основание и при условията на чл.55 от НК му налага НАКАЗАНИЕ ЕДНА ГОДИНА И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, чието изпълнение на основание чл.66 НК СЕ ОТЛАГА ЗА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

     НА ОСНОВАНИЕ чл.55 ал.3 НК НЕ НАЛАГА по – леко предвиденото наказание глоба.

НА ОСНОВАНИЕ чл.371 ал.8 НПК във връзка с чл.23, ал1 НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия Л.Д.Б. ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ по настоящата присъда и по присъда по нохд № 164/2013г. на Окръжен съд – Разград в размер на по-тежкото, а именно ЕДНА ГОДИНА И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, чието изпълнение на основание чл.66 ал.1 НК ОТЛАГА ЗА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ

НА ОСНОВАНИЕ чл.354а, ал.6 НК предметът на престъплението  растителна маса МАМ 2201 /халогенно производно JWH 122 (1-пентил-3- (4-метил-1-нафтоил) индол/, изпратени за съхранение в ЦМУ София ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВО растителна маса с тегло 37,38 гр. без наличие на наркотично вещество, съпътстващо делото ДА СЕ УНИЩОЖИ.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА преносим компютър марка „Леново”, модел “IdealPad Z580”, черен на цвят с № QB05651862, ведно със захранващ кабел и чанта от плат ДА СЕ ВЪРНАТ на подсъдимия Л.Д.Б..

ОСЪЖДА ПОДСЪДИМИЯ Л.Д.Б. да заплати в полза на Държавата по сметка на ОДМВР Разград за разноски сумата 592,68лв.

ПРЕКРАТЯВА производството по нохд № 33/2013г. по описа на Разградски окръжен съд.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                       

                                                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

1.                                                       2.

 

            Протоколът изготвен днес в съдебно заседание, което завърши в 10,25ч.

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                    СЕКРЕТАР:

 

 

СЛ