П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 29 октомври  2014 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

двадесет и девети  октомври  2014 г. в следния състав:

 

                                                Председател: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА      

 

                                                                                      

Секретар: Н.Р.

 

Прокурор: МИЛЕНА ПЕНЧИКОВА

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ нох. дело

№ 341/2014 година

          На именното повикване в 09,00 часа се явиха:

         

За ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – Разград се явява зам. окръжен прокурор ПЕНЧИКОВА.

Обвиняемият А.И.Я. се явява лично, заедно с упълномощения от него адвокат К.С..

         

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото.

         

СЪДЪТ

         

                             О П Р Е Д Е Л И:

 

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

         

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

А.И.Я.: ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, с българско гражданство, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан.

СЪДЪТ ЗАПОЗНА СТРАНИТЕ с правата им по НПК, в това число с правото им на искане спрямо състава на съда.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямаме искания за отводи.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Нямам искания за отводи.

        

ДОКЛАД НА СЪДА: Докладва депозирано споразумение между  адвокат К.С. ***, защитник на А.И.Я., ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, с българско гражданство, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, и Милена Пенчикова зам. окр. прокурор на Окръжна прокуратура - град Разград, постигнаха настоящото споразумение, касаещо ДП № 233/2014г. по описа на ОД на МВР Разград,

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

 

          I. Страните приемат за безспорно и категорично установено, че обв. А.Я. *** без надлежно разрешително с цел разпространение е държал високорискови наркотични вещества - част от съцветие от марихуана с нетно тегло 2,0160 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол /ТХК/ 8,0 тегловни процента на стойност 12,10 лева и част от съцветие от марихуана с нетно тегло 0,46666 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент -тетрахидроканабинол /ТХК/ 6,0 тегловни процента на стойност 2,80 лева, всичко с общо нетно тегло 2,48266 грама на обща стойност 14,90 лева - престъпление по чл.354а, ал.1, пр.4 от НК.

 

II. Страните приемат, на основание чл. 381 от НПК във вр. с чл.36 и 55, ал. 1, т. 1, като вид и размер на наказанието за извършеното от обв. А.И.Я., ЕГН **********, престъпление по чл. 354 „а", ал. 1, пр. 4 от НК - 6 месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години. На основание чл. 55, ал. 3 от НК не налага по-лекото наказание „глоба", което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода".

III. Направените в хода на делото разноски в размер на 142,70 лева са за сметка на обвиняемия А.И.Я..

Възпитателната работа по отношение на обв. А.И.Я. се възлага на Началника на РУ „Полиция" -гр. Кубрат.

IV.   По отношение на веществените доказателства:

На основание чл.354 „а", ал. 6 от НК предмета на престъплението по чл.354 „а", ал. 1, пр. 4 от НК - част от съцветие от марихуана с нетно тегло 2,0160 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент -тетрахидроканабинол ЯХК/ 8,0 тегловни процента на стойност 12,10 лева и част от съцветие от марихуана с нетно тегло 0,46666 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол /ТХК/ 6,0 тегловни процента на стойност 2,80 лева, всичко с общо нетно тегло 2,48266 грама на обща стойност 14,90 лева, изпратени за съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП" с писмо per.№47089/05.08.2014. на ОД на МВР Разград (л.64 от ДП), както и ел. везна с надпис „100g/0,01g QC PASS" да се отнемат в полза на държавата.

 

VII. На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението по чл.382 НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за А.И.Я. и не подлежи на обжалване.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по това обвинение срещу мен. Разбирам последиците от споразумението. Зная, че веднага влиза в сила. Съгласен съм с последиците от споразумението. Доброволно подписах споразумението. Доброволно се отказвам също и от разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам   така постигнатото споразумение. Моля след като се убедите, че деянието за което подсъдимият е обвинен не попада във визираните в чл.382, ал.2 НПК, за които не се допуска споразумение Моля след като се убедите, че деянието за което подсъдимият е обвинен не попада във визираните в чл.382 ал.2 НПК, за които не се допуска споразумение  и след като същото не  противоречи на закона и морала предлагам да го одобрите.

 

АДВ. С.: Поддържаме споразумението Моля да го одобрите. Подзащитният ми е осъзнал грешката, която е допуснал. Надяваме се за в бъдеще да не допуска такива нарушения.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Моля да уважите споразумението.  За в бъдеще няма да допускам такива нарушения.

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ОБВИНЯЕМ:                                                   ПРОКУРОР:

/А.И.Я./                        /МИЛЕНА ПЕНЧИКОВА/

 

 

АДВОКАТ:

               /К.С./

                                                                                                                       

СЪДЪТ като прецени, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала на основание чл.382, ал.7 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Окръжна прокуратура - Разград, представлявана от зам.окръжен прокурор Милена Пенчикова,  обвиняемият А.И.Я. и защитникът му  адв.К.С. *** по силата на което А.И.Я., ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, с българско гражданство, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан  СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че  на 08.07.2014г. в гр. Кубрат без надлежно разрешително с цел разпространение е държал високорискови наркотични вещества - част от съцветие от марихуана с нетно тегло 2,0160 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол /ТХК/ 8,0 тегловни процента на стойност 12,10 лева и част от съцветие от марихуана с нетно тегло 0,46666 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент -тетрахидроканабинол /ТХК/ 6,0 тегловни процента на стойност 2,80 лева, всичко с общо нетно тегло 2,48266 грама на обща стойност 14,90 лева, поради което и на основание чл.354а, ал.1, пр.4 от НК  във вр с чл. 55, ал.1, т. 1  НК  приема   наказание  лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изтърпяването на  което на основание чл. 66, ал.1   НК се отлага за  срок от 3 години, считано   от влизане  в сила на споразумението.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не се  налага по-лекото наказание „глоба", което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода".

 

Обвиняемият А.И.Я. ПРИЕМА да заплати  в полза  на републиканския бюджет сумата от 142,70 лв., представляващи разноски  на ДП.

Обвиняемият  А.И.Я. ПРИЕМА възпитателната работа по отношение да се възложи на   Началника на РУ „Полиция" -гр. Кубрат.

 

На основание чл.354 „а", ал. 6 от НК предмета на престъплението по чл.354 „а", ал. 1, пр. 4 от НК - част от съцветие от марихуана с нетно тегло 2,0160 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол ЯХК/ 8,0 тегловни процента на стойност 12,10 лева и част от съцветие от марихуана с нетно тегло 0,46666 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол /ТХК/ 6,0 тегловни процента на стойност 2,80 лева, всичко с общо нетно тегло 2,48266 грама на обща стойност 14,90 лева, изпратени за съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП" с писмо per.№47089/05.08.2014. на ОД на МВР Разград (л.64 от ДП), приети  с приемателно-предавателен протокол  №33075 от 06.08.2014г., както и ел. везна с надпис „100g/0,01g QC PASS"  СЕ ОТНЕМАТ  в  полза на държавата.

 

          На основание чл. 24, ал. 3 НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по  нох.дело № 341/2014г. по описа на РОС.           

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

         Препис от определението да се изпрати Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП", за изпълнение.

         ЗАСЕДАНИЕТО продължи до 10:00ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЕКРЕТАР:

НР