Р Е Ш Е Н И Е

                                          гр.Разград, 02.01. 2014г.

 

                                  В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на втори януари, две хиляди и четиринадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:В.С.                                                         ЧЛЕНОВЕ:         Д.ВАСИЛЕВА

                                                                                       В.ДИМИТРОВА

 

с участието на секретаря Н.Х. и  прокурор  Антония Донева разгледа докладваното от съдия С.  ч.н.д.№ 352/2013г. и за да се произнесе взе предвид, следното:

             Производството е по чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции,относно изпълнение на парична санкция по Рамково решение 2005/214/ПВР  на Съвета от 24.02.2005г. относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции.

             Постъпило е искане за  признаване и изпълнение на германско решение за плащане на финансова санкция,  постановено от районен съд Лудвигсбург, против О.С.-род. на ***г. в гр.Кубрат, адрес:***-България, за това,че:  на  05.02.2013г. около 16.10 часа, С., действувайки съзнателно и умишлено въз основа на общо изработен план, съвместно с Т. А. и П. С., са присвоили в търговските помещения на фирма Хорнбах, ул.”Вьолер” №7-Лудвигсбург- инструменти на стойност 43.45 евро с цел да ги задържат, без да заплатят стойността им-кражба по смисъла на чл.242 ал.1 и 25  ал.2 от Наказателен кодекс. Наложената санкция е  150 евро, разноски за административното производство- 63.50  евро, общ размер на финансовата санкция  - 213.50 евро. Върху така дължимата сума е направена частична вноска в размер на 100 евро.

             Представено е удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансовата санкция с превод на български език.

             Представено е и Решението на Районен съд Лудвигсбург –Германия.

             На установения постоянен и настоящ адрес в с.Сеслав, община Кубрат, област Разград в България  О.С., засегнатото лице не бе намерено, за да бъде редовно призовано, поради което и на основание чл.16  ал.3 от Закона  съдът му назначи служебен защитник адв.С.Д. ***.           

Адв. Д.: искането следва да се уважи, налице е частично плащане на задължението.

            Прокурорът счита искането за основателно, следва да бъде уважено.

            От представените доказателства се установи, че  Решението на Районен съд Лудвигсбург в Германия-наказателно отделение, срещу О.С. е постановено на 04.03.2013г. и е влязло в сила на 20.03.2013г.           Установено е, че засегнатото лице е извършило частично плащане на финансовата санкция в размер на 100 евро.

             Не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице за същото деяние в  Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата да е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови  санкции. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася до деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението на германския съд се отнася за деяние, което е извършено на територията на Германия. Решението се отнася до деяние, което съставлява престъпление по Наказателния кодекс на Германия –кражба по смисъла на чл.242 ал.1,25 ал.2 от Наказателния кодекс и според българското законодателство-престъпление, което нарушава разпоредбите на Наказателния кодекс на Германия. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство, носи наказателна отговорност  и подлежи на наказателно преследване за деяние, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение  производството е било писмено, засегнатото лице е било уведомено съгласно законодателството на  издаващата държава, както и относно правото си да обжалва решението и за сроковете за обжалване.

             Представеното удостоверение е пълно и отговаря на решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

             Поради изложеното, следва представеното решение да бъде изпратено на органите на НАП за изпълнение. Следва да се приспадне платената сума от засегнатото лицето, при което не се налага извършване на консултации с изпращащата държава по чл.17 във вр. с чл.33 ЗПИИРКОРНФС, тъй като твърдението за погасената сума е на самата изпращаща държава.

              Според фиксинга на БНБ 1 EUR = 1.95583 BGN. Левовата равностойност на дължимата сума е 221.99 лв.

              По изложените съображения  РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                       Р Е Ш И:

 

              ПРИЗНАВА Решение на  районен съд Лудвигсбург-Германия от  04.03.2013г., влязло в сила на 20.03.2013г. с №. Cs 131 Js 16070/13, с което на  О.С.- род. на ***г. с постоянен и настоящ адрес:*** в Р.България е наложена глоба в размер на  150 евро и разноски  63.50 евро общо в размер на 213.50 евро за това, че на 05.02.2013г. около 16.10 часа С., действувайки съзнателно въз основа на общо изработен план, съвместно с Т. А. и П. С., са присвоили в търговските помещения на фирма Хорнбах, ул.”Вьолер” №7- Лудвигсбург, инструменти на стойност 43.45 евро с цел да ги задържат, без да заплатят стойността им-престъпление по чл.242 ал.1,25 ал.2 от Наказателния кодекс на Германия.             

ПРИСПАДА платената част от финансовата санкция -  100 евро, която е платена от засегнатото лице, според посоченото в удостоверението, като остават дължими 113.50 евро с левова равностойност, според курса на БНБ – 221.99 лв.

              Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

              Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице О.С. чрез служ.защитник адв. С.Д. ***.            

Да се уведоми компетентния орган на издаващата държава.

             Копие от уведомлението, на основание чл.38 да се изплати и на Министерство на правосъдието на Р.България.

             Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 7-дневен срок от днес.

 

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                           ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.               

 НР